Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ένας πόλος έλξης φοιτητών για ένα δυνατό ακαδημαϊκό ξεκίνημα

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ένας πόλος έλξης φοιτητών για ένα δυνατό ακαδημαϊκό ξεκίνημα

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει αναδειχθεί σε έναν προορισμό συνώνυμο με την εκπαίδευση, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για πολλούς νέους και νέες από άλλες χώρες του εξωτερικού, που θέλουν να κάνουν ένα δυνατό ακαδημαϊκό ξεκίνημα.

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ένας πόλος έλξης φοιτητών για ένα δυνατό ακαδημαϊκό ξεκίνημα

Και η «καρδιά» αυτής της σύγχρονης ακαδημαϊκής κοινότητας «χτυπάει» αναμφίβολα στη Λευκωσία, εκεί όπου εδρεύει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (EUC).

Θέτοντας τις βάσεις από το 1961 το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί πόλο έλξης φοιτητών, ενώ παρουσιάζει μία δυναμική πορεία, που το έχει καταστήσει δημοφιλές ανά το παγκόσμιο.

Το γιατί δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό, καθώς από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι σήμερα, δίνει έμφαση πέρα από την ποιότητα σπουδών που καταγράφεται από διεθνείς οργανισμούς πανεπιστημιακών αξιολογήσεων όπως το Times Higher Education Impact Rankings και το QS Top Universities, σε τρεις πολύ σημαντικούς «πυλώνες»: και συγκεκριμένα, στην απασχολησιμότητα των φοιτητών, στην επένδυσή του στην καινοτομία υψηλής τεχνολογίας και στη διασύνδεσή του με την αγορά εργασίας, τη βιομηχανία και την κοινωνία.

Αυτό ακριβώς το «τρίπτυχο» αποτελεί από μόνο του τη βάση για μία ακαδημαϊκή πορεία που μπορεί να οδηγήσει στην επαγγελματική ανέλιξη και την άμεση απορρόφηση από την αγορά εργασίας, στοιχεία που αποτελούν τα βασικά ζητούμενα για τους φοιτητές σήμερα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Και στη λίστα που ακολουθεί θα δούμε πέντε λόγους που η Κύπρος έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο προορισμό για σπουδές, με το Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (EUC) να η ιδανικότερη επιλογή Ελλήνων φοιτητών για σπουδές στο εξωτερικό.

Οι διακρίσεις και οι αξιολογήσεις που κάνουν τη διαφορά

Αναζητώντας ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους, οι φοιτητές σήμερα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους κάθε στοιχείο που μπορεί να αποδεικνύει πως η επιλογή τους ξεχωρίζει και περιλαμβάνεται στις κορυφαίες τους είδους της. Και αυτό ακριβώς ισχύει για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο περιλαμβάνεται σήμερα στις λίστες με τα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων 201+ πανεπιστημίων στον κόσμο στην κατάταξη 2022 Times Higher Education Impact Rankings όσον αφορά την Καινοτομία, την Επιχειρηματικότητα και τις Υποδομές, ενώ είναι μεταξύ των 72 κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου που έχουν λάβει 5 αστέρια για τη συνολική τους απόδοση στην αξιολόγηση του 2021 η οποία πραγματοποιήθηκε από τον διεθνή οργανισμό QS Top Universities.

Μάλιστα, το EUC έχει λάβει 5 αστέρια στους τομείς της διδασκαλίας, της απασχολησιμότητας, της διεθνοποίησης, της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, των φοιτητικών υπηρεσιών και της στήριξης των φοιτητών, καθώς και του πτυχίου Ιατρικής που προσφέρει.

Υπηρεσίες και στήριξη φοιτητών

Η απόφαση για το ποια είναι η βέλτιστη επιλογή σπουδών, οι πρώτες ημέρες σε ένα νέο Πανεπιστήμιο, αλλά και το θέμα της διαβίωσης σε μία νέα περιοχή απασχολούν σημαντικά τους νέους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Το EUC, λοιπόν, έχει μεριμνήσει να φροντίσει και για αυτά τα ζητήματα, επενδύοντας τόσο στη σωστή καθοδήγηση των νέων ή των εν δυνάμει φοιτητών, όσο και στη στέγασή τους.

Πριν ακόμα την έναρξη σπουδών, το EUC προσφέρει το Ερωτηματολόγιο «ΑΡΙΑΔΝΗ».

Πρόκειται για ένα σύγχρονο και αξιόπιστο εργαλείο καθοδήγησης επαγγελματικού προσανατολισμού που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους μαθητές να εντοπίζουν τα επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα και ακολούθως να επιλέγουν συναφείς κλάδους σπουδών, ακολουθώντας την επαγγελματική καριέρα που ταιριάζει στην προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα τους.

Για τους μελλοντικούς φοιτητές είναι πολύ σημαντικό να μάθουν από συνομήλικους τους για την εμπειρία τους στο EUC. Αυτό ακριβώς κάνουν οι Student Ambassadors του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι είναι υφιστάμενοι φοιτητές και μοιράζονται την εμπειρία τους για τις σχολές και τη φοιτητική ζωή στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα σε κάθε φοιτητή ανατίθεται προσωπικός ακαδημαϊκός σύμβουλος, που καθοδηγεί καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών. Ενώ, σε ό,τι αφορά στο θέμα της στέγασης, το Γραφείο Στέγασης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου βοηθά τους φοιτητές να εξασφαλίσουν την κατάλληλη διαμονή σε ένα από τα 7 πανεπιστημιακά φοιτητικά διαμερίσματα, με βάση τις ανάγκες τους. Να σημειώσουμε δε πως οι νέες φοιτητικές οικιστικές μονάδες του EUC, βρίσκονται μόλις πέντε λεπτά από την πανεπιστημιούπολη.

Τέλος, το Κέντρο Καριέρας του EUC παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες σταδιοδρομίας για να ενδυναμώσει τις επαγγελματικές δεξιότητες και προσωπικές ικανότητες των φοιτητών, να βελτιώσει τις ακαδημαϊκές τους επιλογές και να συμβάλει στην επίτευξη των επαγγελματικών τους στόχων είτε στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μάλιστα, βάσει έρευνας, το 87% των αποφοίτων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, έχει βρει δουλειά στον τομέα τους, 6 μήνες μετά την αποφοίτησή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά τις Σχολές και τα προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://euc.ac.cy/el/ ή επικοινωνήστε στο info@euc.ac.cy και στο 00357 22713000.

Έναρξη Φθινοπωρινού Εξαμήνου 2023: 2 Οκτωβρίου 2023

Διαβάστε επίσης:

Ο Νεϊμάρ ετοιμάζεται να γίνει μπαμπάς – Οι τρυφερές φωτογραφίες με την έγκυο σύντροφό του

Η παιδοκτόνος με τα παυσίπονα: Δηλητηρίασε τρεις φορές το μωρό της και ζητά να αφεθεί ελεύθερη

Εισβολέας με… πάνα έκανε άνω-κάτω τον Λευκό Οίκο – Ενεργοποιήθηκαν μέχρι και οι μυστικές υπηρεσίες

Παγκύπριες Εξετάσεις 2023: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα – Πότε και με ποιο μάθημα ξεκινούν οι υποψήφιοι

Υπ. Παιδείας: Εμπλοκή με τις κυβερνητικές ιστοσελίδες - Πού αναρτήθηκε η ύλη για τις εξετάσεις β' τετραμήνου

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πρόγραμμα των φετινών Παγκυπρίων Εξετάσεων.

Υπ. Παιδείας: Εμπλοκή με τις κυβερνητικές ιστοσελίδες - Πού αναρτήθηκε η ύλη για τις εξετάσεις β' τετραμήνου

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Εξετάσεων της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει ότι έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης (https://panexams.moec.gov.cy) ο Οδηγός Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2023 με όλες τις πληροφορίες που αφορούν τις εν λόγω εξετάσεις.

Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης 2023 αρχίζουν στις 9 Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 29 Ιουνίου 2023, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα.

Οι αιτήσεις όλων των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης 2023 θα υποβληθούν ηλεκτρονικά από την Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2023 μέχρι και τη Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023.

Λεπτομέρειες για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

«Αγαπητέ μαθητή/τρία της Γ’ Λυκείου, θέλω να σου πω τι έχει πραγματικά σημασία στις εξετάσεις!»

"Αγαπητέ μαθητή/τρία της Γ' Λυκείου, θέλω να σου πω τι έχει στις εξετάσεις πραγματικά σημασία!"

«Αγαπητέ μαθητή/τρία της Γ’ Λυκείου,
Θέλω να σου πω ότι δικαίως αγχώνεσαι,
γιατί από τη στιγμή που πάτησες το πόδι σου στο Γυμνάσιο και ιδιαιτέρως στο Λύκειο όλα γυρίζουν γύρω από τις εξετάσεις! Όλοι σε τρομοκρατούν για τη σπουδαιότητα τους, για το ενδεχόμενο να αποτύχεις κι έτσι υπάρχει μια κινδυνολογία που τρέφει τον φόβο της αποτυχίας. Και σαν να μην σου έφτανε αυτό ανήκεις στη γενιά που έχει να εξεταστεί από το Γυμνάσιο!

