«Τραγικά τα αποτελέσματα Α’ τετραμήνου» – Τι λένε οι γονείς για σοβαρά λάθη και παραλείψεις

«Τραγικά τα αποτελέσματα Α’ τετραμήνου» - Τι λένε οι γονείς για σοβαρά λάθη και παραλείψεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, με ανακοίνωσή του, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του σχετικά με τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων Α’ τετραμήνου, τα οποία όπως υποστηρίζει, «δυστυχώς επαλήθευσαν τους φόβους και τις ανησυχίες μας».

«Μόνο τραγικά μπορούν να χαρακτηριστούν, όπως τραγικές δυστυχώς θα είναι και οι συνέπειές τους», υποστηρίζουν.

Προσθέτουν ότι στις δημόσιες και κατ’ ιδίαν συζητήσεις αλλά και με επιστολές τους, ζητούσαν επιστάμενα από το Υπουργείο Παιδείας να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες ούτως ώστε να μη θυματοποιηθούν τα παιδιά

«Δύο (2) επιστολές μας παραμένουν μέχρι και σήμερα αναπάντητες. Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας επέδειξε απαράδεκτη ολιγωρία και απουσία πρόθεσης και διάθεσης να διορθώσει ή ακόμα και να μειώσει τη ζημιά που προκλήθηκε λόγω των σοβαρών λαθών και παραλείψεων των δικών του εμπλεκομένων λειτουργών αλλά και των όλων διαδικασιών», αναφέρουν οι οργανωμένοι γονείς.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Οι διαδικασίες προετοιμασίας των γραπτών εξετάσεων Α τετραμήνου αποδεδειγμένα βρίθουν λαθών, εσκεμμένων και μη, όπως:

  • Η όλη διάρκεια της προετοιμασίας (διαγωνίσματα, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, υπερβολική ύλη σε σχέση με τον διαθέσιμο διδακτικό χρόνο) αύξησαν το άγχος, την πίεση και την ψυχο-συναισθηματική φόρτιση των παιδιών.
  • Η ετοιμασία των εξεταστικών δοκιμίων από τους θεματοθέτες έγινε πολύ πριν τις εξετάσεις και τα γραπτά κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα για τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν.

Κατά την περίοδο των εξετάσεων, εντοπίστηκαν σοβαρά λάθη και παραλείψεις όπως:

  • Διαρροή εξεταστικού δοκιμίου
  • Ο βαθμός δυσκολίας γραπτών ήταν εκτός πλαισίων
  • Απουσία διαβάθμισης γραπτού
  • Η χρονική διάρκεια του γραπτού ήταν εκτός πλαισίων
  • Διορθώσεις και οδηγοί διόρθωσης με ασάφειες και παραλείψεις

Όλα τα πιο πάνω οδήγησαν σε μία πραγματική αποτυχία η οποία επιβεβαιώνεται πλέον αριθμητικά και μετρήσιμα από τους βαθμούς που πήραν τα παιδιά.

Η αποτυχία αυτή βαραίνει αποκλειστικά το Υπουργείο και σε καμία περίπτωση τα παιδιά μας. Οι μαθητές/μαθήτριες δεν πρόκειται να θυματοποιηθοσύν για τα λάθη αυτών που είχαν την ευθύνη της διεξαγωγής των εξετάσεων, των θεματοθετών, των επιθεωρητών και της Εποπτικής Αρχής που είχαν αποκλειστικά την ευθύνη να ελέγξουν άτομα και διαδικασίες.

Ως εκπρόσωποι των χιλιάδων γονιών των δημοσίων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης δηλώνουμε ότι:

1. Δεν αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων Α τετραμήνου

2. Για μας η όλη διαδικασία είναι εξ ολοκλήρου άκυρη, παρόλη την ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν τα παιδιά και οι οικογένειές μας.

Εμείς οι γονείς δεν πρόκειται με την ανοχή και την υπογραφή μας, να επιβραβεύσουμε την αποτυχία του Υπουργείου.

Δηλώνουμε ότι θα απευθυνθούμε στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον/στην νέο/α Υπουργό Παιδείας και θα απαιτήσουμε να μη μετακυληθεί στα παιδιά μας η αποτυχία των εμπλεκομένων θεματοθετών, και επιθεωρητών αλλά και του Υπουργείου. Να μην αδικηθούν τα παιδιά μας λόγω της ανικανότητας αυτών που είχαν την ευθύνη να τα βοηθήσουν και να τα προστατεύσουν και δεν το έπραξαν.

Eπαναλαμβάνουμε τη θέση μας για την πλήρη αποτυχία της εφαρμογής του Θεσμού και την ανάγκη για άμεση τροποποίηση της νομοθεσίας».

Διαβάστε επίσης:

Προωράκι με 10% πιθανότητες να ζήσει, πλέον είναι μία μικρή ιδιοφυΐα που μετρά σε 6 γλώσσες

Συγκινούν οι ζωές στα συντρίμμια: Αδελφάκια ανασύρθηκαν ζωντανά μετά από 8 μέρες (βίντεο)

Όλες οι γυναίκες του Προέδρου: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ένας ευτυχισμένος σύζυγος και μπαμπάς – Οι 4 κούκλες κόρες του (pics)