10 πράγματα που δεν πρέπει να πεις ΠΟΤΕ στην κόρη σου για το σώμα και την εμφάνισή της

10 πράγματα που δεν πρέπει να πεις ΠΟΤΕ στην κόρη σου για το σώμα και την εμφάνισή της

Οι μαμάδες που έχουν κορίτσια νιώθουν μία παραπάνω ευθύνη για την εικόνα που αποκτούν εκείνα για το σώμα τους. Τα ζητήματα της εμφάνισης είναι υπαρκτά για πολλά κορίτσια και γυναίκες και δυστυχώς είναι σχεδόν βέβαιο από πού προέρχονται.

Τα κορίτσια αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την εικόνα τους σε μικρή ηλικία και ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό είναι τα μέσα ενημέρωσης και πλέον τα social media, με τα φίλτρα να δίνουν και να παίρνουν, δημιουργώντας στρεβλές εικόνες και προτυπα.

Ωστόσο, σε ένα μεγάλο βαθμό ρόλο παίζει και η εικόνα που έχει η ίδια η μαμά για το δικό της σώμα, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο παράδειγμα και επιρροή για την κόρη της.

Ακόμη κι αν μία μαμά είναι προσεκτική με τα σχόλια που κάνει στην κόρη της για το σώμα της, αν η ίδια (σσ. η μαμά) μιλά άσχημα για αυτό, τότε το παιδί θα το παρατηρήσει. Πόσο μάλλον ένα έφηβο κορίτσι που εκεί πλέον αρχίζουν πολλές ανησυχίες για την εμφάνισή τους.

Πώς όμως μπορείτε να ενθαρρύνετε τις κόρες σας να αποδεχθούν την εμφάνισή τους και να κάνουν το καλύτερο που μπορούν για αυτό;

Ιδού 10 ιδέες διαχείρισης που, σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν αποτελέσματα

1. Πήρες βάρος

Ένα τέτοιο σχόλιο περισσότερο πληγώνει, παρά βοηθά. Προφανώς, κι εκείνη το ξέρει, οπότε καλύτερα να μην της το επισημάνετε με αιχμηρό τρόπο.

2. Είσαι υπέροχη. Μήπως έχασες κιλά;

Μπορεί να το θεωρείτε κομπλιμέντο, ωστόσο, όταν το κόριτσι το ακούσει, θα πιστέψει, ότι χρειαζόταν να χάσει βάρος. Επίσης, μπορεί να νιώσει πως χρειάζεται να δείχνει με έναν συγκεκριμένο τρόπο για να κερδίσει την αποδοχή σας. Φυσικά, αυτό δεν είναι αλήθεια, αλλά μπορεί ένα τέτοιο σχόλιο να γίνει εύκολα επιθετικό για την κόρη σας.

3. Το στήθος σου είναι πολύ μικρό/μεγάλο

Ως μαμά της, οφείλετε να μιλήσετε με την κόρη σας για το στήθος της, ούτως ώστε να αγοράσετε το κατάλληλο σουτιέν, ωστόσο καλύτερα σε αυτήν την περίπτωση να αποφύγετε τυχόν… προσδιορισμούς (μικρό, μεγάλο κλπ). Ένα σώμα στην εφηβεία μετασχηματίζεται συνεχώς και είναι δύσκολη η όλη διαχείριση των αλλαγών. Καμία κόρη δεν θέλει να ακούει αυτό που η μαμά της πραγματικά σκέφτεται για το μέγεθος του στήθους της.

4. Μην το τρως αυτό πλέον

Ακόμη κι αν θεωρείτε, πως η κόρη σας υιοθετεί κακές διατροφικές συνήθειες, μην αρχίσετε τις αυστηρές απαγορεύσεις. Το πιο πιθανό είναι να πετύχετε το αντίθετο. Όσο μεγαλώνει σίγουρα, είναι περισσότερο δύσκολο να τις αποβάλλει αυτές τις συνήθειες. Συνεπώς, μπορείτε να προωθήσετε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ώστε να μπορεί να απολαμβάνει κάποιες στιγμές και τα σνακ που της αρέσουν.