"Αγαπητέ μαθητή/τρία της Γ' Λυκείου, θέλω να σου πω τι έχει στις εξετάσεις πραγματικά σημασία!"

Συναισθάνομαι τις ανησυχίες σου, μα θέλω σήμερα να σου πω αλήθειες! Για ‘μένα αυτές οι εξετάσεις είναι μία από τις σημαντικές αποφάσεις της ζωής σου -ως ενήλικη πλέον ή ωσονουπο προσωπικότητα. Μα όχι για την επίδοση σου. Όχι για το αν θα περάσεις κάπου, γιατί έχω δει πολλούς που επιζητούν απλά και μόνο μια θέση στο πανεπιστήμιο και μια οποιαδήποτε εργασία που να παρέχει ένα παχυλό μισθό και τραβάνε ένα δρόμο, όποιον τυχει. Κι ύστερα λένε «δεν μου τα φέρε η ζωή όπως τα ήθελα κι ζουν με απωθημένα. Χωρίς σκοπό, χωρίς λόγο. Έτσι γιατί πρέπει… Γιατί έτσι τα έφερε η ζωή…

Ναι είναι μια σημαντική φάση της ζωής σου αυτή η εξέταση. Γιατί είναι η πρώτη ένδειξη της ιδιοσυγκρασίας σου απέναντι στον εαυτό σου και στις επιθυμίες σου. Για ‘μένα δείχνει το κατά πόσον σε ξέρεις, κατά πόσο έχεις πλάσει πραγματικά όνειρα, στόχους και εν τέλει πώς κινείσαι προς αυτά. Μοιρολατρικά ή μεθοδικά και επίμονα;

Θέλω να πω δεν είναι το θέμα αν θα περάσεις ή όχι, ούτε αν γράψεις υψηλά μόρια ή χαμηλά… Το πόσο έγραψαν δε οι γύρω σου δεν έχει καμία σημασία κι αν νιώθεις ότι έχει, κανείς λάθος… Εσύ έχεις σημασία! Τι έκανες για τα όνειρα σου. Έχεις; Το πάλεψες; Προσπάθησες; Ή άφησες τον καιρό να περνάει άδικα; Ή άφησες τα πράγματα στην τύχη; Ήσουν ειλικρινής; Φιλόπονος ή φυγόπονος; Σε επιβράβευες; Πίστεψες σε σένα ή μήπως η αυστηρότητα και η έλλειψη αυτοπεποίθησης δεν σε άφησαν να δεις την πρόοδο σου;

Ξέρεις τι; Εσύ έχεις σημασία! Κανείς δεν θα σε αγαπάει ή εκτιμάει λιγότερο ή περισσότερο για την απόδοση σου!

Μη φοβάσαι και μην αδιαφορείς. Εσύ κι οι επιθυμίες σου έχεις σημασία. Κι εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να τα καταφέρεις! Γονείς και καθηγητές. Είμαστε εδώ να σε δούμε να διεκδικήσεις τα θέλω σου. Όχι με απάθεια, αλλά με πάθος! Αυτή τη συμβουλή σου δίνω…»

πηγή: filoma8ia

Διαβάστε ακόμα:

Μωρό που γεννήθηκε 450 γραμμάρια χωρίς ελπίδες να ζήσει, γύρισε σπίτι του 19 μήνες μετά!

Γιατί ως γονείς γυρίζουμε την πλάτη στους γυμναστές των παιδιών μας;

Λευκωσία: 12χρονος έπεσε σε χαράδρα 10 μέτρων – Ποια είναι η κατάστασή του

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει το άγχος για το διάβασμα – Ο ειδικός συμβουλεύει

Το άγχος των παιδιών που αφορά στο διάβασμα ή στο σχολείο γενικώς (σχολικό άγχος) πιθανότατα να προκαλείται από τις επιδόσεις τους στο σχολείο, αλλά και από την πίεση του κοινωνικού τους περίγυρου.

Photo by Gustavo Fring from Pexels

Ενδεχομένως το άγχος να οφείλεται στην αρνητική εικόνα που έχουν τα παιδιά για τον εαυτό τους και στην έλλειψη αυτοεκτίμησης.

Συμπτώματα που μαρτυρούν άγχος για το διάβασμα

Δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνουμε πότε ένα παιδί έχει άγχος. Ο Φώτης Παπαναστασίου, Ειδικός Παιδαγωγός – Συγγραφέας, επισημαίνει ότι το άγχος του παιδιού εκδηλώνεται συνήθως μέσα από μια σειρά συμπτωμάτων, που τα κυριότερα αυτών είναι τα ακόλουθα:

• Σωματικές ενοχλήσεις (πονοκέφαλος, στομαχόπονος, κτλ.)
• Ξαφνική και έντονη κινητικότητα
• Ξεσπάσματα θυμού και επιθετικότητα
• Κοινωνική απομόνωση
• Δυσκολία συγκέντρωσης
• Άρνηση ολοκλήρωσης εργασιών ή άρνηση για να πάει σχολείο
• Άρνηση για φαγητό
• Πόνος στο στήθος
• Τραυλισμός
• Εμετός
• Ναυτία
• Διάρροια
• Κλάματα
• Βραδινή ενούρηση
• Διαταραχές ύπνου

Τα παιδιά που εμφανίζουν τα παραπάνω συμπτώματα, προσπαθούν να αποφύγουν μια κατάσταση που τα κάνει να φοβούνται.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να το περιορίσουν;

Αρχικά καλό θα είναι οι γονείς να απευθυνθούν σε έναν παιδίατρο για να τους διαβεβαιώσει ότι τα συμπτώματα δεν οφείλονται σε φυσικά αίτια.

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν έχουν φυσικά αίτια, σημαντικό είναι οι γονείς να κατανοήσουν ότι τα συμπτώματα που εκδηλώνει το παιδί είναι πραγματικά και πιθανότατα να οφείλονται στο άγχος του παιδιού.

Δείτε παρακάτω ορισμένους τρόπους για να αντιμετωπίσετε το άγχος του παιδιού για το διάβασμα:

• Τα παιδιά θα πρέπει να τρέφονται σωστά και να αθλούνται, επειδή το άγχος επιβαρύνει τον οργανισμό.
• Απαραίτητο είναι τα παιδιά να κοιμούνται αρκετά (τουλάχιστον 7-8 ώρες) και να ξεκουράζονται.
• Οι γονείς καλό θα είναι να αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο στα παιδιά τους, ώστε εκείνα να αισθάνονται ότι τους έχουν δίπλα τους.
• Να ακούν ενεργητικά το παιδί όταν είναι αγχωμένο, χωρίς να ασκούν κριτική και να προσπαθούν να αντιληφθούν αυτό που δεν μπορεί να πει.
• Να συζητούν με το παιδί τους σχετικά με τους λόγους που τους προκαλούν άγχος. Δεν είναι πάντα αναγκαία η συμβουλή από την πλευρά τους, μερικές φορές τα παιδιά έχουν απλώς ανάγκη να τα ακούσει κάποιος.

Αποφύγετε τη βαθμοθηρία

• Οι γονείς καλό θα είναι να επαναπροσδιορίσουν τις προσδοκίες τους και να μην επιδιώκουν μόνο τη βαθμοθηρία. Σημαντική είναι και η κοινωνική παρουσία του παιδιού στο σχολείο.
• Καλό θα είναι λοιπόν να ενισχύουν την κοινωνικοποίηση του παιδιού τους και να το βοηθούν να αναπτύξει και να διατηρήσει διαπροσωπικές σχέσεις.
• Να ενισχύουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών. Να τα επαινούν για καθετί καλό που κάνουν, να μην τα «μειώνουν» να μην τα συγκρίνουν με άλλα παιδιά ή αδέρφια.
• Η επικοινωνία των γονιών με το δάσκαλο ή τη δασκάλα του παιδιού και η ενημέρωση για τα συναισθήματα του παιδιού είναι εξίσου σημαντική.
• Τέλος και πολύ βασικό είναι να αναρωτηθούν αν αποτελούν οι ίδιοι πηγή άγχους για το παιδί τους.
• Σε κάθε περίπτωση, όταν νιώθουν αδύναμοι να βοηθήσουν το παιδί τους, δεν θα πρέπει να διστάσουν και να αναζητήσουν τη βοήθεια των ειδικών.

Πρακτικές συμβουλές για τη σωστή διαχείριση του χρόνου διαβάσματος

Τόσο ο χρόνος όσο και ο τόπος διαβάσματος παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μελέτη του παιδιού και στη διαχείριση του άγχους. Ο χρόνος και ο τόπος μελέτης θα πρέπει να σταθεροί.

Ένα σταθερό πρόγραμμα δημιουργεί ασφάλεια στο παιδί και δεν του προκαλεί άγχος, σύμφωνα με τον Φώτη Παπαναστασίου, Ειδικό Παιδαγωγό – Συγγραφέα. Το διάβασμα της τελευταίας στιγμής, δηλαδή λίγο πριν από το σχολείο, πιθανότατα θα δημιουργήσει άγχος στο παιδί και στους γονείς.

Καλό θα είναι λοιπόν οι γονείς να φτιάξουν μαζί με το παιδί το ημερήσιό του πρόγραμμα και να το βοηθούν καθημερινά να το τηρεί. Αρκετά βοηθητικό θα ήταν αν το πρόγραμμα ήταν και οπτικοποιημένο.

