Χωρίστηκαν σιαμαία διδυμάκια που γεννήθηκαν ενωμένα στο κεφάλι – Μία συγκινητική ιστορία

Χωρίστηκαν σιαμαία διδυμάκια που γεννήθηκαν ενωμένα στο κεφάλι - Μία συγκινητική ιστορία

Με επιτυχία υποβλήθηκαν σε επέμβαση διαχωρισμού δύο σιαμαία αγοράκια, τα οποία ήταν ενωμένα στο κεφάλι και κέρδισαν μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Ο Αρτούρ και ο Μπερνάντο Λίμα γεννήθηκαν το 2018 στην πολιτεία Ροράιμα της βόρειας Βραζιλίας ως κρανιοπαγή σιαμαία δίδυμα, μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση.

Τα αγοράκια υποβλήθηκαν σε επτά χειρουργικές επεμβάσεις στο Ρίο ντε Τζανέιρο, υπό την καθοδήγηση του παιδοχειρουργού Noor ul Owase Jeelani στο Νοσοκομείου Great Ormond Street.

Ενωμένα στην κορυφή του κεφαλιού τους για σχεδόν τέσσερα χρόνια – το μεγαλύτερο διάστημα των οποίων πέρασαν σε ειδικό κρεβάτι σε νοσοκομείο του Ρίο ντε Τζανέιρο – τα δύο σιαμαία μπορούν πλέον να κοιτάζονται κατά πρόσωπο για πρώτη φορά μετά από μία σειρά εννέα επεμβάσεων που κορυφώθηκαν με ένα μαραθώνια 27ωρη εγχείριση για τον διαχωρισμό τους.

Οι χειρουργοί πέρασαν μήνες δοκιμάζοντας διαφορετικές τεχνικές μέσω εικονικής πραγματικότητας, προτού υποβάλλουν στην επέμβαση τα παιδιά.

Η περίπλοκη ανατομία που καθυστέρησε τον διαχωρισμό

Ο παιδοχειρουργός υπογράμμισε ότι για τις προηγούμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες διαχωρισμού των αγοριών έφταιγε η περίπλοκη ανατομία τους και αποκάλυψε ότι ανησυχούσε για την επικίνδυνη διαδικασία.

Η τελευταία επέμβαση διήρκησε 27 ώρες και ο γιατρός έκανε τέσσερα μόνο 15λεπτα διαλείμματα για να πιει νερό και να φάει, ενώ συνολικά συμμετείχαν 100 άτομα προσωπικό. 

«Ήταν υπέροχο να βλέπω ελπίδα στα μάτια των γονιών τους. Όλοι συγκινηθήκαμε και αγκαλιαστήκαμε μετά. Νιώθω ευγνώμων που μπόρεσα να τους βοηθήσω».

Πρόσθεσε ότι, όπως συμβαίνει με όλα τα σιαμαία δίδυμα μετά τον αποχωρισμό, η αρτηριακή πίεση και οι καρδιακοί παλμοί των αγοριών ήταν στα ύψη – μέχρι που επανενώθηκαν τέσσερις ημέρες αργότερα και κράτησαν το χέρι ο ένας του άλλου.

Τα αγοράκια αναρρώνουν στο νοσοκομείο και θα υποστηρίζονται για ένα εξάμηνο, προκειμένου να ανακάμψουν πλήρως.

Με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία τον Σεπτέμβριο – Τα μέτρα που εξετάζονται

Βίντεο δείχνει το απλό, αλλά σοβαρό λάθος στις πισίνες που μπορεί να στοιχίσει τη ζωή του παιδιού

10 πράγματα που δεν πρέπει να πεις ΠΟΤΕ στην κόρη σου για το σώμα και την εμφάνισή της