Διάσταση ορθών κοιλιακών: Το πρόβλημα μετά τον τοκετό για το οποίο σπάνια μιλά κανείς

Διάσταση ορθών κοιλιακών: Το πρόβλημα μετά τον τοκετό για το οποίο σπάνια μιλά κανείς

«Μήνες αφότου έφερα στον κόσμο τα δίδυμά μου συνομιλούσα με μία μητέρα η οποία μου έμαθε τις λέξεις «διάσταση ορθών κοιλιακών μυών«. Καθώς μου εξήγησε, ότι πρόκειται για μία κατάσταση που συμβαίνει μετά τον τοκετό στους κοιλιακούς μύες, συνειδητοποίησα γιατί η κοιλιά μου έδειχνε ακόμη σαν να εγκυμονεί, ακόμη και μήνες μετά τον τοκετό», εξομολογείται μία μητέρα.

Τι είναι η διάσταση ορθών κοιλιακών

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει περίπου τα 2/3 των εγκύων και υφίσταται όταν  δεξιά και η αριστερή πλευρά των κοιλιακών σου μυών χωρίζουν και συχνά αναφέρεται ως η «κοιλιά της μητρότητας».

Αυτό που μπορεί να προκαλέσει την εν λόγω κατάσταση και να καταλάβεις πώς σχηματίζεται, χρειάζεται να οπτικοποιήσεις τον πυρήνα σου, ένα περίπλοκο μυικό σύστημα που στηρίζει τις περισσότερες κινήσεις του σώματός σου, όπως το κάθισμα, το περπάτημα ή το «κουβάλημα» του μωρού σου.

Ο ορθός κοιλιακός είναι ένας μυς που χωρίζεται σε δύο μέρη, ξεκινά από το στέρνο και καταλήγει στο ηβικό οστό.

Πρόκειται για την εξωτερική επιφάνεια των κοιλιακών κάτω από το δέρμα της κοιλιάς. Πολλές φορές τον διαχωρίζουμε σε πάνω και κάτω κοιλιακό αν και στην ουσία είναι ένας μυς.

Όταν μία γυναίκα μένει έγκυος, το βάρος του παιδιού σπρώχνει προς τα κάτω την πύελο και προς τα έξω αντίθετα από τους συγκεκριμένους μύες. Η διάσταση του κοιλιακού συμβαίνει, όταν ασκείται συνεχής δύναμη διάτασης τεντώματος του συνδετικού ιστού των μυών. Όσο μεγαλύτερη η διάσταση, τόσο πιο λεπτός και αδύναμος ο μυς.

Τα Συμπτώματα

Η εξωτερική στοιβάδα των κοιλιακών σταθεροποιεί τη μέση (οσφυϊκή Μοίρα) και στηρίζει τα όργανα της λεκάνης (πυέλου). Όταν υπάρχει διάσταση του ορθού κοιλιακού αυτό το σύστημα στήριξης γίνεται αδύναμο με αποτέλεσμα τον πόνο της μέσης και την εικόνα της φουσκωμένης κοιλιάς, σαν «κοιλιά εγκύου».

Στην περίπτωση που υπάρχει τραυματισμός των κοιλιακών και «σκίσιμο» του συνδετικού ιστού, τα όργανα της πυέλου προβάλουν και δημιουργείται κήλη στην περιοχή.

ποιεσ γυναικεσ μπορουν να εμφανισουν την κατασταση

Οι γυναίκες που είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτήν την κατάσταση είναι οι ακόλουθες:

  • Αν είναι μικροκαμωμένες
  • Αν κυοφορούν πάνω παό ένα μωρά
  • Αν έχουν έχουν μείνει έγκυες σε μεγαλύτερη ηλικία
  • Αν έχουν μικρή μυική μάζα
  • Αν έχουν λόρδωση

Πώς να το προλάβετε

Αξιολογείται η διάσταση του ορθού κοιλιακού, ενημερώνεται η γυναίκα για τα «ναι» και τα «όχι» της άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σχεδιάζεται ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα άσκησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε περιστατικού.

Η έγκυος θα μπορεί να ακολουθήσει ή να συνεχίσει το είδος της άσκησης που έχει επιλέξει γνωρίζοντας τις αρχές που θα ακολουθεί, ούτως ώστε να βελτιώνει τη διάσταση και όχι να την επιδεινώνει.

Μετά ατον τοκετό αξιολογείται η διάσταση του ορθού κοιλιακού και ενημερώνεται η γυναίκα για τα «ναι» και τα «όχι» της άσκησης μετά από τον τοκετό, λαμβάνοντας υπόψη και το είδος του τοκετού.

Οι γυναίκες εντάσσονται στο πρόγραμμα αποκατάστασης Μ.Α.Μ.Α., αφού εκπαιδευτούν σε αυτό από την ομάδα του φυσικοθεραπευτήριου.

Αποκατάσταση

Εκτός του χειρουργείου ο μόνος άλλος τρόπος που υπάρχει για να ελαττώσει μία γυναίκα τη διάσταση των κοιλιακών της είναι η άσκηση.

Οι ασκήσεις που στοχεύουν σε αυτό είναι επι τω πλείστον ενδυνάμωσης του κοιλιακού τοιχώματος μέσω επιβλεπόμενων – καθοδηγούμενων (όπως Pilates) προγραμμάτων.

Υπάρχουν έρευνες που έχουν μελετήσει το κατά πόσο βοηθούν οι ασκήσεις στη μείωση της διάστασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό.

Η επιβλεπόμενη και καθοδηγούμενη απο ειδικό άσκηση των κοιλιακών και του κορμού των γυναικών μετά τον τοκετό έχει θετικά αποτελέσματα στην ελάττωση της διάστασης του ορθού κοιλιακού.

Οι ειδικοί μπορεί να χρησιμοποιήσουν κορσέ σίσφιξης της κοιλιάς ή άλλες τεχνικές περίδεσης και επίδεσης όπως tubigrip και taping ταυτόχρονα με το πρόγραμμα ενδυνάμωσης.

Με πληροφορίες από Parents.com

Διαβάστε επίσης:

Αυτή η μαμά διδύμων δεν διστάζει να δείξει την κοιλιά της μετά τον τοκετό και… αποθεώνεται για το θάρρος της!

Μήπως να αφήσουμε τα baby shower και να κάνουμε ένα «πάρτι» για τις μαμάδες μετά τον τοκετό;

Κι όμως το μεγαλύτερο bullying για το σωματικό βάρος γίνεται μέσα στην οικογένεια