Οι γονείς είναι σημαντικό να θέτουν όρια στο παιδί, όχι για να το τιμωρήσουν ή να του μεγεθύνουν το άγχος, αλλά για να δομήσουν το περιβάλλον του παιδιού και να το βοηθήσουν να αποβάλλει το άγχος του.

fi;abasma

Πώς μπορούν οι γονείς να περιορίσουν το δικό τους άγχος;

Πολλές φορές οι γονείς, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τα παιδιά στο διάβασμα, μεγεθύνουν το άγχος τους. Καλό θα είναι λοιπόν να μην είναι πολύ πιεστικοί.

Θα πρέπει να θυμούνται πως η πίεση και το πολύωρο διάβασμα, το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρουν θα είναι η απέχθεια του παιδιού προς τη μελέτη και περισσότερο άγχος.

Εξάλλου, ένα παιδί στην ηλικία του Δημοτικού δεν πρέπει να διαβάζει πολλές ώρες. Σημαντικό είναι η ώρα της μάθησης να μοιάζει διασκεδαστική και ευχάριστη, και όχι καταναγκαστικό έργο.

Θα πρέπει να θυμούνται πως σκοπός τους είναι να βοηθήσουν το παιδί να αυτονομηθεί στο διάβασμα κι όχι να τους έχει συνεχώς ανάγκη ή να αγχώνεται στην ιδέα ότι θα διαβάσει μόνο του. Όπως σε κάθε επιθυμητή συμπεριφορά, η πιο σημαντική συμβουλή είναι να δώσουν οι ίδιοι το καλό παράδειγμα. Αν επιθυμούν, λοιπόν, το παιδί να αγαπήσει το διάβασμα, θα πρέπει να του δείξουν πως κι οι ίδιοι το αγαπούν.

Επιπτώσεις του άγχους στην ακαδημαϊκή πορεία του παιδιού

Αν το άγχος του παιδιού δεν εντοπιστεί κι αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να έχει σοβαρές ακαδημαϊκές συνέπειες για το παιδί. Μπορεί να το οδηγήσει σε σχολική άρνηση, να μη θέλει δηλαδή να ξαναπάει σχολείο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στο παιδί σημαντικά μαθησιακά ελλείμματα λόγω των συχνών απουσιών του. Το άγχος ίσως να δυσκολέψει το παιδί να παρουσιάσει στο σχολείο τα όσα έχει μελετήσει, με αποτέλεσμα να παίρνει χαμηλή βαθμολογία. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η διαχείριση του άγχους κατά τη διάρκεια των πανελλήνιων εξετάσεων. Αν το παιδί δεν έχει μάθει από μικρή ηλικία να διαχειρίζεται το άγχος του, πιθανόν να οδηγηθεί σε αποτυχία ή να δυσκολευτεί σημαντικά να περάσει τις εν λόγω εξετάσεις.

Φώτης Παπαναστασίου
Ειδικός Παιδαγωγός – Συγγραφέας
MSc Σχολική Ψυχολογία
www.eidikospaidagogos.gr

Εξετάσεις τετραμήνων: Τι αλλάζει και από πότε ξεκινούν οι νέοι κανονισμοί

Εξετάσεις τετραμήνων: Τι αλλάζει και από πότε ξεκινούν οι νέοι κανονισμοί

Με 28 ψήφους υπέρ, 14 εναντίον και 2 αποχές η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε πριν από λίγο τους κανονισμούς της κυβέρνησης για τις εξετάσεις τετραμήνων.

Εξετάσεις τετραμήνων: Τι αλλάζει και από πότε ξεκινούν οι νέοι κανονισμοί

Απορρίφθηκαν 2 τροπολογίες που κατατέθηκαν από τους Βουλευτές Χρίστο Χριστοφίδη, Χρίστο Χριστόφια και Ανδρέα Καυκαλιά του ΑΚΕΛ και τον Ζαχαρία Κουλία του ΔΗΚΟ.

Για το υπόλοιπο της τρέχουσας χρονιάς με βάση τους κανονισμούς μειώνεται η βαρύτητα της γραπτής εξέτασης του δεύτερου τετραμήνου της σχολικής χρονιάς 2022-2023 από 40% σε 20%, με νομοθετική ρύθμιση. Προβλέπεται επίσης μείωση της εξεταζόμενης ύλης στο 60% της διδαχθείσας.

Στο τέλος Μαΐου η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, αναμένεται να παρουσιάσει νομοσχέδιο για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων από τη νέα σχολικά χρονιά.

Διαβάστε επίσης:

Βραζιλία: Μακελειό σε παιδικό σταθμό – Τέσσερα νεκρά παιδιά, δύο μωρά ανάμεσά τους

Φρίκη: Ιερωμένοι κακοποιούσαν παιδιά σεξουαλικά και η ιεραρχία έκανε τα στραβά μάτια

Το Περιφερειακό Σχολείο Μεσόγης τίμησε με τον πιο συγκινητικό τρόπο την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου

Πώς είναι η φοιτητική ζωή στην Κύπρο: Έλληνες που επέλεξαν να σπουδάσουν εδώ μιλούν για όλα

Πώς είναι η φοιτητική στην Κύπρο: Έλληνες που επέλεξαν να σπουδάσουν εδώ μιλούν για όλα

Λίγες μόνο ημέρες πριν ανακοινωθούν οι βάσεις των φετινών Πανελλήνιων Εξετάσεων, οι περισσότεροι υποψήφιοι βρίσκονται σε αναβρασμό και επιχειρούν να κάνουν πλάνα για το ακαδημαϊκό τους μέλλον. Για πολλούς μεγάλος στόχος είναι οι σπουδές στον τόπο κατοικίας τους.

Πώς είναι η φοιτητική στην Κύπρο: Έλληνες που επέλεξαν να σπουδάσουν εδώ μιλούν για όλα

Για άλλους, οι φοιτητική ζωή σε κάποια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας φαντάζει ειδυλλιακή. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στο πίσω (ή και το μπροστά) μέρος του μυαλού τους έχουν τις σπουδές στο εξωτερικό, όμως από αυτούς όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που επιλέγουν τα τελευταία χρόνια να φοιτήσουν στα Πανεπιστήμια της Κύπρου.

Δύο είναι οι κύριες μεταβολές που έπαιξαν ρόλο στη στροφή αυτή των Ελλήνων φοιτητών προς τη Μεγαλόνησο: Η πρώτη έχει να κάνει, βέβαια, με το γεγονός ότι τα κυπριακά Πανεπιστήμια απολαμβάνουν μια τρομερή άνοδο τα τελευταία χρόνια, τόσο αναφορικά με το επίπεδο σπουδών και καθηγητών όσο και με τις επιλογές που έχει ένας απόφοιτος για τα επόμενα βήματά του. Η άλλη έχει να κάνει με το Brexit και το γεγονός, ότι τα βρετανικά Πανεπιστήμια δεν έρχονται πλέον πρώτα στις προτιμήσεις όσων σκόπευαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό αφού τα δίδακτρα εκεί είναι τώρα πιο υψηλά.

Διαβάστε επίσηςΤο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη λίστα με τα καλύτερα του κόσμου

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου – Πανεπιστήμιο Πειραιά: Μία στρατηγική συμμαχία

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού φορέα αιτήσεων Ευρωπαίων φοιτητών για προπτυχιακές σπουδές στη Μ. Βρετανία, η πτώση στη ζήτηση είναι 40% για τα προγράμματα που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο του 2021. Μέχρι πριν την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. οι Ευρωπαίοι σπουδαστές δικαιούνταν ισόποσα δίδακτρα με τους Βρετανούς. Πλέον δεν ισχύει αυτό και τα δίδακτρα μπορεί να είναι και 4 φορές υψηλότερα, ανάλογα με το Πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα σπουδών.

Οπωσδήποτε, η πανδημία έχει παίξει και αυτή τον δικό της ρόλο, αφού στο μυαλό του Έλληνα η Κύπρος, ως μικρότερος τόπος, μπορεί να θεωρηθεί πιο ασφαλής από τη Μ. Βρετανία, η οποία μέτρησε περίπου 130.000 θανάτους από Covid-19 τον τελευταίο χρόνο.

Πώς είναι η φοιτητική ζωή στην Κύπρο;

Το ενδεχόμενο της φοιτητικής ζωής στην Κύπρο, λοιπόν, ανοίγει νέους ορίζοντες σε παιδιά και γονείς που βρίσκονται τώρα στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Ένας τελειόφοιτος μαθητής μπορεί να επιλέξει δημόσιο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, εφόσον έχει συμμετάσχει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και ο βαθμός πρόσβασής του το επιτρέπει, καταθέτοντας το μηχανογραφικό του, ενώ δικαίωμα αίτησης έχουν και όσοι εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο έως και δύο χρόνια πριν  Εναλλακτικά, υπάρχει πάντα η δυνατότητα επιλογής κάποιου ιδιωτικού κυπριακού Πανεπιστημίου από αυτά που λειτουργούν στο νησί, ορισμένα εκ των οποίων θεωρούνται εξαιρετικά.

