«Το παιδί μου είναι 4 ετων και δεν μιλάει καθαρά»: Η ειδικός μας συμβουλεύει πώς θα το βοηθήσουμε

«Το παιδί μου είναι 4 ετων και δεν μιλάει καθαρά»: Η ειδικός μας συμβουλεύει πώς θα το βοηθήσουμε

Πολλές φορές οι γονείς αναφέρουν: «Το παιδί μου είναι 4 ετών και δεν μιλάει καθαρά. Θα το αφήσω και είμαι σίγουρη ότι θα καθαρίσει η ομιλία του!»

Όπως εξηγεί η λογοθεραπεύτρια/λογοπαθολόγος, Άντρη Χαραλάμπους, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ένα παιδί μετά από την ηλικία των 4 χρονών, αν υπάρχουν δυσκολίες σε πολλά γράμματα- φωνήματα, είναι δύσκολο να ξεπεραστεί το πρόβλημα από μόνο του.

Έτσι χρειάζεται παρέμβαση από ένα λογοθεραπευτή ο οποίος θα τρέξει το παιδί ώστε να φτάσει τα ηλικιακά ορόσημα της ηλικίας του και ΟΧΙ ένα – δυο γράμματα το χρόνο.

Η βοήθεια από ένα ειδικό θα οδηγήσει το παιδί να μάθει να μιλά καθαρά, θα προλάβει τη δημιουργία μαθησιακών δυσκολιών και κατ’ επέκταση τη σχολική αποτυχία η οποία είναι συχνό φαινόμενο στις μέρες μας!

Πριν το παιδί ενταχθεί στην Ά τάξη του Δημοτικού, όλες οι δυσκολίες του θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εφόσον πολύ πιθανό να μεταφερθούν και στο γραπτό λόγο τα λάθη του παιδιού και να επηρεαστούν οι μαθησιακές του ικανότητες καθώς ένα παιδί γράφει όπως μιλάει!

Αξιολογούμε λοιπόν το παιδί μας για να αντιμετωπιστούν γρήγορα οι δυσκολίες του, θέτοντας ο  λογοπαθολόγος αυστηρά τους σωστούς και εξατομικευμένους στόχους για το κάθε παιδί!

Χαραλάμπους Άντρη – Λογοπαθολόγος/Λογοθεραπεύτρια

Διαβάστε επίσης:

Ομιλία παιδιού: Ποιες βασικές δεξιότητες πρέπει να αναπτύξει το παιδί προτού μιλήσει

Πώς η μετάβαση από την αλεσμένη στη στερεά τροφή επηρεάζει τις δεξιότητες της ομιλίας

Γιατί το παιδί ανεβαίνει ανάποδα στην τσουλήθρα; Η ειδικός απαντά