Αυτές είναι οι 10 συνήθειες των γονιών που μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδια

Θέλετε να μάθετε τα «μυστικά» των γονιών που μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά;

Από τον περιορισμό της χρήσης οθονών μέχρι την ανάθεση δουλειών στο σπίτι, διαβάστε παρακάτω τις 10 συνήθειες που ακολουθούν οικογένειες με πραγματικά ευτυχισμένα παιδιά.

Τι κάνουν;

Έχουν ευτυχισμένες μαμάδες

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ευτυχισμένη μαμά σημαίνει ευτυχισμένη οικογένεια. Όσο πιο ικανοποιημένη νιώθει μία μητέρα, τόσο υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης αναφέρουν τα παιδιά της.

Οι μαμάδες πρέπει να καταλάβουν ότι το να φροντίζουν ΚΑΙ τις δικές τους ανάγκες δεν σημαίνει πως παραμελούν την οικογένειά τους. Κατ’ αυτό τον τρόπο διασφαλίζουν την ευτυχία της οικογένειάς τους. Αυτό που κάνει κάθε μαμά ευτυχισμένη είναι προσωπικό, ατομικό και δεν αφορά όλη την οικογένεια. Γυμναστική, μουσική, χόμπι, δουλειά ή ένα μικρό διάλειμμα μπορεί να αποτελέσουν μια αρχή για την εδραίωση μιας πιο ευτυχισμένης ρουτίνας για την μαμά και άρα για όλη την οικογένεια.

Μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού

Όλα τα παιδιά –μεγαλύτερα και μικρότερα- χαίρονται όταν νιώθουν ενεργά μέλη σε μια ομάδα. Σε αντίθεση λοιπόν, με τις γκρίνιες και τις αντιρρήσεις που μπορεί να φέρνουν αρκετές φορές, το να τους αναθέτετε ευθύνες που αρμόζουν κάθε φορά στην ηλικία τους, τα κάνει να νιώθουν ευτυχισμένα και να αναπτύσσουν την αυτοπεποίθησή τους.

Μην διστάσετε, επομένως, να μοιράσετε στα παιδιά σας καθημερινές ή και εβδομαδιαίες ευθύνες μέσα στο σπίτι, που θα ταιριάζουν στο πρόγραμμά τους και θα συνάδουν με τον τρόπο ζωής σας. Για παράδειγμα, αν έχετε πολλά παιδιά μπορείτε να φτιάξετε ένα κυλιόμενο, καθημερινό πρόγραμμα με εργασίες που πρέπει να γίνουν στο σπίτι, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να νιώθουν ότι συμβάλλουν στην οικογένεια, χωρίς το αίσθημα της αδικίας.

Περνούν χρόνο εκτός σπιτιού

Θεωρητικά αυτό το γνωρίζουμε όλοι: Το να βγαίνεις από το σπίτι, να συναναστρέφεσαι με κόσμο, να παίζεις ανέμελα στη φύση κάνει καλό σε όλες της ηλικιακές ομάδες, πόσω μάλλον στα παιδιά!

Εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Ένα συναισθηματικά ήρεμο και υγιές παιδί, γνωρίζει ότι ορισμένες φορές οι άνθρωποι αισθάνεται άσχημα. Όπως επίσης γνωρίζει πώς πρέπει το ίδιο να προσπαθήσει και να μιλήσει (όταν αισθανθεί έτοιμο) για ό,τι του συμβαίνει, ώστε να νιώσει καλύτερα.

Για παράδειγμα, πολλές οικογένειες εφαρμόζουν την πρακτική που ονομάζεται «το βάζο της ευτυχίας». Πώς λειτουργεί; Γράφουν σε μικρές λωρίδες χαρτιού κάτι που συνέβη μέσα στην ημέρα και τους έκανε να νιώσουν καλύτερα. Έτσι, αν αισθανθούν άσχημα τραβούν ένα χαρτάκι το διαβάζουν και η διάθεσή τους ανεβαίνει. Άλλες συζητούν κάθε βράδυ για όσα όμορφα συνέβησαν μέσα στην ημέρα τους κι άλλες χορεύουν ή παίζουν όταν νιώθουν πίεση και άγχος.

