Πότε είναι έτοιμο το παιδί να διαχειριστεί το χαρτζιλίκι στο σχολείο;

Πότε είναι έτοιμο το παιδί να διαχειριστεί το χαρτζιλίκι στο σχολείο;

Το σχολείο δεν αποτελεί μόνο το δεύτερο σπίτι του παιδιού μας, μα και έναν μικρόκοσμο, μέσα στον οποίον καλείται να κινηθεί και να λειτουργήσει. Και όπως συμβαίνει στην πραγματική ζωή, έχει και το σχολείο τα… έξοδά του! Έξω από το σχολικό κυλικείο, λοιπόν, συγκεντρώνονται καθημερινά δεκάδες μικροί μαθητές, έτοιμοι να πραγματοποιήσουν τις οικονομικές συναλλαγές τους, προκειμένου να αποκτήσουν το λαχταριστό κολατσιό!

Εύλογα οι γονείς των μικρών μαθητών αναρωτιούνται: Πότε θα είναι το παιδί μου έτοιμο να πάρει χαρτζιλίκι για το σχολικό κυλικείο; Και πώς πρέπει να το προετοιμάσω για να διεξαχθεί η συναλλαγή αυτή σωστά; Ο Εγγεγραμμένος Σχολικός Ψυχολόγος κ. Χάρης Αντωνίου απαντά στο Infokids.cy:

Με το άνοιγμα των σχολείων, οι γονείς θα πρέπει να συμφωνήσουν από κοινού το ποσό το οποίο θα δίνεται στο παιδί ως χαρτζιλίκι στο σχολείο, ώστε να μπορεί να παίρνει ό,τι θέλει από το κυλικείο.

Θέλει σίγουρα προγραμματισμό και εκπαίδευση του παιδιού ώστε να χειρίζεται σωστά τα «δικά του» χρήματα.

Όταν γίνει σωστή εκπαίδευση το παιδί αρχίζει να νιώθει αυτόνομο και μπορεί καλύτερα να διαχειρίζεται μόνο του το χαρτζιλίκι του.

Θα πρέπει να γίνεται κατανοητό στο παιδί, ότι ο κακός χειρισμός των χρημάτων του, δεν σημαίνει ότι θα του δίνεται επιπλέον χαρτζιλίκι μέσα στην εβδομάδα, ακόμη και αν ο λόγος είναι να αγοράσει ή να προσφέρει κάτι σε έναν φίλο του.

Στο γραφείο μου συχνά έρχονται γονείς που δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν όλο αυτό. Μπορεί να κάνουν το λάθος να δώσουν επιπλέον χρήματα μέσα στη βδομάδα ή πολλές φορές, όταν στα παιδιά δεν γίνεται ξεκάθαρο το όριο των χρημάτων, αυτά με τη σειρά τους ζητούν από φίλους χρήματα ή κάνουν αγορές ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου. Εκεί ο κάθε γονέας θα πρέπει να μείνει σταθερός στον κανόνα και στη συνέπεια μιας τέτοιας πράξης και να ξεκαθαρίζεται στο παιδί η σημαντικότητα των χρημάτων και η αναγκαιότητα του σεβασμού σε αυτά.

Από ποια ηλικία να δίνω χαρτζιλίκι στο παιδί;

Από την Α Δημοτικού, αν το παιδί είναι σε θέση να κατανοήσει την αξία των χρημάτων, μπορεί να δίνεται ως χαρτζιλίκι ένα ευρώ την ημέρα και προτιμότερο σε κέρματα πάρα σε χαρτονόμισμα για να μπορεί να ελέγχει την αξία και την διαδικασία με ρέστα και υπόλοιπο. Ένα ευρώ είναι αρκετό για να αγοράζει μέσα στη μέρα του κάτι από το κυλικείο που το έχει πραγματικά ανάγκη.

Ακόμη και να παραπονεθούν τα παιδιά σας, ότι οι φίλοι τους παίρνουν περισσότερα χρήματα κάθε μέρα, πρέπει να παραμείνετε σταθεροί εξηγώντας τους ότι το κάθε σπίτι έχει διαφορετικές οικονομικές δυνατότητες και κανόνες περί χρημάτων.

Προσοχή στην… οικονομική εκμετάλλευση

Μη μπείτε στη διαδικασία να αυξήσετε το χαρτζιλίκι αν το παιδί χειριστικά συμμετέχει σε δουλειές του σπιτιού, οι οποίες πρέπει ξεκάθαρα να αποτελούν υποχρεώσεις του. Οι υποχρεώσεις δεν πληρώνονται, γιατί μετά τα παιδιά θα μπερδέψουν στο μυαλό τους τη σημαντικότητα να διενεργούν απλές υποχρεώσεις τους περιμένοντας πάντα αντάλλαγμα.

Πρέπει σαν ενήλικες να περνάμε το μήνυμα στα παιδιά ότι οι επιθυμίες τους μπορεί να είναι απεριόριστες και να θέλουν άπειρα πράγματα, αλλά τα λεφτά που θα έχουν στη διάθεσή τους θα’ναι πάντα περιορισμένα και δεν θα μπορούν ποτέ να έχουν όλα όσα θέλουν.

Ας τα εκπαιδεύσουμε στην αποταμίευση για να αισθάνονται τη χαρά της απόκτησης κάποιου αγαθού στο μέλλον με τη δική τους προσπάθεια και κατανόηση της αξίας των χρημάτων.

Κλείνοντας, σίγουρα το μεγαλύτερο μάθημα που χρειάζεται να μεταφέρουμε στα παιδιά μας είναι, ότι τελικά τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας είναι όλα δωρεάν, όπως η αγάπη, οι αγκαλιές, οι φίλοι και άλλα τόσα όμορφα πράγματα γύρω μας.

(*) Εγγεγραμμένος Σχολικός Ψυχολόγος, Χάρης Αντωνίου

Email επικοινωνίας: harisan@live.com

Διαβάστε ακόμα:

Video που συγκινεί: Μαθητές Γυμνασίου χαιρετούν κάθε πρωί τρυφερά μαθήτρια με Σύνδρομο Down

Σε απόγνωση Κύπριος μονογονέας 2 παιδιών: Είναι άρρωστος, δεν έχουν τρόφιμα, τους κόβουν το ρεύμα

Συγκίνηση: Τα Μωρά Θαύματα χάρισαν την πιο ζεστή αγκαλιά στα προωράκια (εικόνα)