Μαθητές Δημοτικού ονομάτισαν δύο θαλάσσιους ύφαλους σε Λάρνακα και Λεμεσό!

Μαθητές Δημοτικού ονομάτισαν δύο θαλάσσιους ύφαλους σε Λάρνακα και Λεμεσό!

Τα ονόματα «Ιρις» και «Υλάτης» δόθηκαν σε δύο υφάλους που βρίσκονται στην θάλασσα της Ξυλοφάγου, της επαρχίας Λάρνακας, και στον κόλο Ζαπάλο, στην επαρχία Λεμεσού, αντίστοιχα, με βάση τα αποτελέσματα του 3ου Διαγωνισμού Δημοτικών Σχολείων Επαρχιών Αμμοχώστου, Λάρνακας και Λεμεσού, με τίτλο «Δώστε όνομα σε έναν ύφαλο».

Ο πρώτος ύφαλος, βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή της Ξυλοφάγου, και αναμένεται να αποτελέσει νέο σημείο αναφοράς και πόλο έλξης για όσους ασχολούνται με τις καταδύσεις και όχι μόνο. Στον ύφαλο δόθηκε το όνομα «Ίρις (Ίριδα)», που αποτέλεσε πρόταση από δύο Δημοτικά σχολεία, το Μed High School και το Δημοτικό Σχολείο Καμάρων. Ο δεύτερος ύφαλο,ς που εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο στη θάλασσα από την ακτογραμμή της επαρχίας Λεμεσού, στον κόλπο Ζαπάλο, απόκτησε το όνομα «Υλάτης», που ήταν πρόταση από το Β’ Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πολεμιδιών (Αγίου Γεωργίου).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI) διοργανωτές του διαγωνισμού ήταν το CMMI, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) , το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού (ΕΒΕΛ), η Εταιρεία Geoimaging και ο Δήμος Αγίας Νάπας.

Ένας διαγωνισμός για να συνδεθούν οι μαθητές με το θαλάσσιο περιβάλλον

Ο διαγωνισμός τελούσε υπό την αιγίδα της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού, και Νεολαίας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, και υποστηρίχθηκε  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας στην Κύπρο» (European Maritime Day in Cyprus).

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν «αποκλειστικά σε μαθητές/μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων με κύριο στόχο να τους δώσει την ευκαιρία να εμπλακούν ενεργά στη διαδικασία ονοματοδοσίας ενός φυσικού θαλάσσιου υφάλου και να αποκτήσουν, μέσα από τη διαδικασία, γνώσεις και αναπτύξουν δεξιότητες στο πλαίσιο του θαλάσσιου εγγραματισμού. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο διαγωνισμό, ο οποίος αποσκοπεί στο να συνδεθούν οι μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης με το θαλάσσιο περιβάλλον και την ιστορία του τόπου τους».

14 Δημοτικά σχολεία ανταποκρίθηκαν!

Το Κυπριακό Ινστιτούτο «συγχαίρει εκπαιδευτικούς και μαθητές /μαθήτριες για την άμεση ανταπόκριση και την ενεργό συμμετοχή τους, καθότι στη διαγωνιστική διαδικασία ανταποκρίθηκαν 14 Δημοτικά Σχολεία τμημάτων μαθητών/μαθητριών των τάξεων Τετάρτης (Δ’) έως και Έκτης (Στ’) Δημοτικού σχολείου των επαρχιών Αμμοχώστου και Λάρνακας με 21 προτάσεις. Αντίστοιχα στον διαγωνισμό συμμετείχαν 10 Δημοτικά Σχολεία της επαρχίας Λεμεσού με 19 προτάσεις».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η ομαδική εργασία και η δημιουργική εμπλοκή δασκάλων και παιδιών καταδείχθηκε μέσω των ευφάνταστων προτάσεων και της συνοδευτικής τεκμηρίωσης. Η εμφανής διασύνδεση της νέας γενιάς με τις αρχαίες ρίζες της ήταν πέραν κάθε προσδοκίας, με την Επιτροπή Αξιολόγησης, κατά πλειοψηφία να επιλέγει για κάθε ύφαλο τις προτάσεις που κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις, που ξεχώρισαν για την ονοματοδοσία, την αφηγηματική πρωτοτυπία και τη διασύνδεση τους με ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του τοπίου».

Τελετές απονομής

Στα πλαίσια αυτά, θα διεξαχθούν δυο τελετές απονομής βραβείων των προτάσεων και συμμετοχών στον διαγωνισμό, οι οποίες εντάσσονται στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας στην Κύπρο» (European Maritime Day in Cyprus) και είναι ανοικτές προς το κοινό. Συγκεκριμένα στην επαρχία Λεμεσού η απονομή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Μάϊου στις έξι το απόγευμα στο  Παλιό Λιμάνι Λεμεσού, ενώ για τις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας θα γίνει το Σάββατο 20 Μαΐου στις έξι το απόγευμα στο Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας.

Ο διαγωνισμός, αναφέρει η ανακοίνωση, παρείχε στους μαθητές και στις μαθήτριες την ευκαιρία να περιηγηθούν στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου μέσα από το εκπαιδευτικό υλικό και την περιγραφή των τοπίων που εντοπίζονται οι ύφαλοι.

Διαβάστε ακόμα:

Η Αρχή Λιμένων Κύπρου έδωσε τιμητικό βραβείο 300 ευρώ σε αυτόν τον μαθητή

Αυτό είναι το πρώτο μέρος στον πλανήτη που απαγόρευσε το TikTok!

Αεροπλάνο έπεσε στην Κολομβία – Σώθηκαν 4 μικρά παιδιά έπειτα από 15 μέρες στη ζούγκλα!