Μέθοδος Kristeller κατά τον τοκετό: Μία επιβλαβής πρακτική στα όρια της μαιευτικής βίας

Μέθοδος Kristeller κατά τον τοκετό: Μία επιβλαβής πρακτική στα όρια της μαιευτικής βίας

Η μέθοδος Kristeller, περιγράφεται πρώτη φορά από τον Samuel Kristeller το 1867.

Με τον όρο Kristeller αναφερόμαστε στην εφαρμογή πίεσης από τον επαγγελματία υγείας στο άνω μέρος της μήτρας (πυθμένα) συνήθως κατά την διάρκεια των συστολών με τον αγκώνα, τον πήχη ή τις παλάμες του.

Σήμερα, αρκετοί επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν αυτή την παρεμβατική πρακτική. Υπάρχουν πολλές χώρες όπου απαγορεύεται και πολλές άλλες όπου εξακολουθεί να χρησιμοποιείται χωρίς την απαραίτητη γνώση και χωρίς συναίνεση από μέρους της επιτόκου.

Η εφαρμογή της πίεσης αυτής κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου του τοκετού, παραμένει ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους, μη μελετημένους και μη καταγεγραμμένους χειρισμούς στη μαιευτική.

Εφαρμόζεται συνήθως για την επιτάχυνση της γέννησης της κεφαλής του εμβρύου. Οι ενδείξεις περιλαμβάνουν υποψία εμβρυϊκής δυσφορίας, δυστοκία (οι δυσκολίες που παρουσιάζονται κατά την διαδικασία ενός τοκετού) και εξάντληση της μητέρας, αν και είναι γνωστό πως συχνά εφαρμόζεται χωρίς καμία ένδειξη.

ΠΟΥ: Δεν συνισταται η εφαρμογη της

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) επισημαίνει πως δεν συνιστάται η εφαρμογή της μεθόδου Kristeller για τη διευκόλυνση του τοκετού κατά το δεύτερο στάδιο του τοκετού.

Το δεύτερο στάδιο του τοκετού είναι το στάδιο της εξώθησης, από τη στιγμή που ο τράχηλος είναι πλήρως διεσταλμένος (10 cm) μέχρι τη γέννηση του εμβρύου.

Η εμβρυϊκή δυσφορία, η αποτυχία προόδου, η μητρική εξάντληση ή μια ιατρική κατάσταση όπου η παρατεταμένη εξώθηση είναι επικίνδυνη, μπορεί να περιπλέξει αυτό το στάδιο.

Η εφαρμογή πίεσης, πιέζοντας την κοιλιά της μητέρας προς την κατεύθυνση του καναλιού γέννησης χρησιμοποιείται με σκοπό να βοηθήσει τον κολπικό τοκετό, να μειώσει τον χρόνο του δεύτερου σταδίου καθώς και την ανάγκη για χρήση εμβρυουλκών ή καισαρικής τομής.

Έχει συσχετιστεί ιδιαίτερα με δομές χωρών χαμηλών πόρων όπου οι επιλογές για περιγεννητικές παρεμβάσεις είναι περιορισμένες ή δεν είναι διαθέσιμες.

Ένας τοκετός που διαρκεί αρκετές ώρες και έχει αργή εξέλιξη μπορεί μερικές φορές να είναι επικίνδυνος για ορισμένες γυναίκες και τα μωρά τους. Σε πολλές χώρες, υπάρχουν εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας που μπορούν να βοηθήσουν με επεμβατικά μέσα (όπως η χρήση εμβρυουλκών) ή καισαρική τομή.

Εντάσσεται στα πλαισια της μαιευτικης βιας

Καθώς, ο χειρισμός Kristeller είναι μια πρακτική πολύ παρεμβατική και μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια της μαιευτικής βίας, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάθε τοκετό παρά μόνο όταν υπάρχει αδυναμία πόρων και εγκαταστάσεων και υπό προϋποθέσεις.

Συχνά η χρήση του χειρισμού κατά τον τοκετό δεν παρουσιάζεται ούτε στα κλινικά αρχεία για την αποφυγή πιθανών αγωγών. Ως συνέπεια, είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί η βλάβη που υπέστησαν οι γυναίκες και τα νεογνά στον τοκετό μετά από την χρήση της μεθόδου, καθώς πολλές φορές οι όποιες καταστάσεις προκλήθηκαν από αυτό δεν αναφέρονται σκόπιμα για νομικούς λόγους.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι γυναίκες ενθαρρύνθηκαν να γεννήσουν σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης (μαιευτήρια) για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας και έγκαιρη παραπομπή σε περίπτωση ανάγκης για περαιτέρω ιατρική φροντίδα.

