Φοιτητική ζωή στην Κύπρο – Πόσο θα φτάσουν τα ενοίκια για ένα σπίτι;

Φοιτητική ζωή στην Κύπρο - Πόσο θα φτάσουν τα ενοίκια για ένα σπίτι;

Ήδη ξεκίνησαν οι έρενυες για τη φοιτητική εστία στην Κύπρο, με τις τιμές των ενοικίων να προκαλούσαν πονοκέφαλο προτού ακόμη αυξηθεί το κοστολόγιο των βασικών αγαθών που έφεραν επιπλέον δυσφορία σε πολλές οικογένειες.

Άρα για άλλη μία χρονιά αναμένεται να είναι… αρκετά ακριβή αλλά και δύσκολη η εξεύρεση φοιτητικής στέγης τόσο σε Κύπρο όσο και σε Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Cyprus Times τα «χρυσά» ενοίκια σε συνδυασμό με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τα καθημερινά έξοδα θα αποτελέσουν βραχνά τόσο για τους γονείς όσο και για τους ίδιους τους φοιτητές.

Οι τιμές των ενοικίων διαμορφώνονται από διάφορους παράγοντες, όπως η αυξημένη ζήτηση, η κατάσταση του διαμερίσματος αλλά και η περιοχή που βρίσκεται.

Το φτηνό ενοίκιο… θέμα τύχης!

Η Cyprus Times επικοινώνησε με εκπροσώπους φοιτητικών παρατάξεων σε Λευκωσία, Λεμεσό, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ήδη ξεκίνησαν προεργασία για εντοπισμό σπιτιών που τίθενται προς ενοικίαση σε φοιτητές.

Όπως εξήγησαν αυτή την περίοδο συλλέγουν στοιχεία για τα διαθέσιμα διαμερίσματα, δηλαδή την τιμή ενοικίου, εάν είναι ή όχι επιπλωμένο, αν περιλαμβάνεται στην τιμή το ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ή κοινόχρηστα, έτσι ώστε όταν απευθυνθούν κοντά τους οι φοιτητές να μπορούν να τους βοηθήσουν στην εξεύρεση εστίας ανάλογα με τα δεδομένα τους.

Όσον αφορά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και κατά πόσο όντως μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στις τιμές των ενοικίων με τις σημερινές διακυμάνσεις, αναφέρθηκε ότι αυτό λίγοι επιλέγουν να το κάνουν και ως συνήθως βάζουν ως σταθερή κατανάλωση ένα πόσο της τάξης των 40 ευρώ που αν ο ένοικος το υπερβεί πληρώνει τη διαφορά.

Πάντως σε αυτό που συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων σε όλες τις πόλεις είναι πως το κοστολόγιο ενοικίων έχει πάρει για τα καλά την ανιούσα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε οικογένειες φοιτητών. Οι λογικές τιμές σε συνδυασμό με ένα καλοδιατηρημένο σπίτι αποτελούν πλέον θέμα… τύχης.

Οι επιλογές στη Λευκωσία

Στη διαχρονικά φοιτητούπολη της Κύπρου, τη Λευκωσία οι επιλογές είναι λίγο περισσότερες από αλλού με τις διακυμάνσεις των τιμών να εναλλάσσονται με βάση το πόσο μακριά βρίσκεται το διαμέρισμα από το πανεπιστήμιο.

Εάν λοιπόν, κάποιος ενδιαφέρεται για επιπλωμένο μονάρι κοντά στο πανεπιστήμιο, τα ενοίκια κυμαίνονται από 500 μέχρι 550 ευρώ. Ωστόσο, όπως μας αναφέρθηκε, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να υπολογίσει ότι το ακαδημαϊκό ίδρυμα είναι τόσο κοντά ώστε μπορεί να μεταβαίνει οδοιπορικώς και δε θα έχει τα έξοδα των καυσίμων.

Στην περίπτωση όμως που επιθυμεί πιο μειωμένο ενοίκιο τότε μπορεί να βρει, μέχρι και με 350 ευρώ. Αλλά… θα χρειάζεται μεταφορικό μέσο για να πηγαίνει στο πανεπιστήμιο.

Μία άλλη λύση για χαμηλότερο ενοίκιο είναι… ο/η συγκάτοικος. Στην πρωτεύουσα, όπως μας αναφέρθηκε, οι τιμές για δυάρι κυμαίνονται από 600 με 650 ευρώ ενώ αναλόγως με το τι επιθυμεί ο καθένας αυξάνεται και το κόστος.

