Παραχαϊδεμένα παιδιά: Μια περίπτωση όπου οι ίδιοι οι γονείς «καταστρέφουν» τα παιδιά τους

Αν κοιτάξει κάποιος γύρω του θα καταλάβει ότι οι γονείς σήμερα, δυσκολεύονται να θέσουν όρια στα παιδιά τους, να επιβάλλουν συνέπειες και να αναπτύξουν μια υγιή σχέση μαζί τους.

Συχνά, παρατηρούμε σε πάρκα, βόλτες, ακόμα και στις υπεραγορές παιδιά να φωνάζουν και γονείς να «υποτάσσονται» στη θέλησή τους, δίχως αντίρρηση. Μοιάζει το παιδί να είναι «δυνάστης» και ο γονιός «υποταγμένος».

Φαινόμενο της εποχής;

Τα «παραχαϊδεμένα παιδιά» φαίνεται να είναι ένα φαινόμενο της εποχής. Γιατί συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αποφύγουμε να μεγαλώσουμε παιδιά που θα περιμένουν τα πάντα από εμάς;

«Οι εξαντλητικοί ρυθμοί των γονιών μπορεί να οδηγούν σε ενοχικά συναισθήματα απέναντι στα παιδιά, που αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε μεγάλες ζημίες στη διαπαιδαγώγηση των τελευταίων», μας λέει ο κ. Χάρης Αντωνίου, Εγγεγραμμένος Σχολικός Ψυχολόγος.

Οι συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς στα παιδιά

Οι γονείς θεωρούν ότι επειδή αφιερώνουν ελάχιστο χρόνο στα παιδιά και δυσκολεύονται να επιβάλλουν κανόνες και συνέπειες σε σταθερή βάση, το να τους προσφέρουν τα πάντα και να απαντούν σε κάθε τους απαίτηση είναι το σωστό, όμως, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διογκώνεται το πρόβλημα.

Πολλές φορές οι γονείς «παραχαϊδεύετε» τα παιδιά με πρόσχημα την αγάπη σας προς αυτά. Ερευνητικά, αυτή η συμπεριφορά είναι αποδεδειγμένα λανθασμένη, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο, όλα τα παιδιά αποκτούν την πεποίθηση ότι οι γονείς είναι εκεί να κάνουν τα πάντα για αυτά, και πολλές φορές γίνονται αυταρχικά, ώστε να κερδίσουν αυτό που θέλουν από τους γονείς, ενώ δεν μπαίνουν καν στον κόπο να προσπαθήσουν.

Όμως, η χειρότερη συνέπεια είναι ότι στερούνται την αυτονομία τους. Την αγάπη μας στα παιδιά τη δείχνουμε με τα όρια και αναπτύσσοντάς τους την πεποίθηση ότι είναι ικανά να προσπαθούν. Τα παιδιά μας πρέπει, επίσης, να γνωρίζουν ότι όποιο αποτέλεσμα και αν έχει η προσπάθειά τους μπορούν να επιζήσουν με αυτό και να συνεχίσουν να προσπαθούν.

Διαβάστε ακόμη: Τα 9 βήματα για να μεγαλώσεις το παιδί σου με τον σεβασμό που του αξίζει

Η ανατροφή που δίνουμε, αν περιλαμβάνει την αγάπη, την αποδοχή, την ενσυναίσθηση, να είστε σίγουροι, ότι χτίζει μελλοντικούς, ευτυχισμένους ενήλικες.

Πώς θα καταφέρουμε να μεγαλώσουμε αυτόνομους και υγιείς ενήλικες

Πρέπει να αναλογιστείτε τι ζητάτε πραγματικά από το παιδί σας και να σεβαστείτε τι ζητά το ίδιο από εσάς.

Αυτό που πρέπει να αποτελεί στοίχημα στην ανατροφή των παιδιών σας είναι να κερδίσετε τον σεβασμό τους, την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους όχι παραχαϊδεύοντάς τα, άλλα αφήνοντας τα ελεύθερα να μάθουν μέσα από τα βιώματά τους. Μόνα τους.

Ουσιαστικά, ο φόβος της απογοήτευσης είναι δικός σας. Η ανησυχία μήπως πληγωθούν και νιώσουν παραμελημένα είναι μόνο δική σας. Δεν μπορείτε να είστε πάντα εκεί και αν δεν αφήσετε ελεύθερα τα παιδιά σας δε θα καταφέρουν ποτέ να προσπαθούν όταν έρχεται μια αποτυχία ή απογοήτευση στη ζωή τους.

Η λύση που θα δίνουν, αν ακολουθήσετε την «παραχαϊδεμένη συμπεριφορά», θα είναι να φεύγουν, να παραιτούνται, επειδή δε θα έχουν κάποιον να δίνει τις λύσεις και τις απαντήσεις στις δυσκολίες τους.

Όταν μιλάτε ήρεμα μαζί τους και δείχνετε πως τα κατανοείτε, τότε εκείνα ξέρουν ότι τα αποδέχεστε για αυτό που είναι. Έτσι, θα μεγαλώνετε παιδιά που θα αποδέχονται και θα σέβονται τον εαυτό τους, τους άλλους και θα είναι ικανά να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση έρχεται στο δρόμο τους.

Διαβάστε ακόμη: Γονείς, διασκεδάστε τόσο με τα δικά σας λάθη όσο και με του παιδιού σας!

Μάθετέ τα να γελούν με τα λάθη τους και να μη παίρνουν τόσο στα σοβαρά αυτά που συμβαίνουν. Η ζωή είναι πολύ όμορφη και μπορεί να γεμίσει χρώματα, μουσικές, χαμόγελα όταν εμείς της δείχνουμε την πιο αισιόδοξη μας πλευρά.