5 εύκολες και πολύ νόστιμες συνταγές για ένα ξεχωριστό κολατσιό στο σχολείο

Το κολατσιό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας καθώς κρατά το παιδί μας, αλλά και εμάς δυνατούς και χορτάτους μέχρι την ώρα που θα γυρίσουμε στο σπίτι για να απολαύσουμε το μεσημεριανό ή το βραδινό μας. Και ένα σπιτικό κολατσιό είναι πάντα πολύ νόστιμο, ειδικά αν έχει φτιαχτεί με αγάπη για όλους όσους αγαπάμε.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 5 εύκολες και πολύ νόστιμες συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο και όχι μόνο.

Αυγόπιτα με γαλοπούλα

Υλικά

600γρ. φύλλο για πίτες

500γρ. φέτα

250 γρ. γραβιέρα

8 αβγά

250 γρ. γαλοπούλα

½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο, ανακατεμένο με ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο για το άλειμμα

⅓ φλιτζανιού γάλα

λίγο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Τρίβετε τα τυριά και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάτε τα 7 αυγά και τα ανακατεύετε στο τυρί. Προσθέτετε τα 250 γρ. γαλοπούλας που έχετε ψιλοκόψει. Προσθέτετε λίγο πιπέρι και τρεις κουταλιές της σούπας από το μίγμα βούτυρου λαδιού.

Ξεδιπλώνετε το φύλλο και το σκεπάζετε με μια νωπή πετσέτα να μην ξεραθεί όση ώρα δουλεύετε. Λαδώνετε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί αλείφετε δύο φύλλα με το μίγμα βούτυρου λαδιού και τα στρώνετε έτσι ώστε να περισσεύουν οι άκρες τους. Υπολογίζετε άλλα δύο φύλλα για να σκεπαστεί η πίτα στο τέλος και χωρίζετε το μίγμα του τυριού να αντιστοιχεί σε όσα φύλλα μένουν.

Σκορπίζετε λίγο μίγμα στην πρώτη στρώση φύλλου και το σκεπάζετε με άλλο φύλλο τσαλακώνοντάς το έτσι ώστε να χωρέσει όλο στο ταψί. Βουτυρώνετε το φύλλο και συνεχίζετε να στρώνετε φύλλα και μίγμα τυριού εναλλάξ. Όταν μείνουν τα δύο τελευταία φύλλα, φέρνετε από πάνω τα πρώτα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και τα ραντίζετε με λίγο νερό. Στρώνετε από πάνω τα δύο φύλλα που έχετε κρατήσει αλείφοντάς τα ενδιάμεσα.

Χτυπάτε το τελευταίο αβγό με το γάλα και αλείφετε την επιφάνεια της πίτας. Ψήνετε την πίτα στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 50-60 λεπτά. Αναποδογυρίζετε την πίτα και την αφήνετε λίγο να κρυώσει. Για να σερβίρετε, την αναποδογυρίζετε πάλι και την κόβετε.

Muffins με κολοκυθάκια και φέτα

Υλικά

175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ.σόδα μαγειρική
1 κ.γ. αλάτι
120 ml φρέσκο γάλα
220 γρ. κολοκυθάκια (περίπου 2 κολοκυθάκια)
125 γρ. φέτα
2 αυγά
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό

Εκτέλεση

Βάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι να λιώσει. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Σε άλλο μπολ, τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη. Στο μπολ με τα κολοκυθάκια, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά και το βούτυρο. Τρίβουμε την φέτα με τα χέρια μας, κατευθείαν στο μπολ με τα κολοκυθάκια. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε χάρτινες φόρμες σε ένα ταψί με ειδικές θήκες. Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες και ψήνουμε στους 180oC, σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, για 18-20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε.

Σάντουιτς με μήλο, τσένταρ και ζαμπόν

Υλικά 

8 φέτες ψωμί για τοστ
1,5 κ.σ. μουστάρδα
200 γρ. τσένταρ σε ψιλές φέτες
200 γρ. καλό χοιρινό ζαμπόν σε ψιλές φέτες
1 μέτριο μήλο με τη φλούδα σε ψιλές ροδέλες
2 κ.σ βούτυρο μαλακό

Εκτέλεση:

Aλείψτε τις μισές φέτες ψωμιού με τη μουστάρδαΒάλτε σε στρώσεις τσένταρ, ζαμπόν, μήλο και άλλη μια φέτα τσένταρ. Καλύψτε με τις υπόλοιπες φέτες ψωμί. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180. Αλείψτε με βούτυρο και τις δύο εξωτερικές πλευρές του τοστ. Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βάλτε τα τοστ (όσα χωράνε τη φορά) και ψήστε τα (περίπου 4′ λεπτά από κάθε πλευρά) Μεταφέρετε τα τοστ σε ταψί με λαδόκολλα και ψήσε στο φούρνο για περίπου 5 λεπτά, να λιώσει το τυρί.

Kέικ Γιαουρτιού με Λεμόνι

Υλικά

300 γρ. γιαούρτι πλήρες στραγγιστό

3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

1 φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο βούτυρο μαλακωμένο

4 αυγά

1/2 δόση εσάνς βανίλιας με εκχύλισμα λεμονιού

ξύσμα ενός λεμονιού

Εκτέλεση:

Χτυπάτε καλά το βούτυρο με τη ζαχάρη, προσθέτοντας σταδιακά τα αυγά και τη βανίλια. Ρίχνετε και το γιαούρτι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού. Αδειάζετε τμηματικά το αλεύρι στο μείγμα με το γιαούρτι χτυπώντας μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά πολύ καλά μεταξύ τους. Βουτυρώνετε μακρόστενη ή στρογγυλή φόρμα για κέικ και αδειάζετε το μείγμα μέσα βοηθώντας το να απλωθεί ισομερώς. Βάζετε το κέικ σε προθερμασμένο στους 180° C φούρνο. Ψήνετε για 45′-50′ μεταξύ 170°-180° C. Αφήνετε να κρυώσει πριν σερβίρετε.

Γλυκό σάντουιτς με σοκολάτα και φράουλα

Υλικά

1 φρατζολάκι για σάντουιτς
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας σοκολάτα ξυσμένη σε νιφάδες
4-5 φράουλες
1 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη

Εκτέλεση:

Ανοίξτε το φρατζολάκι και αλέιψτε και τις δύο φέτες με το βούτυρο. Απλώστε παντού πάνω από το βούτυρο τις νιφάδες σοκολάτας και πιέστε ούτως ώστε να κολλήσουν πάνω στο βούτυρο. Κόψτε τις φράουλες σε φέτες και στρώστε τις σε μια φέτα. Πασπαλίστε με μαύρη ζάχαρη και κλείστε το σάντουιτς.