Το θέμα είναι πως όλα τα παιδιά χρειάζονται κάποια στρατηγική για να διαχειριστούν τα έντονα συναισθήματά τους και είναι δουλειά των γονιών να τους την προσφέρουν…

Αποφεύγουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αν το παρατηρήσετε συμβαίνει και στους ενήλικες: Όσο λιγότερο ασχολούμαστε με τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αλόγιστη χρήση των social media μειώνει το αίσθημα ικανοποίησης και ευτυχίας. Καθώς, λοιπόν, οι πλατφόρμες αυτές γίνονται πολύ δημοφιλείς σε όλο και μικρότερες ηλικίες, οι επιπτώσεις στην ψυχολογία και την ψυχοσύνθεση των παιδιών μπορεί να αποδειχτούν καταστροφικές…

Μειώνουν τη χρήση οθονών

Μία επιστημονική έρευνα του 2012 συμπέρανε ότι οι έφηβοι που περιόριζαν τον χρόνο που ξόδευαν μπροστά στις οθόνες μεταξύ μιας και πέντε ωρών την εβδομάδα ήταν πιο ευτυχισμένοι συγκριτικά με τους εφήβους που δεν είχαν αυτόν τον περιορισμό.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα πιο δυστυχισμένοι από όλους ήταν οι έφηβοι που ξόδευαν περίπου 20 ώρες μπροστά στις οθόνες τους. Διαβάστε εδώ τι έκανε αυτή η μαμά για να περιορίσει τις ώρες που τα παιδιά της περνούν μπροστά στις οθόνες.

Αγαπούν το διάβασμα

Τα παιδιά που αγαπούν το διάβασμα (και το γράψιμο) σημείωσαν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας σε επιστημονικές έρευνες. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν διαρκώς ή να ξοδεύουν ατελείωτες ώρες στο διάβασμα. Πρέπει απλώς να απολαμβάνουν την ανάγνωση βιβλίων που τους ενδιαφέρουν.

Ενθαρρύνετέ τα να βρουν αυτό που τους αρέσει συζητώντας για τα ενδιαφέροντά τους και δώστε τους ευκαιρίες να ανακαλύψουν το είδος της λογοτεχνίας που θα αγαπήσουν.

Αποφασίζουν όλοι μαζί

Φαίνεται πως τα παιδιά που λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις της οικογένειας εξελίσσονται σε ψυχικά υγιείς και γεμάτους αυτοεκτίμηση ενήλικες. Όταν τα παιδιά είναι μέλος των συζητήσεών σας και γνωρίζουν τα προβλήματα της οικογένειας νιώθουν πιο ευτυχισμένα.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι θα τους επιτρέψετε να λειτουργούν χωρίς όρια ή θα τα συμπεριλάβετε σε πολύ σοβαρές και ίσως δυσάρεστες συζητήσεις. Ξεκινήστε να αποφασίζετε μαζί για ζητήματα όπως το τι ρούχα θα φορέσουν, τι φαγητό θα φτιάξετε ή πιο βιβλίο θα διαβάσετε και θα δείτε το παιδί σας να μεγαλώνει ευτυχισμένο. Σταδιακά, καθώς μεγαλώνει, οι συζητήσεις σας μπορούν να περιστρέφονται και γύρω από σημαντικότερα ζητήματα.

Διαβάστε ακόμη: Όρια, πρόγραμμα και ύπνος νωρίς: Έτσι μεγαλώνουν τα ισορροπημένα παιδιά

Ακολουθούν μια ρουτίνα

Ένα σταθερό πρόγραμμα στην καθημερινότητα της οικογένειας συμβάλλει στο να αναπτύξει ένα παιδί συναισθήματα ασφάλειας και κατά συνέπεια και ευτυχίας. Μία μελέτη μάλιστα του 2018 διαπίστωσε ότι μία συνεπής ρουτίνα ύπνου σε παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών, συσχετίστηκε με μακροχρόνια ευεξία.

Δεν αλλάζουν το πρόγραμμα του ύπνου

Συχνά τα παιδιά παραπονιούνται στους γονείς για την ώρα που πέφτουν για ύπνο, επειδή θα ήθελαν να μένουν ξύπνια μέχρι αργά το βράδυ. Κι όμως δεν βοηθά τίποτα περισσότερο τον οργανισμό από τη σωστή ξεκούραση.

Η Αμερικανική Ακαδημία Ύπνου, μάλιστα, απαριθμεί τους ακόλουθους προτεινόμενους χρόνους ύπνου για τα παιδιά: 3 έως 5 ετών: 10 έως 13 ώρες (περιλαμβάνονται και οι μεσημεριανοί ύπνοι), 6 έως 12 ετών: 9 έως 12 ώρες, 13 έως 18 ετών: 8 έως 10 ώρες

με πληροφρίες από mom.com