Το μητρικό σου γάλα έγινε κίτρινο ή μπλε; Τι απαντά ο παιδίατρος για τις αλλαγές χρώματος

Είναι πολύ συχνό να παρατηρούμε διαφορετικές αποχρώσεις στο αντλημένο μητρικό γάλα ! Αν το γάλα που αντλείτε δεν είναι χρώματος λευκού ή κρεμ … μην ανησυχήσετε, δεν έχει συμβεί τίποτα κακό !

Το μητρικό γάλα έχει ποικίλες αποχρώσεις του λευκού, του πράσινου, του κίτρινου, του μπλε, κλπ. Το πιο πιθανό είναι ότι τα βρέφη πίνουν συχνά «χρωματισμένο» γάλα από το στήθος της μαμάς, απλά αυτό φαίνεται μόνο όταν η μητέρα αντλεί το γάλα με το θήλαστρο.

Χρωστικές από φαγητά, βότανα, βιταμίνες ή φάρμακα μπορεί να χρωματίσουν το γάλα χωρίς να το βλάψουν.

Είναι χαρακτηριστικό το έντονα κίτρινο χρώμα του γάλακτος όταν η μητέρα ή και το βρέφος περνούν κάποια λοίμωξη. Το χρώμα αυτό οφείλεται στα μητρικά αντισώματα που διέρχονται στο γάλα.

Σχετικά άρθρα: Μαμά αρρώστησε με κορωνοϊό και το μητρικό της γάλα έγινε… πράσινο!

Κατά αντιστοιχία η γεύση του γάλακτος επηρεάζεται από τις τροφές που καταναλώνει η μητέρα. Το μητρικό γάλα παρέχει ποικιλία γεύσεων ανάλογα με το τι τρώει η μαμά. Αυτό είναι μία καλή πρώτη προετοιμασία για την εισαγωγή των στερεών τροφών αργότερα.

Μάλιστα αν φερθούμε έξυπνα και κάνουμε σωστή και καλή διατροφή κατά τους πρώτους μήνες του θηλασμού, συνηθίζουμε από την αρχή το βρέφος στη γεύση των υγιεινών τροφών (πχ λαχανικά, φρούτα). Δεν είναι τυχαία η προτίμηση που δείχνουν πολλά θηλάζοντα βρέφη για τις πιο όξινες γεύσεις αργότερα και μικρότερο ενδιαφέρον για τις πιο γλυκές.

Θηλασμός λοιπόν για μία ποικιλία γεύσεων και χρωμάτων ! Με τη σωστή διατροφή της μητέρας χτίζουμε και τις σωστές διατροφικές συνήθειες του μωρού μας !

Η παιδιατρική είναι τέχνη – Κυριάκος Δουλγέρης