Πώς είναι η φοιτητική ζωή στην Κύπρο: Έλληνες που επέλεξαν να σπουδάσουν εδώ μιλούν για όλα

Πώς είναι η φοιτητική στην Κύπρο: Έλληνες που επέλεξαν να σπουδάσουν εδώ μιλούν για όλα

Λίγες μόνο ημέρες πριν ανακοινωθούν οι βάσεις των φετινών Πανελλήνιων Εξετάσεων, οι περισσότεροι υποψήφιοι βρίσκονται σε αναβρασμό και επιχειρούν να κάνουν πλάνα για το ακαδημαϊκό τους μέλλον. Για πολλούς μεγάλος στόχος είναι οι σπουδές στον τόπο κατοικίας τους.

Για άλλους, οι φοιτητική ζωή σε κάποια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας φαντάζει ειδυλλιακή. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στο πίσω (ή και το μπροστά) μέρος του μυαλού τους έχουν τις σπουδές στο εξωτερικό, όμως από αυτούς όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που επιλέγουν τα τελευταία χρόνια να φοιτήσουν στα Πανεπιστήμια της Κύπρου.

Δύο είναι οι κύριες μεταβολές που έπαιξαν ρόλο στη στροφή αυτή των Ελλήνων φοιτητών προς τη Μεγαλόνησο: Η πρώτη έχει να κάνει, βέβαια, με το γεγονός ότι τα κυπριακά Πανεπιστήμια απολαμβάνουν μια τρομερή άνοδο τα τελευταία χρόνια, τόσο αναφορικά με το επίπεδο σπουδών και καθηγητών όσο και με τις επιλογές που έχει ένας απόφοιτος για τα επόμενα βήματά του. Η άλλη έχει να κάνει με το Brexit και το γεγονός, ότι τα βρετανικά Πανεπιστήμια δεν έρχονται πλέον πρώτα στις προτιμήσεις όσων σκόπευαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό αφού τα δίδακτρα εκεί είναι τώρα πιο υψηλά.

Διαβάστε επίσηςΤο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη λίστα με τα καλύτερα του κόσμου

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου – Πανεπιστήμιο Πειραιά: Μία στρατηγική συμμαχία

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού φορέα αιτήσεων Ευρωπαίων φοιτητών για προπτυχιακές σπουδές στη Μ. Βρετανία, η πτώση στη ζήτηση είναι 40% για τα προγράμματα που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο του 2021. Μέχρι πριν την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. οι Ευρωπαίοι σπουδαστές δικαιούνταν ισόποσα δίδακτρα με τους Βρετανούς. Πλέον δεν ισχύει αυτό και τα δίδακτρα μπορεί να είναι και 4 φορές υψηλότερα, ανάλογα με το Πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα σπουδών.

Οπωσδήποτε, η πανδημία έχει παίξει και αυτή τον δικό της ρόλο, αφού στο μυαλό του Έλληνα η Κύπρος, ως μικρότερος τόπος, μπορεί να θεωρηθεί πιο ασφαλής από τη Μ. Βρετανία, η οποία μέτρησε περίπου 130.000 θανάτους από Covid-19 τον τελευταίο χρόνο.

Πώς είναι η φοιτητική ζωή στην Κύπρο;

Το ενδεχόμενο της φοιτητικής ζωής στην Κύπρο, λοιπόν, ανοίγει νέους ορίζοντες σε παιδιά και γονείς που βρίσκονται τώρα στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Ένας τελειόφοιτος μαθητής μπορεί να επιλέξει δημόσιο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, εφόσον έχει συμμετάσχει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και ο βαθμός πρόσβασής του το επιτρέπει, καταθέτοντας το μηχανογραφικό του, ενώ δικαίωμα αίτησης έχουν και όσοι εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο έως και δύο χρόνια πριν  Εναλλακτικά, υπάρχει πάντα η δυνατότητα επιλογής κάποιου ιδιωτικού κυπριακού Πανεπιστημίου από αυτά που λειτουργούν στο νησί, ορισμένα εκ των οποίων θεωρούνται εξαιρετικά.

Η φοιτητική ζωή, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει μόνο τις σπουδές. Και αυτό το ξέρουν καλά όσοι είχαν την τύχη να την ζήσουν. Δεν θα μπορούσαν να μας δώσουν καλύτερη εικόνα για το τι σημαίνει να είσαι φοιτητής στην Κύπρο, λοιπόν, οι παρακάτω Έλληνες που βρέθηκαν εκεί και δέχθηκαν να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις μας!

Δήμος Β., 20 ετών
Σπουδάζει Μηχανολόγος Μηχανικός και Κατασκευαστής στο δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη Λευκωσία

«Η Κύπρος για εμένα προέκυψε από τον πατέρα μου, ο οποίος έκανε τα χαρτιά μου για το Πανεπιστήμιο εκεί, όταν εγώ έδινα Πανελλήνιες, χωρίς να το ξέρω, προκειμένου αν δεν τα πάω καλά στις εξετάσεις εδώ να έχω μια δεύτερη ευκαιρία εκεί -και πράγματι δεν έγραψα πολύ καλά. Πήγα, λοιπόν, τέλη Αυγούστου, γιατί οι εγγραφές εκεί ξεκινούν 1η Σεπτεμβρίου, με σκοπό να δω αν θα μπορούσα να μείνω.

Το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση όταν πας, εκτός από την ανάπτυξη που υπάρχει, είναι ο κόσμος: Είχαμε πάει τότε με τους γονείς μου και μας έκανε εντύπωση πόσο βοηθητικοί και φιλόξενοι ήταν οι άνθρωποι, αλλά και πόσο πρόθυμοι να μας εξυπηρετήσουν σε ό,τι χρειαζόμασταν -ακόμα κι αν δεν είχαν κάποιο κέρδος από εμάς. Σε ένα σούπερ μάρκετ βρεθήκαμε για να ρωτήσουμε για μια υπηρεσία και οι άνθρωποι ξεσηκώθηκαν, να μας πάνε με το αυτοκίνητο για να μην περπατήσουμε.

Διαβάστε περισσότερα στο Infokids.gr