Η φοιτητική ζωή, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει μόνο τις σπουδές. Και αυτό το ξέρουν καλά όσοι είχαν την τύχη να την ζήσουν. Δεν θα μπορούσαν να μας δώσουν καλύτερη εικόνα για το τι σημαίνει να είσαι φοιτητής στην Κύπρο, λοιπόν, οι παρακάτω Έλληνες που βρέθηκαν εκεί και δέχθηκαν να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις μας!

Δήμος Β., 20 ετών
Σπουδάζει Μηχανολόγος Μηχανικός και Κατασκευαστής στο δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη Λευκωσία

«Η Κύπρος για εμένα προέκυψε από τον πατέρα μου, ο οποίος έκανε τα χαρτιά μου για το Πανεπιστήμιο εκεί, όταν εγώ έδινα Πανελλήνιες, χωρίς να το ξέρω, προκειμένου αν δεν τα πάω καλά στις εξετάσεις εδώ να έχω μια δεύτερη ευκαιρία εκεί -και πράγματι δεν έγραψα πολύ καλά. Πήγα, λοιπόν, τέλη Αυγούστου, γιατί οι εγγραφές εκεί ξεκινούν 1η Σεπτεμβρίου, με σκοπό να δω αν θα μπορούσα να μείνω.

Το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση όταν πας, εκτός από την ανάπτυξη που υπάρχει, είναι ο κόσμος: Είχαμε πάει τότε με τους γονείς μου και μας έκανε εντύπωση πόσο βοηθητικοί και φιλόξενοι ήταν οι άνθρωποι, αλλά και πόσο πρόθυμοι να μας εξυπηρετήσουν σε ό,τι χρειαζόμασταν -ακόμα κι αν δεν είχαν κάποιο κέρδος από εμάς. Σε ένα σούπερ μάρκετ βρεθήκαμε για να ρωτήσουμε για μια υπηρεσία και οι άνθρωποι ξεσηκώθηκαν, να μας πάνε με το αυτοκίνητο για να μην περπατήσουμε.

Διαβάστε περισσότερα στο Infokids.gr

Δωρεάν η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου για τους δημότες Αγλαντζιάς

Δωρεάν η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου για τους δημότες Αγλαντζιάς

Εντελώς δωρεάν μπορούν να χρησιμοποιούν από σήμερα οι δημότες της Αγλαντζιάς τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Δωρεάν η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου για τους δημότες Αγλαντζιάς

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, που ελήφθη στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο και το κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα του τόπου.

Ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζουν θερμές ευχαριστίες στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Τάσο Χριστοφίδη, προσβλέποντας σε περαιτέρω συνέργειες στο μέλλον.

Πώς θα γραφτείτε στην Βιβλιοθήκη

Ο δημότης που επιθυμεί την έκδοση κάρτας για επισκέψεις στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου οφείλει να προσκομίσει στη βιβλιοθηκονόμο του Δήμου το εκλογικό του βιβλιάριο μαζί με την ταυτότητα ή το διαβατήριό του, έτσι ώστε να αποδεικνύει ότι είναι εγγεγραμμένος δημότης Αγλαντζιάς.

Οι κάτοικοι Αγλαντζιάς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Δήμο, μπορούν να προχωρήσουν σε εγγραφή στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, εφόσον μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στην Αγλαντζιά.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με την προσκόμιση του εκλογικού βιβλιαρίου και ενός λογαριασμού κοινής ωφελείας.

Ο δημότης, οφείλει να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής εξωτερικού μέλους που θα του δώσει η βιβλιοθηκονόμος και να την παραδώσει.

Σε περίπτωση που επιθυμεί, εκτός από πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, να έχει και το δικαίωμα δανεισμού μέχρι 7 βιβλίων για 21 ημέρες, οφείλει να καταβάλει το ποσό των €7.

Ο αιτητής θα πρέπει να αποστείλει ηλεκτρονικά μια φωτογραφία (διαβατηρίου) και την ταυτότητά του (μπροστά και πίσω όψη) στο email info@aglantzia.org.cy, και να αναφέρει στο θέμα του μηνύματος «Για εγγραφή στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου», έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία. Σε αντίθετη περίπτωση, δε δύναται να προχωρήσει η διαδικασία εγγραφής του.

Η αίτηση θα καταχωρηθεί ηλεκτρονικά από την υπηρεσία του Δήμου προς τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο αιτητής θα ενημερωθεί για να παραλάβει την κάρτα του, όταν αυτή είναι έτοιμη.

Διαβάστε επίσης:

Μαθητές της Πάφου «άπλωσαν ευτυχία» για τα παιδιά με καρκίνο (εικόνες)

Συγκινεί η πράξη αγάπης του Κολλεγίου CDA Πάφου για νεαρή με εγκεφαλικό επεισόδιο

Η φωτογραφία της χρονιάς: Ακρωτηριασμένος πατέρας αγκαλιά με το παιδί του χωρίς άκρα

Γιώργος Δημοσθένους: «Τα Πανεπιστήμια της Κύπρου δεν έχουν πλέον τίποτα να ζηλέψουν από τα ευρωπαϊκά»

Δύο περίπου μήνες απομένουν μέχρι την έναρξη των Παγκύπριων Εξετάσεων και λογικό είναι οι μαθητές λυκείου και οι οικογένειές τους να βρίσκονται αυτές τις μέρες σε διαδικασία αναζήτησης πανεπιστημιακών προγραμμάτων που θα οδηγήσουν τα παιδιά στις πολυπόθητες σπουδές και στο να ανοίξουν τα φτερά τους προς την κατεύθυνση που ονειρεύονται.

Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει κάθε δικαίωμα να καυχιέται για τα δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμιά της, τα οποία τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, καθώς και για ένα γενικότερο περιβάλλον σπουδών εξαιρετικά υψηλού επιπέδου που προσφέρει στους φοιτητές της.

Το γεγονός αυτό επισφραγίσαμε σε συζήτηση που είχαμε πριν από μερικές ημέρες, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Frederick και πρώην Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Καθηγητή κ. Γιώργο Δημοσθένους:

Ο κ. Δημοσθένους μίλησε διεξοδικά και άκρως πρακτικά για τις σπουδές στα Κυπριακά Πανεπιστήμια και γιατί να τα επιλέξουν οι μελλοντικοί σπουδαστές από Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να μας μιλήσει για την δική του, προσωπική εμπειρία ως φοιτητής στην Ελλάδα: «Για 11 χρόνια ήμουν υπότροφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΙΚΥ, έμενα στη φοιτητική εστία ως σπουδαστής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οπότε αυτή η δωρεάν Παιδεία στην Ελλάδα με κάνει να έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία, μια έγνοια να προσφέρω σε όλα τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν, αλλά και για τα παιδιά της Ελλάδας ειδικότερα».

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου φαίνεται πως κερδίζουν τη μάχη του ανταγωνισμού και γίνονται από τα πιο ελκυστικά πανευρωπαϊκώς. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Όπως γνωρίζετε, η Κύπρος έχει 3 δημόσια και 5 ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Η άδεια λειτουργίας των πρώτων δόθηκε το 2007, ενώ το 2012 και μετά δόθηκαν οι τελικές άδειες. Όλα αυτά τα χρόνια, τα πανεπιστήμιά μας πέρασαν από διάφορα στάδια αξιολογήσεων από την αρμόδια Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας, η οποία, βέβαια, έχει την αντίστοιχη αναγνώριση από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Φορείς.

Η μάχη, λοιπόν, κερδίζεται όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη, χάρη στην διαρκή, σοβαρή και επίπονη διαδικασία αξιολόγησης που φέρνει και την αναγνώριση.

Πέρα από τους Κύπριους φοιτητές, από ποιες άλλες χώρες προσελκύετε νέους που θέλουν να σπουδάσουν στην Κύπρο;

Ο μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών μετά τους Κυπρίους είναι οι Ελλαδίτες, οι οποίοι επιλέγουν ιδιαίτερα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είτε δια ζώσης προγράμματα σπουδών είτε και εξ αποστάσεως προγράμματα. Και είναι οι ίδιοι αυτοί φοιτητές που θα διαβεβαιώσουν την ποιότητα των σπουδών και τις άρτια οργανωμένες διαδικασίες. Μεγάλος αριθμός φοιτητών έρχεται, επίσης, από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από τρίτες χώρες.

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από μεριάς μας και από την ίδια την Πολιτεία για να επιτευχθεί ο διαχρονικός στόχος να καταστεί η Κύπρος κέντρο αριστείας, γνώσης και έρευνας, ενώ γίνονται συστηματικές προσπάθειες για προβολή των πανεπιστημίων της Κύπρου στο εξωτερικό, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση ποιοτικών φοιτητών.

Γιατί να έρθει ένας νέος που θέλει να σπουδάσει σε ένα κυπριακό πανεπιστήμιο; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Αν μιλάμε για φοιτητές τρίτων χωρών, η Κύπρος αποτελεί πόλο έλξης, καθώς είναι ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, με πολύ εύκολη επικοινωνία με την Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή. Βρίσκεται, δηλαδή, σε ένα εξαιρετικά πλεονεκτικό γεωγραφικό σημείο.

