Αν «σπάσουν τα νερά» μιας εγκύου πρόωρα, ο τοκετός πρέπει πάντα να επισπεύδεται;

Αν «σπάσουν τα νερά» μιας εγκύου πρόωρα, ο τοκετός πρέπει πάντα να επισπεύδεται;

Συχνά, λίγες εβδομάδες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία γέννας, σπάει η μεμβράνη που περιβάλλει το έμβρυο και διαρρέει το αμνιακό υγρό.

Οι γυναικολόγοι, επειδή ανησυχούν μήπως το έμβρυο πάθει κάποια βακτηριακή λοίμωξη, αφού πια δεν ζει σε αποστειρωμένο περιβάλλον, επισπεύδουν τον τοκετό.

Όμως μια κλινική μελέτη βρήκε ότι το έμβρυο δεν κινδυνεύει περισσότερο, αν οι γιατροί το παρακολουθούν προσεκτικά, όσο περιμένουν να επέλθει φυσιολογικά ο τοκετός.

Στην πραγματικότητα, τα μωρά που δεν «βιάστηκαν» να γεννηθούν, είναι πιο υγιή από εκείνα που είδαν το φως εσπευσμένα μετά το «σπάσιμο των νερών».

«ΣΠΑΣΑΝΕ ΤΑ ΝΕΡΑ»

Η φράση «σπάσανε τα νερά» σημαίνει ότι η ώρα του τοκετού πλησιάζει. Αν αυτό συμβεί πολύ πριν από το αναμενόμενο, η πρόωρη ρήξη υμένων πρέπει να αντιμετωπιστεί σύντομα. Πώς;

Όταν το έμβρυο βρίσκεται στη μήτρα της εγκύου, περιβάλλεται από ένα υγρό που λέγεται αμνιακό. Αυτό το υγρό βρίσκεται στο εσωτερικό μιας υδατοστεγούς μεμβράνης που είναι κλειστή σαν μπαλόνι και έτσι δεν έχουμε ροή του υγρού από τον κόλπο. Όταν για κάποιο λόγο έχουμε ρήξη της μεμβράνης, τότε το υγρό ρέει από τον κόλπο της γυναίκας και έχουμε αυτό που λέμε ρήξη των υμένων. Η λαϊκή έκφραση είναι «σπάσανε τα νερά», λέει ο Παναγιώτης Λεκάκος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Συνεργάτης ΛΗΤΩ.

Η ρήξη των υμένων ανάλογα με το πότε γίνεται σε σχέση με την ηλικία κύησης, έχει και διαφορετική αντιμετώπιση. Έτσι η ρήξη των υμένων που γίνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού από μόνη της ή τεχνητά από τον γιατρό είναι αναμενόμενη. Η ρήξη των υμένων που γίνεται πριν από την 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης λέγεται πρόωρη ρήξη υμένων (ΠΡΥ) και η συχνότητα εμφάνισής της είναι 2%-3%.

Διαβάστε περισσότερο στο Infowoman.gr

Σχετικά άρθρα:

Τοκετός το καλοκαίρι; Τα 8 «εμπόδια» που μπορεί να συναντήσεις

«Τοκετός εκτός νοσοκομείου – Ένας αχρείαστος για το παιδί κίνδυνος»: Τι λέει ο ειδικός

Τραύμα τοκετού: Ποια είναι τα συμπτώματα και ποιες γυναίκες το βιώνουν συχνότερα