Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV: Πως τον αναγνωρίζουμε, γιατί κινδυνεύουν με νοσηλεία τα βρέφη

Προσβάλλει 64 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Σύμφωνα με μελέτες τρία εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών και περίπου τριακόσιες χιλιάδες ηλικιωμένοι χρειάζεται να νοσηλευτούν λόγω του ιού ετησίως.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV είναι ένας πολύ κοινός ιός της βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Προκαλεί βρογχιολίτιδα που μπορεί να οδηγήσει και σε πνευμονία. Αποτελεί μάλιστα το σημαντικότερο αίτιο βρογχιολίτιδας τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού. Ο ιός διαρκεί συνήθως μία ή δύο εβδομάδες και τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν μόνα τους. Όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα καθώς ο RSV μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές λοιμώξεις.
Το ανοσοποιητικό των παιδιών έχει ατονήσει από τα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας και καταγράφεται έξαρση όλων των αναπνευστικών ιώσεων και της εποχικής γρίπης.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του RSV περιλαμβάνουν κυρίως καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό. Στα βρέφη, μπορεί να εκδηλωθεί μόνο με μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμό και προβλήματα αναπνοής. Ένας τρόπος για να διακρίνουμε τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό από το κρυολόγημα είναι πως τα συμπτώματα του RSV συχνά εμφανίζονται σε φάσεις, αντί ταυτόχρονα.

Τι λένε οι ειδικοί

Σχεδόν όλα τα παιδιά ηλικίας έως 2 ετών στην Ευρώπη µολύνθηκαν, από το φθινόπωρο του 2022 έως την άνοιξη του 2023, από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. Τα προηγούµενα χρόνια ίσχυε η παρατήρηση ότι όλα τα νήπια έως την ηλικία των 2-3 ετών θα µολυνθούν κάποια στιγµή από τον ιό RSV. Η άρση των περιοριστικών µέτρων κατά του κορονοϊού, ιδιαιτέρως η άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση ατοµικής µάσκας προστασίας, συνέβαλε κυριαρχικά στην πρόωρη έναρξη της επιδηµίας του. Σύµφωνα µε όσα τονίζει δήλωσε στα «Παραπολιτικά» η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελµατιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, Ολγα Τζέτζη: «η λοίµωξη από τον ιό RSV είναι η πιο συχνή αιτία νοσηλείας για τα παιδιά λόγω λοίµωξης του κατώτερου αναπνευστικού συστήµατος, µε την πιο σοβαρή νόσο να παρατηρείται στις ηλικίες έως έξι µηνών».

Η µόλυνση των µικρών παιδιών από τον ιό RSV εξηγεί η ειδικός: «αυξάνει την ευαισθησία για την πρόκληση µικροβιακής πνευµονίας, ειδικά από τον πνευµονιόκοκκο. Επίσης, καθίσταται υπαρκτός ο κίνδυνος για εµφάνιση δευτεροπαθών µικροβιακών λοιµώξεων στα βρέφη µε RSV λοίµωξη, ενώ, γενικότερα, εκτός από τον ιό RSV, και άλλοι ιοί οι οποίοι προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστηµα µπορούν να µεταβάλουν επίσης την ισορροπία του µικροβιώµατος και την αλληλεπίδραση ιών – µικροβίων στο αναπνευστικό σύστηµα των µικρών παιδιών».

Προστασία

∆ύο τρόποι υπάρχουν σήµερα προκειµένου να προστατευθούν τα µικρά παιδιά από τη µόλυνση από τον ιό RSV: «Ο εµβολιασµός των εγκύων γυναικών κατά του RSV, η λεγόµενη «παθητική ανοσοποίηση», µε τα µητρικά αντισώµατα να περνούν στο νεογνό για να τροποποιήσουν την πορεία της ενδεχόµενης νόσου, καθώς και η χορήγηση αντισωµάτων µακράς δράσης στα βρέφη. Πρόκειται για τους δύο διαθέσιµους τρόπους οι οποίοι θα µπορούσαν να προστατέψουν από την RSV λοίµωξη του κατώτερου αναπνευστικού, τις επαναλαµβανόµενες νοσηλείες και τα επεισόδια βρογχόσπασµου, όπως θα µπορούσαν επίσης να έχουν επίδραση στο φορτίο της πνευµονίας από πνευµονιόκοκκο».

Η νόσος

Σηµειώνεται ότι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, RSV, προκαλεί λοιµώξεις των αναπνευστικών οδών σε ασθενείς όλων των ηλικιών. Όμως αποτελεί την κύρια αιτία των λοιµώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήµατος κατά τη διάρκεια της βρεφικής και της παιδικής ηλικίας. Το 75% επί του συνόλου αυτών των λοιµώξεων σε βρέφη περνούν ακίνδυνα, ως ρινίτιδα ή ρινοφαρυγγίτιδα, ενώ σπανιότερα µπορεί να παρατηρηθούν επιπλοκές, όπως η ωτίτιδα. Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός µπορεί, όµως, να προκαλέσει βρογχιολίτιδα και πνευµονία, που οδηγεί σε σοβαρή αναπνευστική νόσο, η οποία απαιτεί νοσηλεία.

Πρώτο εμβόλιο

  • Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε, αρχές του προηγούμενου μήνα , το πρώτο εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), με την ονομασία Arexvy. Πλέον, το Arexvy είναι εγκεκριμένο στις ΗΠΑ για την πρόληψη της νόσου του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό RSV σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  • Πριν λίγες ημέρες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξέφρασε επίσης θετική γνωμοδότηση για το συγκεκριμένο εμβόλιο και η Ευρώπη βρίσκεται εν αναμονή της σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίσημη έγκριση του εμβολίου.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: 77 παιδιά μάζεψαν 680 κιλά σκουπίδια

Ποδήλατο: πολλαπλά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον

Ποια φάρμακα πρέπει να υπάρχουν πάντα στο φαρμακείο του σπιτιού μας!