Από εκεί και πέρα, η διεθνής αναγνώριση των Πανεπιστημίων, το σημαντικό έργο που επιτελείται σε επίπεδο έρευνας και διδασκαλίας, δημιουργούν μια εικόνα ότι γίνεται πραγματικά σοβαρή δουλειά και αυτό αποτελεί από μόνο του εγγύηση, ότι ο απόφοιτος του κυπριακού Πανεπιστημίου θα έχει ένα πτυχίο με διεθνή αναγνώριση και αξία.

Ως προς τους Ελλαδίτες, υπάρχει και το πρόσθετο πλεονέκτημα της εθνικής ταυτότητας, της γλώσσας και της κοινής κουλτούρας, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αισθάνονται, ότι βρίσκονται σε οικείο περιβάλλον.

Η Κύπρος, εξάλλου, παρά το πρόβλημα με την Τουρκία, είναι ένας χώρος ειρήνης, συνεργασίας, είναι ένας ασφαλής χώρος για να επιλέξει κανείς για να σπουδάσει και να εργαστεί.

Τέλος, κάτι που διαπιστώνουμε με τους συναδέλφους μου τα τελευταία χρόνια, είναι οι ιδιαίτεροι εσωτερικοί μηχανισμοί που υπάρχουν για την παρακολούθηση και στήριξη των φοιτητών σε όλα τα επίπεδα, τόσο ακαδημαϊκά, όσο και ψυχο-συναισθηματικά και οικονομικά, π.χ. κάθε φοιτητής έχει τον δικό του ακαδημαϊκό σύμβουλο και μέντορα, και αυτό κάνει τους γονείς να αισθάνονται ιδιαίτερα καθησυχασμένοι και σίγουροι για την επιτυχία των παιδιών τους.

Οι φοιτητές που θα έρθουν από το εξωτερικό πώς θα διευκολυνθούν στη στέγαση και τη σίτισή τους;

Καταρχάς, αναφορικά με τις επίσημες αρχές, είχαμε πάρει επί υπουργίας μου (και το συνέχισαν και οι επόμενοι υπουργοί) την πρωτοβουλία για εφαρμογή ειδικού μέτρου που χορηγεί ειδικό επίδομα σε παιδιά-φοιτητές από την Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα, τα Πανεπιστήμιά μας διαθέτουν εστίες ή έχουν προγραμματισμένη την άμεση ανέγερση φοιτητικών εστιών, για φοιτητές κυρίως από το εξωτερικό. Επιπλέον, σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις υπάρχουν χώροι εστίασης.

Επιλέγουν οι Έλληνες τα κυπριακά πανεπιστήμια για τις σπουδές τους; Ποιες σχολές έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση;

Είναι πολύ υψηλή η ζήτηση των κυπριακών Πανεπιστημίων από Ελλαδίτες φοιτητές. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον δείχνουν σε Σχολές όπως η Νομική (οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα επιλογής ειδικών μαθημάτων με έμφαση στο ελληνικό δίκαιο, δεδομένου ότι το κυπριακό δίκαιο διαφέρει από το ελληνικό), η Φαρμακευτική, η Αρχιτεκτονική… Το ότι είναι τόσο υψηλή η ζήτηση δεν σημαίνει, ότι τα παιδιά αυτά δεν κατάφεραν να μπουν σε μια σχολή στην Ελλάδα, απλά μπορεί η σχολή που πέτυχαν να μην ήταν αυτό ακριβώς που ονειρεύονταν ή που ανταποκρινόταν 100% στη μελλοντική τους καριέρα (π.χ. μπορεί οι γονείς τους να είναι επαγγελματίες με δική τους εργασία στους τομείς αυτούς).

Επιπλέον, οι Μηχανικοί, για παράδειγμα, με τις σπουδές τους εδώ (4 χρόνια για Πτυχίο και 1.5 έτος για Μάστερ) αποκτούν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχει ένας απόφοιτος Μηχανικής 5ετούς φοίτησης. Τα Ναυτιλιακά είναι, επίσης, ένας τομέας που παρουσιάζει ιδιαίτερη ζήτηση, αλλά και οι Σχολές Τεχνών και τα Προγράμματα Ψυχολογίας.

Τι αναγνώριση υπάρχει στα πτυχία από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τόσο μέσα στη χώρα όσο και στην Ευρώπη. Θα μπορέσει ένας νέος με πτυχίο από ιδιωτικό πανεπιστημιακό ίδρυμα να βρει δουλειά σχετική με το πτυχίο του και τα προσόντα του; Είναι ισότιμα με τα πτυχία των δημοσίων;

Δεν υπάρχει θέμα συζήτησης: Τα πτυχία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων είναι απόλυτα ισότιμα με τα πτυχία των δημόσιων Πανεπιστημίων και χαίρουν της ανάλογης αναγνώρισης από την Ε.Ε. Έτσι, οι απόφοιτοί μας μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε.

Ποια η διαδικασία εισαγωγής σε ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στην Κύπρο;

Είναι γνωστό, ότι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν υπάγονται στο λεγόμενο μηχανογραφικό και στις Παγκύπριες εξετάσεις. Το κάθε Πανεπιστήμιο, λοιπόν, έχει τα δικά του κριτήρια εισδοχής, τα οποία εξαρτώνται από τα προγράμματά του. Με το απολυτήριο στο χέρι, λοιπόν, μπορεί ένα παιδί να σπεύσει οποιαδήποτε στιγμή στα γραφεία εγγραφών. Εκεί που υπάρχουν πρόσθετες απαιτήσεις, υπάρχουν και πρόσθετα κριτήρια.

Ενδεικτικά, στη Φαρμακευτική για παράδειγμα πρέπει να υπάρχει ένας γενικός βαθμός 17 στο απολυτήριο και τουλάχιστον στα τρία από τα τέσσερα μαθήματα: Μαθηματικά – Φυσική  – Χημεία – Βιολογία να υπάρχει επίσης ελάχιστος βαθμός 17.

Το κόστος αναφέρεται σε ένα μέσο- ανώτερο οικονομικά κομμάτι του πληθυσμού;

Καταρχάς, ειδικά για τα παιδιά από την Ελλάδα πάντα υπάρχουν ειδικά δίδακτρα. Ενδεικτικά στο Πανεπιστήμιο Frederick, για το οποίο μπορώ να έχω εικόνα, για την Νομική τα δίδακτρα είναι 8.200 ευρώ για τους Κύπριους, ενώ για τους Ελλαδίτες είναι 6.000 ευρώ. Όλα τα παιδιά, πάντως, μπορούν να διεκδικήσουν και υποτροφίες είτε ακαδημαϊκής επίδοσης είτε με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια, καθώς και το ειδικό επίδομα που παρέχει το Υπουργείο Παιδείας.

Σε τι υπερέχει το ιδιωτικό κυπριακό πανεπιστήμιο από εκείνα του εξωτερικού;

Το βασικό σημείο είναι, ότι τα κυπριακά Πανεπιστήμια βρίσκονται σε μία συνεχή, σοβαρή και επίπονη διαδικασία ελέγχου και επαναξιολόγησης από έναν φορέα που έχει πιστοποιηθεί από όλους τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Φορείς.

Εξάλλου, στην Κύπρο υπάρχουν προγράμματα σπουδών είτε αγγλόφωνα είτε ελληνόφωνα είτε και στις 2 γλώσσες, οπότε δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Τέλος, ειδικά για τα παιδιά από την Ελλάδα, η Κύπρος αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό, ενώ οι γονείς μπορούν να είναι πολύ ήσυχοι για την ποιότητα σπουδών των παιδιών τους, αλλά και για το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται.

Προσφέρονται προγράμματα, όπως το Erasmus, στη διάρκεια των σπουδών; Υπάρχουν συνεργασίες με άλλα πανεπιστήμια;

Προφανώς και υπάρχουν συνεργασίες όλων των Πανεπιστημίων με ξένα Πανεπιστήμια. Όλα τα Πανεπιστήμια είναι συνδεδεμένα με το πρόγραμμα Erasmus, όλα χρησιμοποιούν αυτή την ευκαιρία, οπότε μπορούν παιδιά από ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια να έρθουν και να φοιτήσουν στην Κύπρο ή φοιτητές από Κύπρο να βρεθούν στο εξωτερικό και να μείνουν εκεί κατ’ελάχιστον για ένα εξάμηνο, και η φοίτηση τους αυτή να συνεκτιμηθεί στο σύνολο των σπουδών τους για την απόκτηση του Πτυχίου τους.

Ένα δωμάτιο θηλασμού στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στέλνει ένα σπουδαίο μήνυμα (εικόνες)

Ένα δωμάτιο θηλασμού στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στέλνει ένα σπουδαίο μήνυμα

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έγινε ο πρώτος δημόσιος οργανισμός στην Κύπρο που διαθέτει ένα κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο δωμάτιο θηλασμού.

Ένα δωμάτιο θηλασμού στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στέλνει ένα σπουδαίο μήνυμα

Στόχο του αποτελεί η ενθάρρυνση του μητρικού θηλασμού και η έμπρακτη στήριξη στις θηλάζουσες μητέρες της πανεπιστημιακής κοινότητας και τα παιδιά τους.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου εκφράζει την ευγνωμοσύνη και τις θερμές του ευχαριστίες προς τις εταιρείες Marathon Trading – Medela Cyprus και Mamatoto για τη δωρεάν παραχώρηση εξοπλισμού για τις ανάγκες του δωματίου θηλασμού που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο.

