Τι πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας για την Επανάσταση που ξεκινά στο Ιράν

Τι πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας για την Επανάσταση που ξεκινά στο Ιράν

Ακόμα κι αν τα κανάλια δεν το προβάλλουν όσο θα έπρεπε, ακόμα κι αν τα παιδιά μας είναι πολύ μικρά για να παρακολουθήσουν τις ειδήσεις ή για να ενδιαφερθούν τι συμβαίνει αυτή στον κόσμο, αυτή τη στιγμή σε μία χώρα όχι πάρα πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη δική μας, γράφεται μια ιστορία που ελπίζουμε πως θα φέρει μια παγκόσμια αλλαγή.

Ο ξυλοδαρμός της 22χρονης Mahsa Amin, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της, που οδήγησε στον θάνατό της ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο Ιράν και που έχει οδηγήσει, 5 ημέρες μετά χιλιάδες κόσμου στους δρόμους, να διαδηλώνει κατά του αυταρχικού μουσουλμανικού καθεστώτος.

Όχι μόνο γυναίκες, αλλά και άνδρες -οι πατεράδες και οι σύζυγοί τους- συγκεντρώνονται μέρες τώρα σε κεντρικά σημεία της Τεχεράνης, φωνάζοντας «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» και ζητώντας να αλλάξει ο νόμος της υποχρεωτικής χρήσης μαντίλας χιτζάμπ που έχει επιβληθεί στις γυναίκες από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Επί της ουσίας, ο λαός ζητά ελευθερία -το σπουδαιότερο αγαθό, για το οποίο κάθε Επανάσταση είναι δικαιολογημένη.

Πώς μιλάμε, όμως, στα παιδιά μας για όλα αυτά με τα σωστά λόγια;

Ο εκπαιδευτικός σχολικός ψυχολόγος κ. Χάρης Αντωνίου, απαντά σε μία εξαιρετική ανάρτηση:

Η επανάσταση που γίνεται αυτή τη στιγμή στο Ιράν, δεν είναι ούτε θέμα μαλλιών ούτε μαντίλας. Είναι θέμα να αλλάξει η τόσο στερεοτυπική στάση που έχουν απέναντι στη γυναίκα! Διάβαζα ότι είναι στο δρόμο χιλιάδες πατέρες που δεν αντέχουν άλλο να σκοτώνονται τοσο άδικα οι κόρες τους.

Αυτή η σημαία με τα μαλλιά, είναι το σύμβολο σεβασμού προς τη νεαρή γυναίκα που σκοτώθηκε επειδή φαινόντουσαν τα μαλλιά της. Δεν πρέπει να σε καθορίζει η πίστη σου σε μια θρησκεία αλλά ο σεβασμός προς την ανθρώπινη ύπαρξη. Σεβασμός και μόνο σεβασμός όλοι σε όλους και ο καθένας στον εαυτό του. Αυτό είναι επανάσταση. Να μάθουν όλοι οι γονείς στα παιδιά τους την αξία του σεβασμού ίσως έτσι να ακούμε όλο και λιγότερα περιστατικά βίας, δολοφονιών και εκφοβισμού.

Διαβάστε ακόμα:

Μια υπέροχη γιορτινή οικογενειακή δράση μας περιμένει στο Πάρκο Αθηένου την Κυριακή 25/9

Τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο: Τα νεότερα για το 6 εβδομάδων βρέφος που νοσηλεύεται στο Μακάρειο

Εσείς γνωρίζατε ότι υπάρχει ψάρι «Oreo»; Κι όμως, εντοπίστηκε στη βαθιά θάλασσα (video)