9 ψυχολογικά προβλήματα των παιδιών που συνδέονται με τη συμπεριφορά των γονιών

9 ψυχολογικά προβλήματα των παιδιών που συνδέονται με τη συμπεριφορά των γονιών

Οι γονείς έχουν τεράστια επίδραση στα παιδιά τους και στο πώς γίνονται όταν μεγαλώνουν.

Ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου παραθέτει 9 ψυχολογικά προβλήματα που προέρχονται από την κακή διαπαιδαγώγηση των παιδιών από τους γονείς.

Άγχος και Κατάθλιψη

Ένας γονιός που συνεχώς παρατηρεί και κριτικάρει κάθε κίνηση του παιδιού του, μπορεί να του προκαλέσει άγχος ή κατάθλιψη.

Αδυναμία χαλάρωσης

Όταν ένας γονιός κάνει τακτικά παρατηρήσεις στο παιδί του για να είναι σοβαρό, τότε το παιδί μπορεί να αισθανθεί ότι δεν μπορεί να χαλαρώσει. Όταν μεγαλώσει, θα γίνει ένας ενήλικας που ανησυχεί συνεχώς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εκείνον.

Βλαβερές εξαρτήσεις

Αν ένας γονιός λέει συνεχώς στο παιδί του πόσα προβλήματα προκαλεί, τότε εκείνο πιθανόν να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλοι θα ήταν καλύτερα μακριά του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, όπως εθισμό ή σε extreme sports.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Κάθε φορά που ο γονιός συγκρίνει το παιδί του με κάποιον άλλο, μειώνει την αυτοπεποίθηση του. Η σύγκριση μπορεί να προκαλέσει κόμπλεξ κατωτερότητας.

Προβλήματα εμπιστοσύνης

Είναι σημαντικό να μάθει το παιδί ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται τους ξένους, αλλά αν του το επαναλαμβάνετε συνεχώς, τότε μπορεί αυτό να έχει αρνητική επίδραση στην ζωή του.

Καταπίεση των ταλέντων και έλλειψη πρωτοβουλίας

Όλα τα παιδιά πρέπει να ονειροπολούν. Όταν ένας γονιός λέει στο παιδί του ότι κάτι δεν είναι ρεαλιστικό, το κάνει να παρατά τα όνειρα του.

Κατάθλιψη και ενοχή

Πολλοί γονείς θυσιάζουν πράγματα για τα παιδιά τους. Αλλά ένας γονιός που συνεχώς το θυμίζει στο παιδί του, του προκαλεί συναισθήματα ενοχής και κατάθλιψης.

Καταπίεση των συναισθημάτων

Όταν ένας γονίος δείχνει έλλειψη ευαισθησίας ή κρύβει τα συναισθήματα του, το παιδί συχνά μιμείται την συμπεριφορά του.

Έλλειψης ανεξαρτησίας

Ένας γονιός μπορεί να είναι υπερπροστατευτικός και να ελέγχει υπερβολικά το παιδί του. Αυτό το παιδί όταν μεγαλώσει, θα γίνει ανεύθυνο, ανώριμο και δεν θα είναι ανεξάρτητο.

Μάριος Ανδρέου – Παιδίατρος

Διαβάστε επίσης:

«Χαλαρή Παρασκευή»: Η πρακτική μίας εκπαιδευτικού που αξίζει να τη μιμηθούν όλοι οι δάσκαλοι

7 ιδέες διακόσμησης του παιδικού γραφείου για να διαβάζουν τα παιδιά με όρεξη (εικόνες)

Μαφάλντα: Τρία σπουδαία μαθήματα που μας δίδαξε η αγαπημένη 5χρονη των κόμικ