Τοκοφοβία: Tι είναι και πώς προκαλείται ο φόβος για την εγκυμοσύνη και τη γέννα; – Ο ειδικός απαντά

Η εγκυμοσύνη και κυρίως η διαδικασία της γέννας είναι δυνατόν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα φόβου στις γυναίκες.

Αυτός ο ακραίος και ανεξέλεγκτος φόβος ονομάζεται τοκοφοβία και διαταράσσει την ικανότητα των μελλουσών μαμάδων, όχι μόνο να ζήσουν μια ποιοτική ζωή, αλλά και να έχουν μια φυσιολογική γέννα.

Η τοκοφοβία, η οποία μπορεί να συνδέεται και με άλλες συναισθηματικές και συμπεριφορικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, μπορεί να είναι επιζήμια τόσο για την ίδια τη γυναίκα, όσο και για το έμβρυο ή το νεογνό.

Τα κυριότερα συμπτώματα των γυναικών με τοκοφοβία

  • Υπέρμετρος φόβος ότι η γέννα θα έχει ως αποτέλεσμα το θάνατό τους, θνησιγένεια ή τη γέννηση ενός μωρού με προβλήματα.
  • Συναισθήματα φόβου ή πανικού γύρω απο την ιδέα του τοκετού και της εγκυμοσύνης.
  • Επίμονη άρνηση να υποστούν φυσιολογικό τοκετό. Αντίθετα, επιζητούν επίμονα να γεννήσουν με καισαρική τομή.
  • Υπερβολικό άγχος ή εμφάνιση κατάθλιψης.
  • Εκδήλωση της έντονης επιθυμίας τους να αποκτήσουν παιδιά, ταυτόχρονα με την άρνησή τους να μείνουν έγκυες ή να γεννήσουν.  Για παράδειγμα, μπορεί να εκφράζουν την επιθυμία να αποκτήσουν παιδί και παράλληλα να λαμβάνουν αυστηρές μεθόδους αντισύλληψης.
  • Ανευ λόγου διακοπή προηγούμενων κυήσεων, καθώς δεν παρουσίαζαν κάποια επιπλοκή.
  • Εκδήλωση συμπτωμάτων κρίσεων πανικού (ταχυπαλμία, δύσπνοια, ζάλη, τρέμουλο, ιδρώτας, αδυναμία συγκέντρωσης, ναυτία, αίσθημα βάρους στο στήθος, μυρμήγκιασμα στο σώμα κ. ά) όταν θίγεται απο κάποιον το θέμα του τοκετού ή της εγκυμοσύνης.

Γιατί προκαλείται η τοκοφοβία;

Μερικές γυναίκες που πάσχουν απο τοκοφοβία μπορεί να είχαν στο παρελθόν κάποια τραυματική εμπειρία τοκετού (είτε γέννησαν φυσιολογικά, είτε με καισαρική τομή) ή επιλόχειο κατάθλιψη.

Μπορεί επίσης να βίωσαν μια τραυματική εμπειρία κατά τα παιδικά τους χρόνια (κακοποίηση ή βιασμό) και να έχουν αποκτήσει έντονο φόβο για τον πόνο.

Πάντοτε, κάθε φοβία έχει και μια συγκεκριμένη αιτία. Διαφοροποιούνται μόνο οι παράγοντες και οι εμπειρίες μιας γυναίκας, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης διαταραχής.

Αν είστε ήδη μανούλες, ο τρόπος με τον οποίο περιγράφετε την εμπειρία του τοκετού σας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά αν αυτή ήταν τραυματική, καθώς δεν αποκλείεται να αποτυπωθούν στο μυαλό μιας μέλλουσας μητέρας  και να την οδηγήσουν αργότερα στην εκδήλωση τοκοφοβίας.

Πώς θεραπεύεται

Οι γυναίκες που έχουν τοκοφοβία είναι σημαντικό να δεχτούν υποστήριξη απο το οικείο περιβάλλον τους, καθώς επίσης και ενημέρωση σχετικά με την εγκυμοσύνη, απο το γιατρό και τη μαία τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα είναι έντονα, μπορεί να χρειαστεί η παρακολούθησή τους απο κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας ή η χορήγηση αντιαγχολητικών χαπιών.

Έτσι, θα διασφαλιστεί η  ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης και η καλή υγεία της μητέρας και του βρέφους.

Το άγχος μιας γυναίκας σχετικά με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό είναι δικαιολογημένο, καθώς δεν ξέρει τι θα αντιμετωπίσει.

Τοκοφοβία υπάρχει μόνο όταν αυτό δεν είναι διαχειρίσιμο και επηρεάζει τη ζωή της και τότε είναι απαραίτητη η βοήθεια κάποιου ειδικού, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

πηγή: bilalisgynaikologos.gr