Θηλασμός και καφεΐνη: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να απολαύσεις τον καφέ σου όσο θηλάζεις

Kατά τη διάρκεια της λοχείας, η έλλειψη ύπνου και ξεκούρασης είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα. Ο καφές, λοιπόν, είναι η πρώτη λύση που έρχεται στο μυαλό, για να καταφέρει να παραμείνει δυνατή και λειτουργική, παρά τις λίγες ώρες ανάπαυσης.

Την ίδια όμως στιγμή, η ανησυχία για την καφεΐνη που προσλαμβάνει ο οργανισμός μέσω του καφέ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλες τις γυναίκες που επιλέγουν να θηλάσουν τα μωρά τους, μιας και προκύπτει το ζήτημα της μεταφοράς της καφεΐνης, στο νεογέννητο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος. Και φυσικά, καμία μητέρα δεν θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια του παιδιού της, αφού η καφεΐνη ανήκει δυστυχώς στην κατηγορία των ουσιών που διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, εξ ου και η ικανότητά της να μας ξυπνάει ή μάλλον να μας κρατάει σε εγρήγορση!

Σύμφωνα, όμως, με πολλαπλές έρευνες και διεθνείς μελέτες, ο κίνδυνος που διατρέχει ένα μωρό από την καφεΐνη που προσλαμβάνει μέσω του θηλασμού δεν είναι απαραίτητα μεγάλος και σίγουρα όχι σε όλες τις περιπτώσεις.

Η Ειρήνη Ζαντή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος μάς δίνει 5 πολύτιμες συμβουλές που πρέπει να έχουν κατά νου όλες οι μαμάδες που επιθυμούν να απολαμβάνουν το καφεδάκι ή το τσάι τους ακόμα και κατά την περίοδο του θηλασμού.

1.Η καφεΐνη μπορεί να περάσει μέσω του μητρικού γάλακτος στα νεογνά και η αποβολή της από τον οργανισμό τους γίνεται πολύ πιο αργά απ’ ό,τι στους ενήλικες.

2. Ιδανικά κατά τον θηλασμό περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης σε 200mg ημερησίως (π.χ καφέ, τσάι, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά)

3. Η πρόσληψη καφέ καλό θα ήταν να μην ξεπερνά τα 2 φλιτζάνια την ημέρα.

4. Προτιμήστε να καταναλώνετε ροφήματα τα οποία περιέχουν καφεΐνη αμέσως μετά το θηλασμό, έτσι ώστε να εξασφαλίζετε ότι θα περάσουν αρκετές ώρες μέχρι τον επόμενο.

5. Σε περίπτωση που θηλάσετε ενώ προηγουμένως έχετε καταναλώσει κάποιο ρόφημα που περιέχει καφεΐνη, τότε ίσως παρατηρήσετε ότι το βρέφος παρουσιάζει παροδικά μια υπερκινητικότητα, ανησυχία, ευερεθιστικότητα ή ακόμη και δυσκοιλιότητα.