Πώς η βακτηριακή κολπίτιδα παραλίγο να της στερήσει το νεογέννητο μωρό της

Πώς μία βακτηριακή κολπίτιδα παραλίγο να της στερήσει το νεογέννητο μωρό της

Μια μητέρα της οποίας το μωρό έφτασε πολύ κοντά στο θάνατο, ύστερα από πρόωρο τοκετό, προτρέπει τις υπόλοιπες γυναίκες να ενημερωθούν για τη μόλυνση που την οδήγησε στο μαιευτήριο πολύ πιο νωρίς από το φυσιολογικό.

Η  Amanda απολάμβανε μια εντελώς φυσιολογική εγκυμοσύνη μέχρι που τα νερά της έσπασαν στις 25 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Ο μικρός Callum γεννήθηκε με βάρος μόλις 700 γραμμάρια και τόσο η ίδια όσο και οι γιατροί φοβούνταν ότι δεν θα καταφέρει να επιβιώσει. Κατά τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν, το παιδί υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση καρδιάς, επέμβαση ματιών λέιζερ και δέκα μεταγγίσεις αίματος.

Η κα. Butler ανακάλυψε αργότερα ότι ο πρόωρος τοκετός είχε προκληθεί από μια κοινή λοίμωξη που ονομάζεται βακτηριακή κολπίτιδα.

27A8751300000578-3043559-image-a-66_1429283630281

Πληττει μία στις τρεις γυναίκες

Η βακτηριακή κολπίτιδα πλήττει μία στις τρεις γυναίκες και συμβαίνει όταν διαταράσσεται η ισορροπία των καλών βακτηρίων του κόλπου, προκαλώντας μια δυσάρεστη οσμή. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας και αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια.

Οι έγκυες γυναίκες με την πάθηση έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αποβάλλουν και διπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι η βακτηριακή κολπίτιδα συχνά παραμένει αδιάγνωστη ή οι γυναίκες λανθασμένα υποθέτουν ότι πάσχουν από άλλη παρόμοια ασθένεια.

«Θύμωσα όταν έμαθα ότι η βακτηριακή κολπίτιδα είχε προκαλέσει πρόωρο τοκετό, διότι κανείς δεν μου είχε πει ότι η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε τέτοιου είδους επιπλοκές. Δεν αναφερόταν σε κανένα από τα βιβλία εγκυμοσύνης που είχα διαβάσει και ούτε οι μαίες αλλά ούτε ο γιατρός με είχαν ενημερώσει για το παραμικρό», αναφέρει η μητέρα του μικρού.

Μετά την τραυματική εμπειρία του πρόωρου τοκετού, οι γιατροί ενημέρωσαν την κα. Butler ότι οι επιπλοκές συνέβησαν λόγω μιας κατάστασης που ονομάζεται «αναρμόδιος τράχηλος» και εμφανίζεται όταν ο αδύναμος τραχηλικός ιστός κάνει τον τράχηλο να ανοίξει πολύ σύντομα, προκαλώντας πρόωρο τοκετό ή την απώλεια μιας κατά τα άλλα υγιούς εγκυμοσύνης.

Μόνο όταν συμβουλεύτηκε έναν άλλον ειδικό, δύο χρόνια αργότερα, ανακάλυψε τελικά ότι η μόλυνση είχε προκαλέσει την πρόωρη άφιξη του μωρού της.

Διαβάστε επίσης:

Λεμεσός: Γυναικολόγος ξέχασε γάζα στον κόλπο ασθενούς μετά το χειρουργείο

«Ένα δάκρυ για κάθε γέννα»: Η αληθινή ιστορία μιας μαμής που αξίζει να διαβάσετε

Το παιδί μου σταμάτησε να ψηλώνει…: Η παιδίατρος εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για το ύψος των παιδιών