Για φορτωμένα πορτοφόλια η Λεμεσός

Τα πράγματα δυσκολεύουν για φοιτητές στη Λεμεσό που δεν έχουν μόνιμο τόπο διαμονής στην πόλη και χρειάζονται να ενοικιάσουν. Πέραν από το θέμα της διαθεσιμότητας, οι τιμές ενοικίων είναι «φωτιά» αν αναλογιστή κανείς πως ένα στούντιο με κοινόχρηστη κουζίνα ξεκινάει από τα 450 ευρώ.

Εάν πάλι θέλει τη δικιά του κουζίνα, το στούντιο κυμαίνεται από 500 μέχρι και 550 ευρώ, ενώ ένα καλό μονάρι αγγίζει τα 600 ευρώ. Στην παραθαλάσσια πόλη ακόμη και η λύση του συγκάτοικου δεν… αποτελεί λύση καθώς, όπως μας αναφέρθηκε, οι τιμές για ένα δυάρι διαμέρισμα κυμαίνονται από 700 μέχρι και 1.200 ευρώ.

Πριν όμως πανικοβληθείτε, να σας πούμε ότι υπάρχουν και οι εξαιρέσεις οι οποίες αν και… δυσεύρετες μπορούν να ρίξουν την τιμή για ένα στούντιο στα 380 ευρώ.

Αυτό όμως που μας αναφέρθηκε είναι πώς η ζήτηση γενικά για τα ενοίκια είναι τόσο μεγάλη και η προσφορά δεν είναι ανάλογη, με αποτέλεσμα οι τιμές να μην έχουν μεγάλη διαφορά εάν το διαμέρισμα είναι κοντά ή όχι από το ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωπος παράταξης ανέφερε στην ιστοσελίδα μας, πως πέρσι υπήρξαν περιπτώσεις φοιτητών, οι οποίοι διαμένουν σε άλλες επαρχίες, και ενώ είχαν εξασφαλίσει θέση στο ΤΕΠΑΚ, την απέρριψαν και επέλεξαν να φοιτήσουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια που βρίσκονται στην επαρχία τους καθώς ήταν πιο οικονομικό.

Αθήνα, Θεσσαλονίκη φθηνότερες επιλογές και καλύτερες δημόσιες μεταφορές

Η αμέσως επόμενη επιλογή των Κυπρίων είναι η Ελλάδα. Αν και όσοι φοιτητές είναι ήδη εκεί λένε ότι τα ενοίκια έχουν αυξηθεί, παρόλα αυτά οι τιμές είναι σε καλύτερο επίπεδο απ΄ότι στο νησί μας. Δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση αλλά… και πάλι ένα περίπου 100άρι χαμηλότερα!

Στο κέντρο της Αθήνας αλλά και πλησίον των πανεπιστημίων, όπως μας λέχθηκε, τα ενοίκια για ένα επιπλωμένο μονάρι κυμαίνονται από τα 400 μέχρι 450 ευρώ ενώ για δυάρι γύρω στα 550 ευρώ. Εάν θελήσει κανείς μπορεί να πετύχει και χαμηλότερες τιμές ωστόσο πιθανότατα η κατάσταση του διαμερίσματος να μην είναι και η ανάλογη επιθυμητή.

Στο ίδιο ή ίσως ακόμη και σε καλύτερο μοτίβο κινείται περίπου και η ενοικίαση διαμερισμάτων και στη Θεσσαλονίκη. Για μονάρι στο κέντρο της πόλης οι τιμές ξεκινούν από 300 ευρώ και πάνω ενώ για δυάρι από 500 μέχρι και 600 ευρώ.

Σε αυτό που ωστόσο υπερτερούν σχεδόν όλες οι πόλεις της Ελλάδας που δέχονται φοιτητές σε σχέση με την Κύπρο είναι οι δημόσιες μεταφορές. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα φοιτητή ο οποίος μπορεί να μη διαμένει κοντά στο πανεπιστήμιο του.

Πηγή: Cyprus Times

Διαβάστε επίσης:

Μία «σούπερ μαμά» με τα 76 μωρά της είναι η πιο γλυκιά του κόσμου – H ιστορία της φωτογραφίας που έγινε viral

Καλός μαθητής από… κούνια: Τι πρέπει να κάνει η νέα μανούλα για να εκτινάξει τις επιδόσεις του παιδιού

Στην εντατική 11χρονος μετά από δάγκωμα φιδιού – Όσα πρέπει να γνωρίζετε σε αντίστοιχη περίπτωση