Πρώτη φορά Δημοτικό: Οδηγίες προς ναυτιλλομένους γονείς

Ο Χάρης Αντωνίου, Εγγεγραμμένος Εκπαιδευτικός Σχολικός Ψυχολόγος δίνει οδηγίες  για την ομαλή προσαρμογή των παιδιών που θα πάνε Α Δημοτικού.

👉Παρόλο που η Α Δημοτικού θα είναι η πρώτη φορά μέσα στις πολλές πρώτες φορές που θα ζήσει ένα παιδί, η διαφοροποίηση αυτής της πρώτης φοράς είναι ότι φεύγει από την ανεμελιά του παιχνιδιού και μπαίνει πλέον στη φάση που αναλαμβάνει τις πρώτες του πιο σοβαρές ευθύνες όπως το διάβασμα.

📍Σε καμία περίπτωση τη δική μας αγωνία και άγχος δεν πρέπει να τη μεταφέρουμε στο παιδί. Δεν χρειάζονται άπειρες ερωτήσεις για το πως αισθάνεται ή δημιουργία πάρτυ επειδή θα πάει Δημοτικό γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερο άγχος στο παιδί.

📍Ακόμη και όταν τελειώνει το σχολείο μη ξεκινάτε αμέτρητες ερωτήσεις ούτε να εκβιάζετε να σας πει για τη μέρα του. Μπορείτε να πείτε ένα απλό εύχομαι να είχες μια όμορφη μέρα και αν θέλει το ίδιο το παιδί να σας μιλήσει και σας νοιώσει χαλαρούς μπορεί από μόνο του να σας πει κάτι που έγινε στο σχολείο. Εξάλλου αυτό χτίζεται από πριν με το παιδί σας. Ο πανικός δεν βοηθά αλλά ούτε και να θυμωσετε γιατί δυσκολεύεται στην προσαρμογή του.

📍Η υιοθέτηση ρουτίνας από τις πρώτες μέρες είναι βασική για να μπορεί το παιδί να προσαρμοστεί πιο ομαλά.

📍Εξηγήστε του ότι Δημοτικό πηγαίνει γιατί μεγαλώνει, ότι πιστεύετε στις ικανότητες του και ότι μπορεί να τα καταφέρει εκεί χωρίς τη παρουσία σας. Εννοείται ότι αν χρειαστεί κάτι πάντα θα είστε εκεί. Δώστε του τι ακριβώς κάνουν στο Δημοτικό για να είναι προετοιμασμένο και ενθουσιασμένο για τη νέα του καθημερινότητα.

📍Να είστε σίγουροι ότι πολλά παιδιά μπορεί να εκφράσουν το άγχος τους για την αλλαγή μη λεκτικά ή παλινδρομοντας με κλάμα. Δε χρειάζεται ούτε να θυμώσετε ούτε να αγχωθείτε, δώστε του χρόνο να σας μιλήσει για το πως αισθάνεται να νοιώθει ότι είστε εκεί να το ακούσετε και να το βοηθήσετε.Ο πανικός δεν βοηθά αλλά ούτε και να θυμώσετε γιατί δυσκολεύεται στην προσαρμογή του.

📍Αγοράστε μαζί με το παιδί το σχολικό του εξοπλισμό. Εμπλέκοντας το παιδί στη διαδικασία προετοιμασίας του εξοπλισμού που θα χρειαστεί στο σχολείο διευκολύνετε και τη συναισθηματική του εμπλοκή στη διαδικασία φοίτησής του.

📍Η κατάλληλη προετοιμασία, η αναγνώριση των συναισθημάτων του παιδιού μας και η διαβεβαίωση ότι θα είμαστε στο πλευρό του είναι πολύ σημαντικά βήματα στην ομαλή μετάβαση και προσαρμογή του παιδιού από το νηπιαγωγείο στο Δημοτικό.Είναι φυσιολογική η όποια αντίδραση. Μην δημιουργήσετε ένα κλίμα πανικού ότι είναι κάτι που μόνο το δικό σας παιδί βιώνει. Μην του αναφέρετε άλλα ονόματα, ότι τα καταφέρνουν. Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του κάνοντάς το να νιώσει μοναδικό και ξεχωριστό και ότι το ίδιο μπορεί να καταφέρει να απολαύσει τη νέα εμπειρία που ήρθε. Δώστε χρόνο και χώρο στο παιδί σας και αν δείτε ότι συνεχίζει ή εντείνεται απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να μπορεί άμεσα να το διαχειριστεί και να γίνει γρηγορότερα πιο ομαλή ή ένταξή του.

Διαβάστε επίσης:

Πρώτη μέρα στο σχολείο για την 5χρονη κόρη της Ήβης Αδάμου και Μιχάλη Κουινέλη

Eιρήνη Παππά: Μια μητέρα, εκπαιδευτικός και συγγραφέας με συμπαντικές αρετές