5. Χρειάζεσαι περισσότερη γυμναστική

Δεν είναι και πολύ καλό σχόλιο και ειδικά να το ακούει μία κόρη από τη μαμά της. Είναι σαν να της λες, ότι είναι μακριά από το σωματότυπο που αρέσει σε σένα. Αν βαριέται το γυμναστήριο ή άλλες αθλητικές δραστηριότητες, ένας μεγάλος περίπατος με όλη την οικογένεια θα βάλει στη ζώη της την άσκηση. Και έχει και τεράστια οφέλη.

6. Πήρες τη μύτη μου

Είναι ένα σχόλιο που μπορεί να είναι αυτοσαρκαστικό, αλλά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το παιδί. Αν έχει κληρονομήσει την όχι και τόσο γαλλική σας μυτούλα, που εσείς δεν αντέχετς, τότε και η κόρη σας θα νιώσει ότι μισείτε και τη δική της μύτη. Όπως αντίστοιχα τα μάτια, τα χείλη, τα μαλλιά κλπ. Αυτό που θα πρέπει να τονίσετε, είναι ότι το κάθε χαρακτηριστικό που έχει κληρονομήσει από εσάς ή τον πατέρα της, είναι αυτά που την κάνουν ξεχωριστή.

7. Τα χέρια σου/πόδια σου δείχνουν μεγαλύτερα

Ένα άλλο σχόλιο που η κόρη σας θα εκλάβει ως «είσαι χοντρή» ή κάτι τέτοιο. Το να είναι τα άκρα μας μεγαλύτερα δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας κάνει να νιώσουμε άσχημα. Τα κορίτσια μας μεγαλώνουν και μαζί τους και τα μέλη του σώματός τους.

8. Δεν πρέπει να φορέσεις αυτό

Το ντύσιμο και το στυλ μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για τα κορίτσια και αν η κόρη σας έχει ένα λουκ που θεωρείτε ότι δεν της ταιριάζει, υπάρχουν τρόποι να το πείτε ευγενικά. Δεν έχει σημασία γιατί εσείς πιστεύετε, ότι δεν πρέπει να το φορά, αλλά αν έχει να κάνει με τον σωματότυπό της, τότε θα πρέπει να το χειριστείτε με διπλωματία.

9. Ξεκινάμε δίαιτα!

Η λέξη δίαιτα μπορεί να σοκάρει την κόρη σας. Ακόμη κι αν έχετε σκοπό να την ακολουθήσετε μαζί, δεν θα της φανεί και η καλύτερη ιδέα. Η κόρη σας δεν χρειάζεται να κάνει δίαιτες ως παιδί και φυσικά όχι με τη μαμά της. Εκεί, καλύτερα απευθυνθείτε στον παιδίατρο ή σε κάποιον ειδικό.

10. Είσαι σαν αγόρι

Ακόμη κι αν η κόρη σου δεν έχει μία τυπική θηλυκότητα, δεν πειράζει. Δεν είναι φτιαγμένη σαν αγόρι από τη φύση της, είναι φτιαγμένη όπως είναι και όπως δείχνει. Οι ψυχολόγοι συνιστούν στους γονείς να απορρίπτουν τα πρότυπα ομορφιάς των διαφημίσεων και των ταινιών για τις κόρες τους.

Διαβάστε επίσης:

Τράβηγμα αυτιών, αλευρομαχίες, βούτυρο στη μύτη: Πώς γιορτάζουν τα γενέθλια στον κόσμο;

Βίντεο δείχνει το απλό, αλλά σοβαρό λάθος στις πισίνες που μπορεί να στοιχίσει τη ζωή του παιδιού

Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία τον Σεπτέμβριο – Τα μέτρα που εξετάζονται