Κύπρος: Έρχεται αμερικάνικο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων

Κύπρος: Έρχεται αμερικάνικο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων

Συνέντευξη στο Τρίτο έδωσε νωρίτερα σήμερα η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, κ. Έλενα Παναγιωτοπούλου. Αναφορικά με τον κορωνοϊό, η ίδια είπε, ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου προφυλάσσει από τη σοβαρή νόσηση και από τη μετέπειτα νοσηλεία εξαιτίας του κορωνοϊού, όχι όμως από τη μόλυνση από τον ιό.

Είπε μάλιστα ότι μελετάται η χορήγηση της τέταρτης δόσης και σε άτομα κάτω των 60 ετών.

Τι γίνεται με την ευλογιά των πιθήκων

​Αναφορικά με τον με την ευλογιά των πιθήκων, η ίδια εμφανίστηκε καθησυχαστική, ενώ τόνισε πως μέχρι το τέλος Ιουλίου η Κύπρος θα λάβει δωρεάν το αμερικάνικο εμβόλιο, Jynneos, για πρόληψη από τη νόσο.

Κάλεσε το κοινό να μην ανησυχεί, αφού όπως είπε η ευλογιά των πιθήκων δεν μπορεί εύκολα να μεταδοθεί.

Υπενθυμίζεται πως, τις τελευταίες εβδομάδες υπογράφηκε συμφωνία, για αγορά σχεδόν 110.000 εμβολίων για τα κράτη μέλη της Eυρωπαϊκής Ένωσης, για αντιμετώπιση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο ΠΟΥ ζητάει επείγουσα δράση στην Ευρώπη

Σε ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε να αναληφθεί «επείγουσα δράση» κατά της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, απέναντι στον τριπλασιασμό των κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί εδώ και δύο εβδομάδες στη γηραιά ήπειρο.

Σε ανακοίνωση, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να «αυξήσουν τις προσπάθειές τους τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες προκειμένου να αποτραπεί η ευλογιά των πιθήκων να εξαπλωθεί σε μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή».

«Μια επείγουσα και συντονισμένη δράση είναι επιτακτική εάν θέλουμε να αλλάξουμε κατεύθυνση στον αγώνα κατά της μετάδοσης της νόσου», εκτιμά ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, Χανς Κλούγκε.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του οργανισμού υγείας, η Ευρώπη έχει στο εξής περισσότερα από 4.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο εργαστήριο, δηλαδή τριπλάσια σε σχέση με τα μέσα Ιουνίου.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 90% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ανά τον κόσμο από τα μέσα Μαΐου, όταν η ασθένεια αυτή που ήταν μέχρι τότε ενδημική μόνο σε δέκα χώρες της Αφρικής, άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Επίκεντρο της νέας αυτής μεταδοτικής ασθένειας, η Ευρώπη μετρά ήδη 31 χώρες ή εδάφη που έχουν αναφέρει κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ είχαν θεωρήσει το Σάββατο τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ως υγειονομική απειλή, της οποίας η εξέλιξη είναι πολύ ανησυχητική, χωρίς όμως να έχει φθάσει επί του παρόντος στη φάση της παγκόσμιας υγειονομικής ανάγκης.

Παρά την απόφαση αυτή, «η ταχεία εξέλιξη και ο επείγων χαρακτήρας αυτού του γεγονότος σημαίνει ότι η επιτροπή (των ειδικών) θα επανεξετάσει τη θέση της εντός ολίγου», αναφέρει ο ΠΟΥ Ευρώπης.

πηγή: reporter.com.cy

Διαβάστε ακόμα:

5 “έξυπνα” κανάλια στο YouTube για παιδιά που αγαπούν τις επιστήμες

Έγκριση από τον ΕΟΦ για σωτήρια θεραπεία κατά σπάνιας δερματικής ασθένειας σε βρέφη!

To Φεστιβάλ Τεχνών Φανερωμένη επιστρέφει με θερινό σινεμά για μικρούς και μεγάλους