Η ομελέτα φούρνου είναι η ιδανική επιλογή φαγητού όταν δεν έχετε πολύ χρόνο για να μαγειρέψετε ή όταν έχετε πολλά λαχανικά και τυριά και ψάχνετε ένα τρόπο για να τα αξιοποιήσετε μαγειρικά ώστε να μην τα πετάξετε.
Πολλοί την αποκαλούν και ως φριτάτα οπότε αν τυχόν δείτε μια τέτοια συνταγή να ξέρετε ότι πρόκειται για την γνωστή σε όλους μας ομελέτα φούρνου
Το Infokids συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 πεντανόστιμες και πανεύκολες συνταγές που αξίζει να σερβίρετε στην οικογένειά σας τόσο ως μεσημεριανό όσο και ως βραδινό.
Ομελέτα φούρνου με πατάτες, μπρόκολο, φέτα
Τι θα χρειαστείτε
- 8 αυγά
- 300 γρ. πατάτες κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
- 300 γρ. μπουκετάκια από μπρόκολο, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 100 γρ. φέτα σε τρίμματα
- ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι, ακέρωτο ή βιολογικό
- 50 ml ελαιόλαδο+λίγο επιπλέον για το ταψί
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες και αλάτι. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του και τα αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Μετά, προσθέτουμε το μπρόκολο και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά επιπλέον, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το μπρόκολο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα με την πάπρικα, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε μια φόρμα με λίγο λάδι, απλώνουμε τα λαχανικά και περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών. Πασπαλίζουμε με τη φέτα και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η ομελέτα, να ψηθεί από κάτω (την ελέγχουμε ανασηκώνοντας την με μια σπάτουλα) και να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
Ομελέτα φούρνου με αρακά και καρότο
Τι θα χρειαστείτε
- 4 αυγά
- 1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
- 1½ φλιτζάνι αρακά φρέσκο
- 1 φλιτζάνι φετούλες καρότου
- 1 φλιτζάνι γαλοπούλα σε λεπτές λωρίδες
- 100ml γάλα φρέσκο
- 1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
- 100ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό, τριμμένο
- ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.Προσθέτετε τον αρακά και τα καρότα, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς όλα τα λαχανικά.
Προσθέτετε τη γαλοπούλα, ανακατεύετε και σοτάρετε για 2 λεπτά. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει για 5 λεπτά. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και το γιαούρτι, μέχρι να φτιάξετε ένα λείο μίγμα. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το δυόσμο, τον άνηθο και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε καλά.
Τέλος, ρίχνετε τα σοταρισμένα υλικά του τηγανιού και ανακατεύετε καλά.Αδειάζετε το μίγμα σε ένα βαθύ πυρίμαχο ταψάκι και ισιώνετε την επιφάνεια. Ψήνετε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η ομελέτα να σφίξει και να χρυσίσει η επιφάνεια. Τη σερβίρετε ζεστή, πασπαλίζοντας με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι
Ομελέτα φούρνου με πιπεριές, μανιτάρια και γραβιέρα
Τι θα χρειαστείτε
- 9 αυγά
- 150 γρ κρέμα γάλακτος
- 100 γρ γραβιέρα σε κύβους
- 100 γρ γκουντα τριμμένο
- 20 γρ φρυγανιά τριμμένη
- 1 κ.σ. μπεκιν παουντερ
- 2 κ.σ. μαργαρίνη
- 200 γρ μανιτάρια
- 10 ντοματίνια
- 1 πράσινη πιπεριά κέρατο
- 1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης
- 1 σκελίδα σκόρδο
- θυμάρι
- ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι
Eκτέλεση
Κόβετε φετούλες τα μανιτάρια και την πράσινη πιπεριά σε κυβάκια και τα σοτάρετε σε λίγο λάδι. Ρίχνετε μέσα λίγο αλάτοπιπερο, λίγο θύμαρι και τη σκελίδα του σκόρδου λιωμένη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Βουτυρώνετε ένα στρόγγυλο ταψάκι και πασπαλίζετε με τη φρυγανιά να πάει παντού και στα πλαϊνά τοιχώματα. Απλώνετε τα μανιτάρια με τη πιπεριά στο ταψί.
Από πάνω ρίχνετε τη γραβιέρα και το γκούντα. Κόβετε τα τοματίνια στη μέση και τα τοποθετείτε σποραδικά στο ταψί. Χτυπάτε τα αυγά, ρίχνετε μέσα την κρέμα γάλακτος, το μπεκιν, λίγο αλατοπίπερο και λίγη ρίγανη και ανακατεύετε καλά. Περιχύνετε το μείγμα στο ταψάκι και από πάνω τοποθετείτε και την κόκκινη πιπεριά που έχετε κόψει σε μπαστουνάκια. Ψήνετε περίπου για μια ώρα.
και 3 μυστικά για τέλειες ομελέτες
- Χτύπα καλά τα αυγά ώστε να ανακατευτεί απόλυτα κρόκος και ασπράδι.
- Το τηγάνι που θα επιλέξεις πρέπει να είναι τόσο μεγάλο όσο θες και το μέγεθος της ομελέτας που θέλεις να φτιάξεις. Μεγαλύτερη ομελέτα σημαίνει περισσότερα αυγά, άρα μεγαλύτερο τηγάνι.
- Για να μην φτιάξεις μια στεγνή ομελέτα, πρόσεξε να αφαιρέσεις το τηγάνι από το φουρνο όταν η ομελέτα έχει χρυσαφίσει χωρίς να καεί. Το σκεύος διατηρεί την υψηλή του θερμοκρασία και έτσι η ομελέτα ψήνεται ακόμα και εκτός φούρνου για περίπου ένα ακόμα λεπτό.
Διαβάστε επίσης:
Γλυκιά ομελέτα μπανάνας: Μία φανταστική συνταγή που θα χάσετε αν δεν δοκιμάσετε
Ομελέτα φούρνου με λουκάνικο και πατάτες
Δροσερή ομελέτα με φρούτα και γιαούρτι: Το γλυκό σνακ που θα λατρέψουν τα παιδιά σας