Παιδίατρος: Αυτό είναι το νο1 που πρέπει να ξέρετε για το πουλάκι του γιου σας

Παιδίατρος: Αυτό είναι το νο1 που πρέπει να ξέρετε για το πουλάκι του γιου σας

Η φίμωση είναι μια από τις συνηθέστερες ανατομικές ανωμαλίες του πέους εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και προκαλεί ανησυχία στους γονείς αγοριών. Ο όρος περιγράφει την ύπαρξη σφικτής ακροπροσθίας, δηλαδή του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΙΜΩΣΗ

Παιδίατρος: Αυτό είναι το νο1 που πρέπει να ξέρετε για το πουλάκι του γιου σας
Όλα τα αγόρια γεννιούνται με σφικτή ακροποσθία που αφήνει, όμως, ένα στόμιο για τη δίοδο των ούρων. Σε μερικά από αυτά όμως, το στόμιο μπορεί να είναι τόσο σφικτό που να παρατηρείται παροδική διόγκωση του πέους κατά την ούρηση. Με την πάροδο της ηλικίας και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τρίτου και τέταρτου έτους η ακροποσθία γίνεται πιο ευκίνητη, τα συμπτώματα υποχωρούν και η κατάσταση βελτιώνεται.

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ

Ο παιδίατρος Αλέξανδρος Nτζούνας εξηγεί στους γονείς όλα όσα θα πρέπει να ξέρουν αναφορικά με τη φίμωση και το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν αυτό το ευαίσθητο ζήτημα καθώς όπως επισημαίνει ήταν λανθασμένη η πρακτική να “ανοίγουμε” τα πουλάκια των αγοριών γύρω στα 2-3 έτη. Αυτή η βεβιασμένη κίνηση είχε σαν αποτέλεσμα τα πουλάκια να “κλείνουν” χειρότερα προκαλώντας δευτεροπαθή φίμωση (ουλώδη ιστό).

Όπως ξεκαθαρίζει ο παιδίατρος αν δεν πρόκειται για δευτεροπαθή (παθολογική) φίμωση (η οποία θέλει παρέμβαση νωρίς), καλύτερα να αφήσετε τη φύση να λειτουργήσει. Η φυσιολογική βαλανοποσθική σύμφυση λύεται αυτόματα περί την εφηβεία με τη βοήθεια των στύσεων και του ίδιου του αγοριού με την καθοδήγηση του πατέρα και του παιδιάτρου.

Η συσσώρευση σμήγματος κάτω από την ακροποσθία (πετσάκι) ή ο σχηματισμός μπαλονιού κατά την ούρηση δεν χρήζουν παρέμβασης πριν την αυτόματη λύση, εκτός αν υπάρχουν επεισόδια βαλανοποσθίτιδας ή υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΩ;

Αν ο παιδίατρος σας σας διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται για κάποια παθολογική κατάσταση, τότε η φύση στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα δώσει λύση.

Η έλξη της ακροποσθίας προς τα πίσω αυξάνεται με με την ηλικία με πλήρη αποκάλυψη στο:

  • 10% των αγοριών ηλικίας 1 έτους
  • 50% των αγοριών ηλικίας 10 ετών
  • 99% των αγοριών ηλικίας 17 ετών

Διαβάστε επίσης:

«Το παιδί μου αρνείται να πάει σχολείο, πότε να ανησυχήσω;»: Ο παιδίατρος απαντά

Σάρον Στόουν: «Ο 11μηνών ανιψιός μου έσωσε τρεις ακόμη ζωές με τον θάνατό του»

Ο 7χρονος Λέων πάσχει από σπάνια γενετική ασθένεια και μας χρειάζεται όλους