Είναι πάντα απαραίτητη η καισαρική σε περιτύλιξη ομφάλιου λώρου; Ένας μαιευτήρας το αμφισβητεί

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των γυναικών που γεννούν με καισαρική τομή έχει αυξηθεί κατά πολύ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Oργανισμό Υγείας, το 17,8% των τοκετών στην Ευρώπη γίνεται με αυτό τον τρόπο. Η περιτύλιξη του ομφαλίου λώρου εμφανίζεται συχνά και δεν αφορά τον λαιμό αποκλειστικά, όπως συνήθως το φαντάζονται οι περισσότεροι γονείς. Ένα έμβρυο μπορεί να έχει περιτύλιξη γύρω από οποιοδήποτε μέρος του σώματος ή και καθόλου. Ωστόσο, συνήθως δεν προκαλεί δυσκολία στην εξέλιξη του τοκετού, καθώς ο ομφάλιος λώρος έχει μεγάλο μήκος και την ικανότητα να ταλαντώνεται.

Τι είναι η περιτύλιξη του ομφάλιου λώρου;

Ο ομφάλιος λώρος συνδέει τον πλακούντα με το έμβρυο. Ο ομφάλιος λώρος, στο τέλος της εγκυμοσύνης, έχει μήκος περίπου 60 εκ και κολυμπάει ελεύθερα μέσα στο σάκο που είναι το μωρό. Το μωρό επίσης μπορεί να κολυμπάει ελεύθερα και έτσι κάποιες φορές, ο ομφάλιος λώρος τυλίγεται γύρω από κάποιο/α σημείο/α του σώματός του (χέρι, πόδι, κοιλιά, λαιμό). Αυτό ονομάζεται περιτύλιξη ομφαλίου λώρου.

Με μια ανάρτησή του στο Facebook, o γνωστός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Απόστολος Καμπαγιάννης, εξηγεί γιατί θεωρεί ότι η καισαρική δεν είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις περιτύλιξης ομφάλιου λώρου.

Το κείμενο του μαιευτήρα

«Κάποια στιγμή πρέπει να μπαίνουν κάποιες κόκκινες γραμμές. Και όταν λέμε κόκκινες, εννοούμε κόκκινες, οχι ψευτοροζ που τις διασχίζεις κατά το δοκούν.

Πραγματικά, όταν ακούω ακόμα ανθρωπους που μιλάνε για παιδιά που κινδυνεύουν λόγω περιτυλίξεων ομφάλιου λώρου που βρίσκονται υπερηχογραφικά πριν τον τοκετό και που δίνουν την συγκατάθεση τους στους γιατρούς να κάνουν προκλήσεις ή καισαρικές τομές για να μην κινδυνευσει το μωρό, με πιάνει (ή μαλλον με έπιανε) θυμός και απογοήτευση.

Όταν μάλιστα οι συγκεκριμένοι άνθρωποι επαινούν τον γιατρό, επειδή έσωσε το μωρό από απιστευτο κακό, τότε αρχιζεις και αναρωτιέσαι τι κάνεις εσύ εδώ πέρα.
Θα μου πεις, μπορούν να αλλάξουνε αυτά; Μάλλον όχι. Όταν οι ιδιοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι δεν επεμβαίνουν, και αφού η ίδια η κοινωνία πιστεύει ότι παραμύθι της πουλήσει ο καθενας, δεν μπορεί να γίνει κάτι.

Όταν όμως αυτά τα ζευγάρια επισκέπτονται το ιατρείο μου και εκείνη τη στιγμή οφείλω να τους πω την επιστημονική αλήθεια, απλά και μόνο για να σταματήσει επιτελους η κοροιδία που πλήττει και κάποιους από εμας που κάνουμε σωστά την δουλειά μας (εκτός και αν πιστεύετε πως είναι πολύ εύκολο να πρέπει να απολογείσαι κάθε μέρα πως η γη είναι στρογγυλή και όχι ρόμβος), και αυτο που εισπράττω είναι «εγώ αυτό πιστεύω, δεν θα ρίσκαρα το παιδί και τώρα σου εφερα την γυναίκα να ξεκινήσει σε σενα», η απάντηση μου είναι πως η έξοδος ειναι η ίδια η πόρτα με αυτή της εισόδου.

Ανθρωποι που επιτρέπουν στον εαυτο τους τον εκφοβισμό με μία περιτύλιξη ομφαλιου λώρου δεν ταιριάζουν σε αυτό το ιατρείο. Συγνώμη.

Υ.Γ. Ενα 15% των γυναικών περνάει το λεγόμενο Μετατραυματικό Σύνδρομο μετά απο Τοκετό. Σήμερα κατάλαβα πολύ καλά πώς νιώθουν κάποιες γυναίκες. Κυρίες μου, μόνο εσείς θα αλλάξετε την κατάσταση. Θέλει δύναμη. Θέλει πυγμή να κερδίσετε τους φόβους και τις προκαταλήψεις μίας μεσαιωνικής κοινωνίας. Αν δεν ενημερωθείτε, πάντα θα είστε μονάχα το κομμάτι κρέας που πρέπει να φέρει στον κόσμο το παιδί.»

Κάποια στιγμή πρέπει να μπαίνουν κάποιες κόκκινες γραμμές. Και όταν λέμε κόκκινες, εννοούμε κόκκινες, οχι ψευτοροζ που…

Gepostet von Κέντρο Γυναικολογίας και Αναπαραγωγής Απόστολος Καμπαγιάννης am Freitag, 24. November 2017