Το δωμάτιο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Βιβλιοθήκης του ΤΕΠΑΚ και ήδη χρησιμοποιείται από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Δείτε φωτογραφίες:

Διαβάστε επίσης:

«Father and Daughter»: Το οσκαρικό animation που αποθεώνει τον ανυπέρβλητο δεσμό μπαμπά – κόρης

Θρίλερ σε κολλέγιο πολυτελείας: Νεκροί η διευθύντρια, ο σύζυγος και η 7χρονη κόρη τους

Πριγκίπισσα Κέιτ: «Το να μεγαλώνεις παιδιά σήμερα είναι δύσκολο»

Φοιτητική ζωή στην Κύπρο – Πόσο θα φτάσουν τα ενοίκια για ένα σπίτι;

Φοιτητική ζωή στην Κύπρο - Πόσο θα φτάσουν τα ενοίκια για ένα σπίτι;

Ήδη ξεκίνησαν οι έρενυες για τη φοιτητική εστία στην Κύπρο, με τις τιμές των ενοικίων να προκαλούσαν πονοκέφαλο προτού ακόμη αυξηθεί το κοστολόγιο των βασικών αγαθών που έφεραν επιπλέον δυσφορία σε πολλές οικογένειες.

Φοιτητική ζωή στην Κύπρο - Πόσο θα φτάσουν τα ενοίκια για ένα σπίτι;

Άρα για άλλη μία χρονιά αναμένεται να είναι… αρκετά ακριβή αλλά και δύσκολη η εξεύρεση φοιτητικής στέγης τόσο σε Κύπρο όσο και σε Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Cyprus Times τα «χρυσά» ενοίκια σε συνδυασμό με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τα καθημερινά έξοδα θα αποτελέσουν βραχνά τόσο για τους γονείς όσο και για τους ίδιους τους φοιτητές.

Οι τιμές των ενοικίων διαμορφώνονται από διάφορους παράγοντες, όπως η αυξημένη ζήτηση, η κατάσταση του διαμερίσματος αλλά και η περιοχή που βρίσκεται.

Το φτηνό ενοίκιο… θέμα τύχης!

Η Cyprus Times επικοινώνησε με εκπροσώπους φοιτητικών παρατάξεων σε Λευκωσία, Λεμεσό, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ήδη ξεκίνησαν προεργασία για εντοπισμό σπιτιών που τίθενται προς ενοικίαση σε φοιτητές.

Όπως εξήγησαν αυτή την περίοδο συλλέγουν στοιχεία για τα διαθέσιμα διαμερίσματα, δηλαδή την τιμή ενοικίου, εάν είναι ή όχι επιπλωμένο, αν περιλαμβάνεται στην τιμή το ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ή κοινόχρηστα, έτσι ώστε όταν απευθυνθούν κοντά τους οι φοιτητές να μπορούν να τους βοηθήσουν στην εξεύρεση εστίας ανάλογα με τα δεδομένα τους.

Όσον αφορά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και κατά πόσο όντως μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στις τιμές των ενοικίων με τις σημερινές διακυμάνσεις, αναφέρθηκε ότι αυτό λίγοι επιλέγουν να το κάνουν και ως συνήθως βάζουν ως σταθερή κατανάλωση ένα πόσο της τάξης των 40 ευρώ που αν ο ένοικος το υπερβεί πληρώνει τη διαφορά.

Πάντως σε αυτό που συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων σε όλες τις πόλεις είναι πως το κοστολόγιο ενοικίων έχει πάρει για τα καλά την ανιούσα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε οικογένειες φοιτητών. Οι λογικές τιμές σε συνδυασμό με ένα καλοδιατηρημένο σπίτι αποτελούν πλέον θέμα… τύχης.

Οι επιλογές στη Λευκωσία

Στη διαχρονικά φοιτητούπολη της Κύπρου, τη Λευκωσία οι επιλογές είναι λίγο περισσότερες από αλλού με τις διακυμάνσεις των τιμών να εναλλάσσονται με βάση το πόσο μακριά βρίσκεται το διαμέρισμα από το πανεπιστήμιο.

Εάν λοιπόν, κάποιος ενδιαφέρεται για επιπλωμένο μονάρι κοντά στο πανεπιστήμιο, τα ενοίκια κυμαίνονται από 500 μέχρι 550 ευρώ. Ωστόσο, όπως μας αναφέρθηκε, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να υπολογίσει ότι το ακαδημαϊκό ίδρυμα είναι τόσο κοντά ώστε μπορεί να μεταβαίνει οδοιπορικώς και δε θα έχει τα έξοδα των καυσίμων.

Στην περίπτωση όμως που επιθυμεί πιο μειωμένο ενοίκιο τότε μπορεί να βρει, μέχρι και με 350 ευρώ. Αλλά… θα χρειάζεται μεταφορικό μέσο για να πηγαίνει στο πανεπιστήμιο.

Μία άλλη λύση για χαμηλότερο ενοίκιο είναι… ο/η συγκάτοικος. Στην πρωτεύουσα, όπως μας αναφέρθηκε, οι τιμές για δυάρι κυμαίνονται από 600 με 650 ευρώ ενώ αναλόγως με το τι επιθυμεί ο καθένας αυξάνεται και το κόστος.

Για φορτωμένα πορτοφόλια η Λεμεσός

Τα πράγματα δυσκολεύουν για φοιτητές στη Λεμεσό που δεν έχουν μόνιμο τόπο διαμονής στην πόλη και χρειάζονται να ενοικιάσουν. Πέραν από το θέμα της διαθεσιμότητας, οι τιμές ενοικίων είναι «φωτιά» αν αναλογιστή κανείς πως ένα στούντιο με κοινόχρηστη κουζίνα ξεκινάει από τα 450 ευρώ.

Εάν πάλι θέλει τη δικιά του κουζίνα, το στούντιο κυμαίνεται από 500 μέχρι και 550 ευρώ, ενώ ένα καλό μονάρι αγγίζει τα 600 ευρώ. Στην παραθαλάσσια πόλη ακόμη και η λύση του συγκάτοικου δεν… αποτελεί λύση καθώς, όπως μας αναφέρθηκε, οι τιμές για ένα δυάρι διαμέρισμα κυμαίνονται από 700 μέχρι και 1.200 ευρώ.

Πριν όμως πανικοβληθείτε, να σας πούμε ότι υπάρχουν και οι εξαιρέσεις οι οποίες αν και… δυσεύρετες μπορούν να ρίξουν την τιμή για ένα στούντιο στα 380 ευρώ.

Αυτό όμως που μας αναφέρθηκε είναι πώς η ζήτηση γενικά για τα ενοίκια είναι τόσο μεγάλη και η προσφορά δεν είναι ανάλογη, με αποτέλεσμα οι τιμές να μην έχουν μεγάλη διαφορά εάν το διαμέρισμα είναι κοντά ή όχι από το ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωπος παράταξης ανέφερε στην ιστοσελίδα μας, πως πέρσι υπήρξαν περιπτώσεις φοιτητών, οι οποίοι διαμένουν σε άλλες επαρχίες, και ενώ είχαν εξασφαλίσει θέση στο ΤΕΠΑΚ, την απέρριψαν και επέλεξαν να φοιτήσουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια που βρίσκονται στην επαρχία τους καθώς ήταν πιο οικονομικό.

Αθήνα, Θεσσαλονίκη φθηνότερες επιλογές και καλύτερες δημόσιες μεταφορές

Η αμέσως επόμενη επιλογή των Κυπρίων είναι η Ελλάδα. Αν και όσοι φοιτητές είναι ήδη εκεί λένε ότι τα ενοίκια έχουν αυξηθεί, παρόλα αυτά οι τιμές είναι σε καλύτερο επίπεδο απ΄ότι στο νησί μας. Δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση αλλά… και πάλι ένα περίπου 100άρι χαμηλότερα!

Στο κέντρο της Αθήνας αλλά και πλησίον των πανεπιστημίων, όπως μας λέχθηκε, τα ενοίκια για ένα επιπλωμένο μονάρι κυμαίνονται από τα 400 μέχρι 450 ευρώ ενώ για δυάρι γύρω στα 550 ευρώ. Εάν θελήσει κανείς μπορεί να πετύχει και χαμηλότερες τιμές ωστόσο πιθανότατα η κατάσταση του διαμερίσματος να μην είναι και η ανάλογη επιθυμητή.

Στο ίδιο ή ίσως ακόμη και σε καλύτερο μοτίβο κινείται περίπου και η ενοικίαση διαμερισμάτων και στη Θεσσαλονίκη. Για μονάρι στο κέντρο της πόλης οι τιμές ξεκινούν από 300 ευρώ και πάνω ενώ για δυάρι από 500 μέχρι και 600 ευρώ.

Σε αυτό που ωστόσο υπερτερούν σχεδόν όλες οι πόλεις της Ελλάδας που δέχονται φοιτητές σε σχέση με την Κύπρο είναι οι δημόσιες μεταφορές. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα φοιτητή ο οποίος μπορεί να μη διαμένει κοντά στο πανεπιστήμιο του.

