RISE: Μιλήστε στα παιδιά για τη σεξουαλική κακοποίηση, η άγνοια τα κάνει ευάλωτα

Στην εκτίμηση ότι όταν κρατούμε τα παιδιά σε άγνοια επιτρέπουμε να είναι ευάλωτα, προέβη με γραπτή της ανακοίνωση η Δημήτρα Σακέλλη , συντονίστρια πρόληψης του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρόληψης και Ψυχικής Παιδείας Rise.

Ενδεικτικά ανέφερε πως μόνο το 15% των θυμάτων θα καταγγείλει τη θυματοποίηση του, ενώ 1 στα 5 παιδιά θα θυματοποιηθεί σεξουαλικά πριν τα 18 του χρόνια σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες.

Οι θύτες συνέχισε, είναι κατά το 90+% ενήλικες με στενή σχέση με το παιδί ενώ, τα ευάλωτα χρόνια, τα χρόνια δηλαδή που είναι πιο πιθανό να δημιουργηθούν σχέσεις μακροχρόνιας κακοποίησης, είναι από 3 μέχρι 8 ετών.

Επεσήμανε επίσης, πως το περιστατικό ή τα περιστατικά κακοποίησης έχουν αρχή και τέλος όμως οι επιδράσεις στο ψυχισμό του ατόμου παραμένουν, σημειώνοντας πως ωστόσο διαφέρουν ως προς πολλά στοιχεία και από το ένα θύμα στο άλλο αλλά καθολικά αυτές έχουν διάρκεια.

Σημειώνει πως η κακοποίηση γενικότερα προκαλεί στο ενήλικο πλέον άτομο πολλές ψυχοσωματικές δυσκολίες, έντονα προβλήματα στη δημιουργία προσωπικών σχέσεων, τάσεις εξάρτησης, εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές, προβλήματα προσαρμοστικότητας, κατάθλιψη και άλλα.

Εφόσον η ουσία της πρόληψης βασίζεται στην αλλαγή του γενικού κοινωνικού κλίματος ώστε να μην αναπαράγει τη βία και η επιρροή μας σε αυτό είναι ελάχιστη, μπορούμε με σιγουριά, σημείωσε, να πούμε ότι η τακτική να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με τον τρόπο που μεγαλώσαμε εμείς αγνοώντας τις συνθήκες και αλλαγές της εποχής μας είναι αναποτελεσματική.

Η κ. Σακέλλη εκτίμησε πως “εφόσον σαν γονείς κατανοούμε την ανικανότητα της κοινωνίας μας να προστατεύει τα ευάλωτα της μέλη, τα παιδιά μας, μπορούμε οι γονείς να λάβουμε δράση’ Μπορούμε να φροντίσουμε ώστε τα παιδιά μας αναπτύξουν δεξιότητες αυτοπροστασίας, να ενδυναμωθούν ώστε ν’ αναγνωρίζουν πότε και πώς να αποκαλύπτουν παράγοντες που τους θέτουν σε κίνδυνο. Να αναπτύξουν ανθεκτικότητα”.

Πρόσθεσε ακόμη πως η ανθεκτικότητα είναι δεξιότητα η οποία δεν είναι έμφυτη, αλλά αποκτάται με την αποτελεσματική εκπαίδευση.

Έστειλε ακόμη τα μηνύματα στους γονείς πως για σκοπούς πρόληψης της όποιας θυματοποίησης του παιδιού να φροντίσουν ώστε αυτό να επιμορφωθεί για θέματα συναισθηματικής αγωγής. Με την συναισθηματική παιδεία το παιδί μπορεί να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα αρνητικά συναισθήματα που συχνά βιώνει. Είναι συναισθηματικά υγιής και αναπτύσσει αυτοπεποίθηση, ιδιότητα που άμεσα το προστατεύει από τη θυματοποιηση, όπως είπε.

Aκόμη εκτίμησε η σεξουαλική αγωγή είναι σημαντικότατο μέτρο πρόληψης κατά τη κακοποίηση, σημειώνοντας πως η σεξουαλική αγωγή ΔΕΝ είναι εκγύμναση για σεξουαλική συμπεριφορά.

Ολοκληρωμένη σεξουαλική αγωγή είπε, είναι η επιμόρφωση για θέματα συναισθημάτων, επικοινωνίας, σχέσεων, αυτό εικόνας, αποχής, ασφάλειας του σώματος, αντισύλληψης, εφηβείας, συναίνεσης.

Εξάλλου συνέχισε, στην σημερινή εποχή που τα παιδιά ενημερώνονται για το σεξ, σχεδόν εξ ολοκλήρου από πορνογραφικό υλικό και από συνομηλίκους, γονική ευθύνη είναι η ορθή ενημέρωση για το τι καθιστά φυσιολογική σεξουαλική συμπεριφορά και η προστασία από την έκθεση στη πορνογραφία.

Κάλεσε ακόμη τους γονείς να επιμορφωθούν αυτοί και να επιμορφώσουν για θέματα κοινωνικής αγωγής όπως είναι ο εκφοβισμός, η σεξουαλική κακοποίηση, συναίνεση κ.α. , αλλά και να αναζητήσουν δομημένα προγράμματα πρόληψης τα οποία εκπαιδεύουν για θέματα όπως «καλά και κακά αγγίγματα» και «καλά και κακά μυστικά», Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν για τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια του σώματος τους, συμπλήρωσε.

Η κ. Σακέλλη είπε πως πως η ενημέρωση βοηθά τα παιδιά ν’ αναγνωρίσουν πότε γίνεται εις βάρος τους η κακοποίηση και συνεπώς αυξάνονται οι πιθανότητες να καταγγείλουν περιστατικά και να ζητήσουν βοήθεια

Επιπρόσθετα κάλεσε τους γονείς να απαντούν στις ερωτήσεις τους και να φροντίσουν να λαμβάνουν καθοδήγηση από ειδικούς για να είναι αποτελεσματικοί στο να λύνουν τις απορίες τους χωρίς να προκαλούνται φοβίες και ανασφάλειες.

Επίσης σημειώνουν πρέπει να απαντούν πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία τους αλλά και να διδάξουν στα παιδιά τους πως να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια.

Τέλος αναφέρθηκε στην διατήρηση σχέσεων εμπιστοσύνης και ελεύθερης επικοινωνίας χωρίς επικριτικές διαθέσεις από νωρίς και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη κάθε μια καταγγελία και διερευνάτε χωρίς να ενοχοποιείται το παιδί.