Με νέα -πιο σκληρά- μέτρα να ανακοινώνονται και παράταση των περιορισμών στις μετακινήσεις και τις συναλλαγές, φαίνεται πως η κατάσταση με τον κορωνοϊό δεν θα αλλάξει σύντομα.
Η όλη αυτή κατάσταση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία όλων μας. Και ενώ εμείς, ως μεγαλύτεροι, είμαστε ίσως πιο ικανοί να αξιολογήσουμε, να αντιληφθούμε και να επεξεργαστούμε καταστάσεις, δεν συμβαίνει πάντα το ίδιο και με τα παιδιά, τα οποία αγχώνονται και φοβούνται πιο εύκολα…
Διαβάστε επίσης: 5 χρήσιμα tips από την ειδικό για γονείς έφηβων αγοριών
Ο εγγεγραμμένος σχολικός ψυχολόγος, κ. Χάρης Αντωνίου, έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook τρόπους με τους οποίους οι γονείς θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά να παραμείνουν ήρεμα και να νιώθουν ασφάλεια μέσα στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε…
Το νησί μας όπως και όλος ο πλανήτης τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζει έναν αθέατο εχθρό, τον κορωνοϊό. Δραστικά μέτρα λαμβάνονται για την αναχαίτιση του, όπως ο εγκλεισμός, το lockdown, το κλείσιμο σχολείων και δουλειών και η παύση ταξιδιών αναψυχής.
Τους μήνες που διανύουμε, αρκετά περιστατικά που έχουν έρθει στο γραφείο μου ήταν απόρροια της κατάστασης αυτής. Πολλά παιδιά, αλλά και γονείς παρουσιάζουν συμπεριφορές που προ κορονοϊού δεν υπήρχαν.
Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά να παραμείνουν ήρεμα
Ως γονείς, καλείστε να μιλάτε για τον ιό χωρίς όμως αυτός να μονοπωλεί κάθε συζήτηση με τα παιδιά σας.
Να δίνετε μεν τη γνώση της κατάστασης και να μαθαίνετε στα παιδιά πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους χωρίς να τα φορτώνετε με το συναίσθημα του φόβου για αυτό που αντιμετωπίζουμε…
Εμείς, οι ενήλικες πρέπει να μάθουμε να ελέγχουμε το δικό μας άγχος. Δυστυχώς, ορισμένοι γονείς αφήνετε να σας κυριεύει το άγχος. Τα παιδιά αυτό το διαισθάνονται και το βιώνουν έντονα.
Όντως, πολλές οικογένειες περνάτε οικονομικά προβλήματα ένεκα της κατάστασης, αλλά με το πανικό δε λύνεται κάτι. Οφείλετε να γίνετε πιο καθησυχαστικοί στις δυσκολίες και να τις αντιμετωπίζετε σαν οικογένεια χωρίς ένταση και πανικό.
Διαβάστε επίσης: Παραχαϊδεμένα παιδιά: Μια περίπτωση όπου οι ίδιοι οι γονείς «καταστρέφουν» τα παιδιά τους
Κάτι που δε πρέπει να αλλάξει σίγουρα είναι η ρουτίνα στη ζωή των παιδιών σας (προσαρμοσμένη πάντα στα πρωτόκολλα που μας βομβαρδίζουν καθημερινά).
Δεν λέω ότι είναι εύκολο, όμως το να προκαλούμε τρόμο στα παιδιά και να αλλάζουμε τα πάντα από φόβο θα τα οδηγήσει σε άγχος, φόβο, δυσκολία προσαρμογής, δυστυχία.
Μη φοβηθείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού αν σε αυτές τις αλλαγές που βιώνουμε, βλέπετε τα παιδιά σας να προβάλλουν ευάλωτες συμπεριφορές στις καταστάσεις αυτές.
Τα Χριστούγεννα ευκαιρία για ψυχική ανάταση
Ένα τελευταίο κομμάτι που θέλω να αγγίξω είναι τα Χριστούγεννα που σε λίγες μέρες θα ζήσουμε. Μην αφήσετε αυτές τις φωτεινές πολύχρωμες μέρες που όλους μας κάνουν να νοιώθουμε έστω και λίγο ξανά παιδιά ότι ο εχθρός μας απειλεί. Μην τις γεμίσετε σκοτάδι…
Στολίστε, γεμίστε μυρωδιές εορτών το σπίτι σας, μοιράστε περισσότερα χαμόγελα περισσότερη αγάπη, δώρα -ανεξαιρέτως της αξίας τους- σε ανθρώπους που είναι δίπλα σας ή σας έχουν ανάγκη.
Μιλώντας με πολλά παιδιά με έκαναν να νιώσω αυτό το καιρό καλύτερος άνθρωπος.
Διαβάστε επίσης: Το σεντούκι της Αυτοπεποίθησης: Πώς να βοηθήσουμε το παιδί να αποκτήσει πίστη στον εαυτό του
Γιατί μέσα από τα μάτια τους με έμαθαν ότι παρόλες τις δυσκολίες που βιώσαμε, εκείνα είδαν και τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Έμαθαν να αγαπούν διαφορετικά, να εκτιμούν περισσότερο, να είναι ευγνώμονες καθημερινά και να ζουν τις στιγμές πιο έντονα.
Δημιουργήστε με τα παιδιά σας μικρές στιγμές ευτυχίας. Αυτές, τελικά, έχουν ανάγκη και αυτές είναι οι μόνες που έχουν ανεκτίμητη αξία…