Πηγή: Cyprus Times

Διαβάστε επίσης:

Μία «σούπερ μαμά» με τα 76 μωρά της είναι η πιο γλυκιά του κόσμου – H ιστορία της φωτογραφίας που έγινε viral

Καλός μαθητής από… κούνια: Τι πρέπει να κάνει η νέα μανούλα για να εκτινάξει τις επιδόσεις του παιδιού

Στην εντατική 11χρονος μετά από δάγκωμα φιδιού – Όσα πρέπει να γνωρίζετε σε αντίστοιχη περίπτωση

Πόσοι Κύπριοι φοιτητές δουλεύουν ενώ σπουδάζουν – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Πόσοι Κύπριοι φοιτητές δουλεύουν ενώ σπουδάζουν - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Χωρίς εργασιακή εμπειρία φαίνεται να είναι, 8 στους 10 Κύπριους μαθητές ή φοιτητές, μεταξύ των ηλικιών 15 και 29 ετών, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Πόσοι Κύπριοι φοιτητές δουλεύουν ενώ σπουδάζουν - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, το 2021 το 23,4% των νέων ηλικίας μεταξύ 15 έως 29 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που συμμετείχαν σε κάποια βαθμίδα της επίσημης εκπαίδευσης ή κατάρτισης, απασχολούνταν ταυτόχρονα ενώ το 3,3%, αναζητούσε δουλειά και ήταν διαθέσιμο να αρχίσει να εργάζεται, ήταν άνεργοι με βάση την επίσημη ορολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, το 73,4% βρισκόταν εκτός εργατικού δυναμικού, αφού δεν ήταν ούτε μισθωτοί ούτε άνεργοι, ώστε να αναζητούν εργασία και να είναι διαθέσιμοι για την κάλυψη κάποιας κενής θέσης.

Τι ισχύει στην Κύπρο και την εε

Όσον αφορά τους Κύπριους, το 2021 το 16,6% των νέων ηλικίας μεταξύ 15 έως 29 ετών, δούλευαν παράλληλα με τις σπουδές τους ενώ, το 2,2% των νεων, αναζητούσαν δουλειά. Ωστόσο, το 81,2% των νέων, βρίσκονταν εκτός εργατικού δυναμικού.

Μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ολλανδία είχε το υψηλότερο ποσοστό μαθητών και φοιτητών ηλικίας 15-29 ετών που απασχολούνταν, ενώ σπούδαζαν το 2021 με 70%, ακολουθούμενη από τη Δανία με 49% και τη Γερμανία με 42%.

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης μεταξύ των νέων ηλικίας 15-29 ετών βρέθηκαν στη Ρουμανία με 2%, τη Σλοβακία με 4%, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, και οι δύο με 5%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών και μαθητών ηλικίας 15-29 ετών που ήταν άνεργοι καταγράφηκε στη Σουηδία με 14%, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία με 9% και τις Ολλανδία με 7%.

Από την άλλη, λιγότερο από το 1% των νέων αυτής της ηλικιακής ομάδας, ήταν άνεργοι στην Τσεχία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Κροατία.

Δείτε την κατάταξη των χωρών 

  1. Ρουμανία – 97,4%
  2. Σλοβακία – 95,4%
  3. Βουλγαρία – 94,2%
  4. Ουγγαρία -94%
  5. Κροατία – 92,5%
  6. Ιταλία – 92%
  7. Ελλάδα – 91,8%
  8. Τσεχία – 91,2%
  9. Πολωνία – 87,1%
  10. Πορτογαλία – 86,9%
  11. Βέλγιο – 83,4%
  12. Λιθουανία – 82,8%
  13. Κύπρος – 81,2%
  14. Λετονία – 80,7%
  15. Ισπανία – 80,5%
  16. Λουξεμβούργο – 76,2%
  17. Γαλλία – 75,7%
  18. Σλοβενία – 73,6%
  19. Εσθονία – 67,3%
  20. Μάλτα – 64,4%
  21. Ιρλανδία – 60,3%
  22. Σουηδία – 57%
  23. Αυστρία – 55,9%
  24. 24) Γερμανία – 55,2%
  25. Φινλανδία – 52,5%
  26. Δανία – 45,3%
  27. Ολλανδία – 23%
Διαβάστε επίσης:

Κουβάλησαν στα χέρια το σπίτι του παππού για να μένει κοντά στα παιδιά και τα εγγόνια του (βίντεο)

Τα παιδιά θα λατρέψουν το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης – Majestic

Πιτσιρίκι χοροπηδούσε επί 8 ώρες μέσα στο αεροπλάνο και το διαδίκτυο δεν «χαρίστηκε» (video)

Το Enavsma στηρίζει τους φοιτητές που θέλουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους

Το Enavsma στηρίζει τους φοιτητές που θέλουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους

Τη νέα του επωνυμία και τις προγραμματισμένες δράσεις του για το τρέχον έτος παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Μαρτίου, το ίδρυμα υποτροφιών «ENAVSMA», που αποτελεί δημιούργημα της συνεργασίας δύο οργανισμών, του Ομίλου ThanosHotels&Resorts και του RoundTable 7 Πάφου.

Το Enavsma στηρίζει τους φοιτητές που θέλουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους

Η σύσταση του ιδρύματος, το οποίο λειτουργούσε αρχικά ως κοινό ταμείο υποτροφιών, έγινε το 2018, βασισμένη στο όραμα του ιδρυτή του Ομίλου, του αείμνηστου Αλέκου Μιχαηλίδη, ο οποίος θεωρούσε τη γνώση και τη μάθηση ως τα καλύτερα εφόδια για την εξέλιξη της κοινωνίας. Αυτό το όραμα μετουσίωσε σε πράξη η οικογένεια Μιχαηλίδη, για να αγκαλιαστεί στη συνέχεια από το RoundTable 7 Πάφου, στο γενικό πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών στήριξης της τοπικής κοινότητας.

Οι κοινές αξίες και στόχοι των δύο οργανισμών συνέβαλαν στη δημιουργία του ιδρύματος, το οποίο παρέχει υποτροφίες μεταπτυχιακού επιπέδου σε φοιτητές και φοιτήτριες, που λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Στο πλαίσιο της στήριξης και επένδυσης στη νέα γενιά του τόπου, έχουν δοθεί -μέχρι στιγμής- δέκα υποτροφίες, συνολικής αξίας €84,000, σε αριστούχους φοιτητές/τριες με καταγωγή από την επαρχία Πάφου, οι οποίοι είδαν τα όνειρά τους να γίνονται πραγματικότητα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου και του εξωτερικού.

Μετά από την αναζήτηση ονόματος που θα περιέκλειε τις αξίες και τον σκοπό του ιδρύματος, επιλέχθηκε η επωνυμία «ENAVSMA», ως το εναρκτήριο βήμα που θα δώσει στους φοιτητές την απαραίτητη ώθηση και την ευκαιρία να ανοίξουν τα φτερά τους και να αποτελέσουν τους ηγέτες και πρωτοπόρους του αύριο.

Στην ομιλία της, η κ. Νατάσα Μιχαηλίδου, Πρόεδρος του ιδρύματος «ENAVSMA», δήλωσε: «Σε αυτό το εγχείρημα, γνωρίσαμε άτομα που αγαπούν τη μάθηση και είναι γεμάτα όρεξη να συνεχίσουν το ακαδημαϊκό τους ταξίδι, επενδύοντας στο μέλλον τους. Είμαστε δίπλα σε αυτά τα παιδιά και είναι τεράστια η χαρά μας να τα βλέπουμε, όχι μόνο να ανθίζουν, αλλά να ακολουθούν σημαντική επαγγελματική καριέρα στους τομείς που τους ενδιαφέρει. Και θα επιτύχουν! Κάθε όνειρό τους, έχει τη δική μας στήριξη».

Ο κ. Λεόντιος Τσέλεπος, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος, εξέφρασε τη συγκίνησή του που το ίδρυμα υποτροφιών γίνεται ακόμη πιο δυναμικό, κερδίζοντας νέους συνοδοιπόρους. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε καλύτερα. Να διοργανώνουμε δράσεις και εκδηλώσεις που εμπλουτίζουν τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου και αποφέρουν οικονομικούς πόρους, μέσω των χορηγιών και εσόδων, συμβάλλοντας στην αύξηση του αριθμού των υποτροφιών και δίνοντας σε ακόμη περισσότερα παιδιά το έναυσμα να πιστέψουν ότι τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα».

Το ίδρυμα με το σύνθημα «Δίνουμε έναυσμα στα όνειρά σας», καλεί φορείς, εταιρείες και οργανισμούς να στηρίξουν την προσπάθεια, συμμετέχοντας ως χορηγοί στο πλάνο δράσεων για το 2023, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διοργάνωση galadinner με γνωστούς καλλιτέχνες, βιωματικές δράσεις, εκδηλώσεις με τη συμμετοχή γνωστών προσωπικοτήτων από τον χώρο του πολιτισμού, του αθλητισμού, αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας, που θα εμπνεύσουν το κυπριακό κοινό.

