Ήρωας ετών 16: Ο Δήμος Λεμεσού τιμά τη μνήμη του Ροδίωνα Κ. Ρήγα

Χθες, την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο Δήμος Λεμεσού τίμησε τον 16χρονο μαθητή Ροδίωνα Κ. Ρήγα, που σκοτώθηκε στις 20 Ιουλίου 1974, στην προσπάθεια του να κατεβάσει την τουρκική σημαία.

Το δημοτικό συμβούλιο Λεμεσού τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του, στον πλατειακό χώρο που βρίσκεται βόρεια της Α’ Δημοτικής Αγοράς, στη γωνία των οδών Κανάρη και Πτολεμαίων και ο οποίος θα φέρει στο εξής το όνομα του Ροδίωνα Κ. Ρήγα.

η ιστορια

Ο Ροδίωνας κατετάγη στο στρατό κρυφά από την οικογένειά του καιχθηκε θανάσιμο πυροβολισμό από ακροβολισμένο στρατιώτη της ΤΜΤ, στην προσπάθεια του να αντικαταστήσει την τουρκική σημαία με την ελληνική, σε φυλάκιο που είχε καταληφθεί από την ομάδα του, στην τ/κ συνοικία της Λεμεσού.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού, είπε ότι το δημοτικό συμβούλιο επιτελεί ένα καθήκον που η πόλη και τα εκάστοτε δημοτικά συμβούλια θα έπρεπε να κάνουν εδώ και πάρα πολύ καιρό. «Τιμούμε έναν ήρωα της πόλης μας, το παιδί που ανταποκρίθηκε χωρίς να είναι υποχρέωση του, γιατί ήταν ανήλικος, τον Ροδίωνα Ρήγα, ο οποίος βγήκε μπροστά στο κάλεσμα της πατρίδας και αντίκρισε τον εχθρό κατάματα».

«Ανέβηκε στον ιστό της σημαίας, σε ένα φυλάκιο, και κατέβασε την τουρκική σημαία και εκεί τον σκότωσαν οι σφαίρες των Τούρκων. Έδειξε με αυτόν τον τρόπο ότι δεν φοβάται τον εχθρό, ότι κουβαλά μέσα του τις αρετές της ελληνικής φυλής», συμπλήρωσε ο κ.Νικολαϊδης.

παρκο στη μνημη του

Αυτό το σεμνό μνημείο που θα δημιουργηθεί στο πάρκο, στο κέντρο της Λεμεσού, στην αυλή όπου έπαιζε ο Ροδίωνας, συνέχισε ο Δήμαρχος, θα είναι ένας χώρος όπου κάθε 20η Ιουλίου, οι Αρχές της πόλης θα είναι εδώ για να θυμούνται και να τιμούν τον ήρωα.

Ο Νίκος Νικολαΐδης εξέφρασε την εκτίμηση του προς την οικογένεια του Ροδίωνα, και ιδιαίτερα προς την 93χρονη μητέρα του, η οποία μετά το χαμό της γιού της, έζησε μια δεύτερη τραγωδία, στις 14 Αυγούστου 2005, όταν έχασε την κόρη της, τον γαμπρό της και τα δυο εγγονάκια της στο αεροπορικό δυστύχημα της «Helios».

Διαβάστε επίσης:

Ο πρωτότοκός μου, εκείνος που με έκανε μητέρα

Στην Ελλάδα κυπριακή αποστολή, να συνδράμει στις πυρκαγιές

Προσοχή! επικίνδυνα είδη θαλάσσης