Διαγωνισμός αφίσας για την τουρκική εισβολή από Υπουργείο Παιδείας

Παγκύπριο διαγωνισμό αφίσας, σκίτσου και εικονογραφημένης ιστορίας – κόμικς με γενικό θέμα «Η τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο» προκήρυξαν για την τρέχουσα σχολική χρονιά οι Διευθύνσεις Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ).

«Η τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο»

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων, Τεχνικών Σχολών και Ιδιωτικών Σχολείων ιδίου τύπου, και αφορά την κυπριακή ή/και την ελληνική ή/και την παγκόσμια Ιστορία. Το γενικό θέμα φέτος είναι «Η τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο». Σημειώνεται ότι κάθε σχολική μονάδα θα πρέπει να επιλέξει και να υποβάλει μέχρι τρία (3) έργα για οποιαδήποτε από τις κατηγορίες της αφίσας, του σκίτσου και της εικονογραφημένης Ιστορίας – κόμικς.

Προαιρετική συμμετοχή

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι προαιρετική και μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική. Στην περίπτωση ομαδικών συμμετοχών προτείνεται αυτές να μην ξεπερνούν τον αριθμό των πέντε μελών. Σημειώνεται ότι οι μαθητές/τριες θα εργαστούν στον ελεύθερό τους χρόνο.
Τονίζεται ότι κάθε συμμετοχή θα πρέπει να είναι πρωτότυπη και να μην παραπέμπει καθ΄ οιονδήποτε τρόπο σε δημοσιευμένα έργα.

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των έργων, για το σκίτσο και την αφίσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χαρτί ή χαρτόνι μεγέθους Α4 (210 mm Χ 297mm) ή μεγέθους Α3 (297 mm Χ 420 mm). Στην περίπτωση της εικονογραφημένης ιστορίας, η οποία θα πρέπει περιλαμβάνει 4 μέχρι 6 καρέ, να χρησιμοποιηθούν 4-6 χαρτόνια μεγέθους Α4 (210 mm Χ 297 mm). Κάθε τεχνική είναι αποδεκτή.

Κείμενο έκτασης 120-150 λέξεων

Κάθε συμμετοχή είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από κείμενο έκτασης 120-150 λέξεων, το οποίο θα περιλαμβάνει αναφορά στην ιστορική περίοδο και στα ιστορικά γεγονότα που αποτέλεσαν την έμπνευση για το έργο, παρουσίαση του θέματος της μαθητικής δημιουργίας, αποκρυπτογράφηση των στοιχείων της (σύμβολα, μορφές, λεκτικά σχόλια), καθώς και ερμηνεία των προθέσεων του δημιουργού.
Μαζί με τις συμμετοχές, να αποστέλλονται τα στοιχεία των διαγωνιζομένων σφραγισμένα σε φάκελο (ονοματεπώνυμο μαθητών/τριών, ονοματεπώνυμο υπεύθυνων καθηγητών/τριών, τάξη, σχολείο, κατηγορία έργου). Στο κείμενο και τη μαθητική δημιουργία δεν πρέπει να αναγράφεται οποιοδήποτε από τα πιο πάνω στοιχεία.

  • Οι συμμετοχές να αποσταλούν στη διεύθυνση: Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού και Νεολαίας, Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Γωνία Κίμωνος και Θουκυδίδου, Ακρόπολη, 1434 Λευκωσία, μέχρι τη Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2024, υπ’ όψιν κ. Σοφίας Ιωάννου, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων (αποδεικτικό στοιχείο η σφραγίδα του ταχυδρομείου). Εκπρόθεσμες συμμετοχές δεν θα αξιολογηθούν.
  • Επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση των μαθητικών δημιουργιών θα γίνει ξεχωριστά για το Γυμνάσιο και το Λύκειο από Επιτροπή που θα οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και θα απονεμηθούν ξεχωριστά βραβεία για τις τρεις κατηγορίες έργων.
  • Τα κριτήρια αξιολόγησης των έργων αφορούν το περιεχόμενο/μηνύματα, τη δημιουργικότητα, την πρωτοτυπία, την αισθητική και την τεχνική αρτιότητα.
    Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί σε χώρο και χρόνο που θα ανακοινωθεί αργότερα, καταλήγει η ανακοίνωση.
Διαβάστε επίσης:

«Ζώντας με τη ΔΕΠ/Υ»: Ο & A ανηλίκων το Σάββατο 13.01.2024 στο Λανίτειο Θέατρο στη Λεμεσό

Zευγάρι συνελήφθη στην Ισπανία γιατί σχεδίαζε να θυσιάσει το 5χρονο παιδί του

Αν δεν είστε ήδη φίλοι κάντε κλικ στο κουμπί Like που βρίσκεται ακριβώς από κάτω και λάβετε μέρος στην κλήρωση.