Ωστόσο, ο τοκετός σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης(νοσοκομεία) δεν εγγυάται πάντα καλής ποιότητας φροντίδα.

Η ασέβεια και η μη αξιοπρεπής φροντίδα είναι συχνή σε πολλές νοσοκομειακές εγκαταστάσεις παγκοσμίως, ιδιαίτερα για τους πληθυσμούς σε μειονότητες, και αυτό όχι μόνο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, αλλά είναι επίσης ένα σημαντικό εμπόδιο στην πρόσβαση στις υπηρεσίες περιγεννητικής φροντίδας. Επιπλέον, το μοντέλο που επικρατεί σε πολλά μέρη του κόσμου, το οποίο επιτρέπει στους επαγγελματίες υγείας να ελέγχουν τη διαδικασία της γέννησης, μπορεί να εκθέσει υγιείς έγκυες γυναίκες σε περιττές ιατρικές παρεμβάσεις που παρεμβαίνουν στη φυσιολογική διαδικασία του τοκετού.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα οφέλη από την εφαρμογή του χειρισμού αυτού, απεναντίας σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμού του πυελικού εδάφους.

Οι κινδυνοι

Έρευνες δείχνουν ότι η έντονη πίεση από τη χρήση της μεθόδου Kristeller, δημιουργεί επιπλοκές πολύ σοβαρές, στο τρίτο στάδιο του τοκετού (το στάδιο μετά την έξοδο του εμβρύου) όπως ρήξη μήτρας, αδυναμία ούρησης τις επόμενες ώρες ή μέρες μετά τον τοκετό, ρήξεις του κόλπου και του περινέου, κάταγμα της ηβικής σύμφυσης, δυσπαρευνία (πόνο κατά την σεξουαλική επαφή) και νεογνικό μεταγεννητικό στρες.

Σε σχετικές έρευνες έχει φανεί επιπλέον, πως υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο για τραυματισμό γεννητικών οργάνων , περινέου και πρωκτού σε γυναίκες που κάνουν τον πρώτο τους κολπικό τοκετό.

Φάνηκε πως η επίδραση αυτή ήταν ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες που είχαν αναφερθεί προηγουμένως, όπως η ηλικία της μητέρας, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το βάρος του εμβρύου, η χρήση της περινεοτομής, η διάρκεια του δεύτερου σταδίου τοκετού και η χρήση επισκληριδίου αναλγησίας.

Η βλάβη του ανελκτήρα του πρωκτού σχετίζεται με μειωμένη δύναμη συστολής των μυών και, το πιο σημαντικό, με σημεία και συμπτώματα πρόπτωσης των πρόσθιων και κεντρικών πυελικών οργάνων. Επιπλέον, η απόσπαση του ανελκτήρα αυξάνει τον κίνδυνο της ακράτειας των ούρων μετά τον τοκετό.

Για τους παραπάνω λόγους πιστεύεται ότι είναι απαραίτητη η λήψη ενημερωμένης συγκατάθεσης πριν από τη χρήση της διαδικασίας όπως και η αξιολόγηση του πυελικού εδάφους μετά τον τοκετό.

Υπογραμμίζουμε πως η οι περιττές, μη τεκμηριωμένες και δυνητικά επιβλαβείς πρακτικές φροντίδας, όπως ο χειρισμός Kristeller αποδυναμώνουν τις εγγενείς ικανότητες του τοκετού των γυναικών. Εν κατακλείδι, καθώς η μέθοδος Kristeller έχει συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά νεογνικής νοσηρότητας/θνησιμότητας, προτείνεται η μέθοδος να μην χρησιμοποιείται στην καθημερινή πρακτική.

Πηγή: Projectmidwives

Διαβάστε επίσης:

«Βίωσα τη μαιευτική βία»: Μία μαμά που έζησε έναν τραυματικό τοκετό στέλνει ένα δυνατό μήνυμα

Διάσταση ορθών κοιλιακών: Το πρόβλημα μετά τον τοκετό για το οποίο σπάνια μιλά κανείς

Περίπου 810 γυναίκες πεθαίνουν καθημερινά από επιπλοκές σε εγκυμοσύνη και τοκετό