«Πέος, αιδοίο, όρχεις»: Ο ψυχολόγος εξηγεί γιατί δεν είναι «κακές λέξεις»

«Πέος, αιδοίο, όρχεις»: Ο ψυχολόγος εξηγεί γιατί δεν είναι «κακές λέξεις»

Το ζήτημα των φύλων, της σεξουαλικότητας, των γεννητικών οργάνων, του σεξ γενικότερα αποτελούσε και δυστυχώς εν έτει 2021 για πολλούς εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού.

Από παιδιά βλέπαμε τους γονείς μας να μην κυκλοφορούν γυμνοί στο σπίτι, να μην προφέρουν μπροστά μας λέξεις, όπως «σεξ» σαν να ήταν κάτι επιλήψιμο, ενώ για να αποκαλέσουν τα γεννητικά όργανα με την πραγματική, επιστημονική τους ονομασία ούτε λόγος.

Ακόμη και σήμερα, ωστόσο, οι περισσότεροι γονείς αποκαλούν τα γεννητικά όργανα των παιδιών «πουλάκι», «πιπί», «λουκανικάκι», «παπάκι», «γατάκι» και άλλες τέτοιες χαριτωμένες – κατά τα άλλα- λεξούλες.

Ο εκπαιδευτικός/σχολικός ψυχολόγος Ανδρέας Δημητρίου εξηγεί γιατί αυτό δεν είναι η πλέον δέουσα επιλογή. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει ότι θα πρέπει να ενημερώνουμε σωστά το παιδί για τις ονομασίες των ιδιωτικών μερών του σώματός μας. 

«Πέος, αιδοίο, κόλπος και πρωκτός είναι μέρος του καθημερινού λεξιλογίου του παιδιού μου. Δεν είναι «κακές» λέξεις: πέος, κόλπος, όρχεις, κλειτορίδες», αναφέρει ο κ.Δημητρίου και προσθέτει:

«Γνωρίζοντας τα ανατομικά μέρη για τα ιδιωτικά μέρη του σώματος, βοηθά τα παιδιά να είναι ασφαλή από τη σεξουαλική παρενόχληση».

Ανδρέας Δημητρίου – Εκπαιδευτικός/Σχολικός Ψυχολόγος

Διαβάστε επίσης:

«Γονείς, ας μιλήσουμε για σεξ»: Ένας χρήσιμος οδηγός σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για γονείς και παιδιά

«Μιλώ στον 5χρονο γιο μου για την σεξουαλική κακοποίηση και δεν είναι καθόλου νωρίς»

RISE: Μιλήστε στα παιδιά για τη σεξουαλική κακοποίηση, η άγνοια τα κάνει ευάλωτα

«Μίλα σε όποιον εμπιστεύεσαι»: Ένα animation για να προλάβουμε τη σεξουαλική κακοποίηση