Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία τον Σεπτέμβριο – Τα μέτρα που εξετάζονται

Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία τον Σεπτέμβριο - Τα μέτρα που εξετάζονται

Επί τάπητος τίθενται για άλλη μία χρονιά τα πρωτόκολλα για τα σχολεία, με την επιστροφή των μαθητών με φυσική παρουσία στις σχολικές τάξεις να θεωρείται δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.

Αν και παρατηρείται την παρούσα φάση ύφεση στα κρούσματα κορωνοιού, η πανδημία εξακολουθεί να υφίσταται με τους ειδικούς να θεωρούν δεδομένο ότι στα σχολεία πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής συζητήθηκε ο οδικός χάρτης διαχείρισης της πανδημίας στον οποίο βρίσκονται και τα σχολεία.

Όπως διαμήνυσε και ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα τις επόμενες 1-2 βδομάδες αναμένεται να είναι έτοιμα και τα τελικά πρωτόκολλα για την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών. 

Πηγή του Υπουργείου Υγείας ξεκαθάρισε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα πρωτόκολλα θα είναι στα χέρια του Υπουργού, ώστε να μελετηθούν. Σήμερα αναμένεται να υπάρξει και μία νέα σύσκεψη των ιατρικών υπηρεσιών με τις αρμόδιες υπηρεσίες για περαιτέρω συζήτηση.

Με τεστ η επιστροφή – Υπό συζήτηση η μάσκα

Δεδομένο θεωρείται όπως πληροφορούμε ότι οι μαθητές θα επιστρέψουν με αρνητικά τεστ στα σχολεία, προκειμένου να αποφευχθούν αλυσίδες μετάδοσης, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα της χρήσης μάσκας. Για το θέμα της μάσκας στο παρόν στάδιο δεν έχει ληφθεί απόφαση εάν θα είναι, ή όχι υποχρεωτική και σε ποιες βαθμίδες.

Κοινή συνισταμένη όλων των αρμόδιων φορέων όπως ξεκαθάρισε η Δρ. Πανά μιλώντας στη Cyprus Times του Υπουργείου Παιδείας και Υγείας, είναι να συνεχιστεί η εκπαίδευση αδιάκοπτα.

Ερωτηθείσα εάν έχουν καταλήξει στα πρωτόκολλα που θα διέπουν τη νέα σχολική χρονιά, είπε ότι αναμένεται να γίνουν νέες συναντήσεις και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις. «Τα πρωτόκολλα δεν θα αποκλίνουν πολύ με αυτά που έχουμε την περασμένη χρονιά. Τα σχολεία μένουν ανοιχτά και με την εμπειρία και τη λογική που έχουμε αποκτήσει θα βοηθήσουμε τα παιδιά και ψυχολογικά να έχουν μία ομαλή χρονιά» είπε.

Στην αναμονή οι εκπαιδευτικοί

Σε αναμονή ενημέρωσης για τα τελικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν τη νέα σχολική χρονιά τελούν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις με τους εκπροσώπους τους να δηλώνουν στη Cyprus Times έτοιμοι για διάλογο με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα που υπήρξαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Ερωτηθείς ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας για την επιστροφή στα σχολεία και κατά πόσο οι ίδιοι έχουν τις δικές τους θέσεις επί του θέματος, ξεκαθάρισε ότι, πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα και ταυτόχρονα να μην υπάρξει απώλεια διδακτικού χρόνου.

«Τα κρούσματα συνεχίζουν να υφίστανται και οι αριθμοί είναι πολύ μεγάλοι με ένα ποσοστό θετικότητας στο 7%. Αναμένουμε να μας ενημερώσουν για τα μέτρα που θα ληφθούν όσον αφορά την προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών εντός των σχολικών χώρων. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα όποια προβλήματα με απώτερο στόχο να μην υπάρξει απώλεια διδαχτικού χρόνου».

Έτοιμοι να μπουν σε διάλογο εάν προκύψει ανάγκη δηλώνει και η ΠΟΕΔ με τον Γενικό Γραμματέα της Χάρη Χαραλάμπους, να υπογραμμίζει ότι κύριος στόχος είναι να επιστρέψουν όλοι ασφαλισμένα στα σχολεία.

Ο κ.Χαραλάμπους υπενθύμισε ότι εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα με τον μη σωστό εξαερισμό των τάξεων, κάτι που οι αρμόδιοι θα πρέπει να δουν, καθώς επιβαρύνει και το θέμα της πανδημίας και άλλων λοιμώξεων.

Πηγή: Cyprus Times

Διαβάστε επίσης:

Κύπριος κατηγορείται για τη δολοφονία 39χρονης νοσηλεύτριας – Το χρονικό της φρίκης

Μπιφτέκια γεμιστά με τυρί: Το αγαπημένο μεσημεριανό των παιδιών

Τράβηγμα αυτιών, αλευρομαχίες, βούτυρο στη μύτη: Πώς γιορτάζουν τα γενέθλια στον κόσμο;