Διαβάστε επίσης:

Μπαμπάς εξηγεί στον 8χρονο γιο του πώς μεγάλωσε στα 80s με ένα απίθανο βίντεο

Ηβη Αδάμου: Κρατάει από το χέρι την κορούλα της και της τραγουδάει (βίντεο)

Λεμεσός: Υπέκυψε 8χρονο κοριτσάκι από γρίπη Α’ – Παιδιά το 50% των ασθενών

Be-Digital: Ένα hi tech πρόγραμμα για την επιχειρηματική και εκπαιδευτική καινοτομία

Be -Digital: Ένα hi tech πρόγραμμα για την επιχειρηματική και εκπαιδευτική καινοτομία

Το Εργαστήριο Κινητών Συσκευών (MDL) του Πανεπιστημίου Frederick συμμετέχει στο έργο BE-Digital με συντονιστή τον Λέκτορα στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Αχιλλέα Αχιλλέως, αναφέρει σε δελτίο Τύπου το Πανεπιστήμιο.

Be -Digital: Ένα hi tech πρόγραμμα για την επιχειρηματική και εκπαιδευτική καινοτομία

Ο στόχος του έργου BE-Digital στο οποίο υπάρχει συνεργασία του Frederick με άλλους δέκα οργανισμούς σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Βουλγαρία και Πορτογαλία στοχεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάπτυξη της καινοτομίας σε επιχειρήσεις που παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες (αλυσίδες εφοδιασμού).

Το έργο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Alliances for Education and Enterprises – Erasmus+ και στο πλαίσιό του θα αναπτυχθούν τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης σε προηγμένες τεχνολογίες: στα αυτοματοποιημένα καθοδηγούμενα οχήματα (AGVs), στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), στην ανάλυση δεδομένων και μεγάλων δεδομένων (συμπεριλαμβανομένου του blockchain) και στην επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα (AR/VR).

Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε φοιτητές/τριες ή/και επαγγελματίες στον τομέα των αλυσίδων εφοδιασμού, που θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις στις προηγμένες τεχνολογίες παρακολουθώντας τα.

Διαβάστε επίσης:

Δραπέτευσαν από κακοποιητικούς γονείς, δόθηκαν για αναδοχή σε παιδόφιλο – Συγκλονίζουν τα μαρτύρια 13 παιδιών

I am Ruth: Η Kate Winslet και η κόρη της πρωταγωνιστούν σε σειρά για τον εθισμό των εφήβων στις οθόνες

«Είπαν ότι δεν θα μιλήσει ποτέ, αλλά ξέρει τα τραγούδια σου»: Ο Keith Urban «υποκλίνεται» σε παιδί με σοβαρή αναπηρία (video)

Γνωρίστε την κυρία Δέσποινα: Η σούπερ γιαγιά που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (video)

Γνωρίστε την κυρία Δέσποινα: Η σούπερ γιαγιά που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (video)

Είναι 85 ετών και η γηραιότερη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η Δέσποινα Τσιακκουρη  είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στη Φιλοσοφία και μίλησε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, στέλνοντας τα πιο δυναμικά μηνύματα.

Γνωρίστε την κυρία Δέσποινα: Η σούπερ γιαγιά που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (video)

«Αγάπησα τη φιλοσοφία λόγω του ότι έκανα πολλά μαθήματα στα Επιμορφωτικά και όταν μεγάλωσαν τα παιδιά και τα εγγόνια μου και έφυγαν, ο άντρας μου πέθανε έχει 13 χρόνια, λέω τι να κάνω τώρα, θα πίνω καφέδες μόνο με τη γειτονιά;», λέει η ίδια.

Έτσι ξεκίνησε φροντιστήρια για ένα χρόνο και έδωσε προεισαγωγικές εξετάσεις και  «πέταξε από τη χαρά της» όπως χαρακτηριστικά δηλώνει όταν πέρασε την εξέταση. Αναφέρει ότι είναι φίλη με όλους τους συμφοιτητές της.

«Χαίρομαι που πάω στο Πανεπιστήμιο, ανοίγει η καρκιά μου φύλλα φύλλα, έφυγε η πίκρα από μέσα μου», συμπλήρωσε.

Έχει πάθος με τη φιλοσοφία

Την αρέσει η ιστορία αλλά έχει πάθος με τη φιλοσοφία.

«Η φιλοσοφία έχει μια μαγεία που άμα ασχοληθείς μαζί της, δεν την αφήνεις». Όπως λέει, οι συμφοιτητές της την παροτρύνουν να κάνει αίτηση για μεταπτυχιακό, το οποίο σκέφτεται να πράξει.

«Πάντα ήθελα να σπουδάσω, ήταν ο καημός της ζωής μου να το κάνω», αναφέρει, όμως δεν είχε την ευκαιρία και της έμεινε η πίκρα.

Όσον αφορά το θέμα της τεχνολογίας, σχολιάζει ότι «τα δύσκολα μαθαίνονται» και ότι την βοηθά η κόρη της, ώστε να προσαρμοστεί.

Κληθείσα να στείλει μήνυμα, λέει: «Μην εγκαταλείπετε τα όνειρά σας, να επιμένετε και θα έρθει η στιγμή να τα πραγματοποιήσετε, οι δυσκολίες πάντα υπάρχουν, τα οικονομικά προβλήματα πάντα θα υπάρχουν, οι οικογενειακές υποχρεώσεις πάντα θα υπάρχουν, αλλά θα έρθει η ώρα που θα αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας και δεν θα το μετανιώσετε»

Πηγή: Alpha News

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία: Αγοράκι στραγγαλίστηκε μέσα σε φουσκωτό παιχνίδι παιδότοπου

Ακτινική Κνήφη: Μία σπάνια αλλεργία στο φως του ήλιου – Η περίπτωση μίας 11χρονης

Πατέρας έβαλε κρυφά μαγνητόφωνο στην τσέπη του γιου του και κατέγραψε το bullying που το παιδί δέχεται από τους δασκάλους

Τι μπορεί να θέλουν να μάθουν τα παιδιά για το bullying; Ο καθ. Πανεπιστημίου Κύπρου Παναγιώτης Σταυρινίδης απαντά

Τι μπορεί να θέλουν να μάθουν τα παιδιά για το bullying; Ο καθ. Πανεπιστημίου Κύπρου Παναγιώτης Σταυρινίδης απαντά

Γράφει η Μαρίζα Λαμπίρη, Λειτουργός Α’, Επικεφαλής Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Πανεπιστημίου Κύπρου

Τι μπορεί να θέλουν να μάθουν τα παιδιά για το bullying; Ο καθ. Πανεπιστημίου Κύπρου Παναγιώτης Σταυρινίδης απαντά

Παρόλο που ο εκφοβισμός θεωρούνταν παραδοσιακά ως μια μορφή σωματικής επιθετικότητας, αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές στρατηγικές που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να ελέγχουν και να στενοχωρούν άλλα παιδιά. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο εκφοβισμός μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ευρέως σε άμεσες και έμμεσες μορφές επιθετικότητας και αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί τα παιδιά τόσο στην Κύπρο όσο και σε όλο τον κόσμο.

Με αυξημένη ευαισθητοποίηση και κατανόηση του εκφοβισμού, οι εκπαιδευτικοί και οι φροντιστές των παιδιών μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό όσων εμπλέκονται στον εκφοβισμό και στην παροχή της υποστήριξης που απαιτείται για την ανάπτυξη υγιών σχέσεων.

Science Talks Kids Edition

Στο νέο επεισόδιο της σειράς podcast για παιδιά με τίτλο Science Talks Kids Edition, ο ψυχολόγος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Παναγιώτης Σταυρινίδης, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που έστειλαν παιδιά ηλικίας από 3-11 ετών στην εκπομπή για το θέμα του εκφοβισμού.

Ο Παναγιώτης Σταυρινίδης είναι κάτοχος διδακτορικού στην Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει βασικές σπουδές στην Ψυχολογία από το St. Francis College της Νέας Υόρκης και μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεθοδολογία Ψυχολογικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Reading του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2006 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Harvard των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό ερευνητικών εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους και έχει παρουσιάσει τα ευρήματα των ερευνών του σε επιστημονικά συνέδρια στην Ευρώπη και Η.Π.Α. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πέραν από τη διδασκαλία ίδρυσε, με συνεργάτες του, και διευθύνει το Εργαστήριο Αναπτυξιακής Ψυχολογίας.

Για να ακούσετε το νέο επεισόδιο της σειράς Science Talks Kids Edition επισκεφτείτε τη σελίδα https://www.ucy.ac.cy/services/science-talks/. Μπορείτε να παρακολουθείτε τα επεισόδια κάνοντας εγγραφή στα podcast Science Talks Kids Edition στο Spotify (https://podcasters.spotify.com/pod/show/sciencetalkskids) ή τα Google Podcasts.

Τη σειρά επιμελείται η Μαρίζα Λαμπίρη, Επικεφαλής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» από τον Παύλο Χαραλάμπους.

(*) Μαρίζα Λαμπίρη, Λειτουργός Α’, Επικεφαλής Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Πανεπιστημίου Κύπρου

Τηλέφωνο: 22894304

Ηλ. Διεύθυνση: prinfo@ucy.ac.cy

Ιστοσελίδα: www.ucy.ac.cy/pr

Διαβάστε ακόμα:

Προσοχή: Ανακαλείται αντικολλητικό ταψί από την κυπριακή αγορά

Αγοράκι 2 ετών σε σοβαρή κατάσταση στο Μακάρειο – Ανασύρθηκε αναίσθητο από την πισίνα του σπιτιού του

Αρχίζουν σήμερα οι εξετάσεις τετραμήνων για τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές

1/15