Μαμά αρρώστησε με κορωνοϊό και το μητρικό της γάλα έγινε… πράσινο!

Η φωτογραφία από τις ΗΠΑ, που έχει κάνει το γύρο του κόσμου, δείχνει μητρικό γάλα αντλημένο σε δύο διαφορετικές φάσεις: στην πρώτη η μητέρα ήταν υγιής, στη δεύτερη αφού διαγνώσθηκε θετική με Covid19.

Σύμφωνα με την αναφορά της μητέρας, το βρέφος νόσησε από Covid19, δύο ημέρες πριν αρρωστήσει και η ίδια. Εφόσον η μητέρα ελέγχθηκε και βρέθηκε θετική, επέλεξαν να μη κάνουν τεστ στο μωρό και να το αντιμετωπίσουν ως Covid19, πάντα υπό την καθοδήγηση και τη συνεχή φροντίδα του παιδιάτρου.

Η μητέρα θήλαζε αποκλειστικά και μόνο περιστασιακά αντλούσε με το θήλαστρο για να διατηρεί τράπεζα μητρικού γάλακτος.

Τις μέρες που είχε τα συμπτώματα της φάνηκε ότι η παραγωγή της ήταν μειωμένη και άρχισε να κάνει συστηματικές και συχνές αντλήσεις. Περίπου 4 ημέρες μετά τη θετική διάγνωση της μητέρας, παρατήρησε τη συγκεκριμένη αλλαγή στο χρώμα του γάλακτός. Αυτό το κιτρινο-πράσινο χρώμα ! Έκτοτε, και για περίπου μιάμιση εβδομάδα, το γάλα της συνέχιζε να έχει μία πιο κίτρινη χροιά από ότι είχε συνήθως.

Όπως αναφέρει ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης, η αλήθεια είναι ότι οι παιδίατροι έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές, ότι το μητρικό γάλα κατά την πορεία λοιμώξεων, αλλάζει και γίνεται πιο έντονα κίτρινο. Αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα αντισωμάτων. Το εντυπωσιακό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι έχουμε να κάνουμε με την νόσο COVID19, τη μεγαλύτερη πανδημία της εποχής μας.

Η είσοδος του λοιμογόνου παράγοντα στο οικογενειακό περιβάλλον, είτε νοσήσει πρώτα το παιδί είτε η μητέρα, ενεργοποιεί άμεσα το έμπειρο ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας.

Στην περίπτωση ενός καινούργιου παθογόνου, όπως ο νέος κορονοϊός, ο οργανισμός της μητέρας θα χρειαστεί τουλάχιστον 10 ημέρες από την μόλυνση για να αρχίσει να παράγει αντισώματα.

Τι ισχύει λοιπόν για τον μητρικό θηλασμό όταν η μητέρα ενός βρέφους νοσεί από Covid19 ;

1) Για βρέφη μεγαλύτερα των 2 μηνών

Όπως ισχύει και για όλες τις άλλες ιώσεις που μπορεί να περνάει η μητέρα, ακολουθήστε τις οδηγίες υγιεινής που σχετίζονται με το αναπνευστικό και στη διάρκεια του θηλασμού :

Χρησιμοποιήστε χειρουργική μάσκα όταν βρίσκεστε κοντά στο παιδί ή το θηλάζετε. Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι ή και αντισηπτικό πριν και μετά την επαφή με το παιδί. Πλένετε τακτικά και απολυμαίνετε τις επιφάνειες. Εάν είστε βαριά άρρωστη από λοίμωξη COVID-19 ή έχετε άλλες επιπλοκές, που δεν σας επιτρέπουν να φροντίζετε ή να θηλάζετε απευθείας το μωρό, αντλήστε αν είναι εφικτό το γάλα σας, ώστε να συνεχίσετε να παρέχετε με ασφάλεια το μητρικό γάλα στο μωρό.

2) Για νεογέννητα και πολύ μικρά βρέφη

Σύμφωνα με τον παθολόγο-ερευνητή Γιώργο Παππά σχετικά με τη λοίμωξη Covid19 σε εγκυμονούσες : «Σε μια μεγάλη συνεργασία ειδικών κέντρων από τις ΗΠΑ, την Βρετανία, αλλά εν μέρει και την Ελλάδα, παρατηρήθηκε ότι αυξήθηκε η προωρότητα (ειδικά για γέννηση στις 32-26 εβδομάδες), επιβαρύνθηκαν κάπως οι εγκυμονούσες, αλλά δεν υπήρξε ιδιαίτερη επίδραση στο νεογνό και την υγεία του. Το νεογνό κινδυνεύει να κολλήσει περισσότερο ΜΕΤΑ τον τοκετό, από την άμεση επαφή με την μητέρα ή κάποιον υγειονομικό. Ούτε και ο θηλασμός φαίνεται να αποτελεί αντένδειξ.»

Τι λένε οι παιδίατροι

Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά αλλά και τα βρέφη νοσούν πιο δύσκολα αλλά και περνούν κατά κανόνα ήπια τη νόσο. Ωστόσο ο ιδιαίτερα ευαίσθητος οργανισμός του νεογέννητου κινδυνεύει με επιπλοκές από κάθε ίωση του αναπνευστικού, ακόμα και από το απλό κοινό κρυολόγημα. Έτσι το ενδεχόμενο να νοσήσει το νεογέννητο από κορωνοϊό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί τελείως αψήφιστα.

Για το λόγο αυτό υπάρχουν 3 πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς, για την επιλογή των οποίων εκτιμούμε όλους τους κινδύνους, δηλαδή κυρίως το πόσο βαριά νοσεί η μητέρα και σε τι κατάσταση βρίσκεται το νεογνό (τελειόμηνο; , υγιές; , παράγοντες κινδύνου;).

Η τελική επιλογή πρέπει να ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ από τους ιατρούς και τους γονείς και όχι να ακολουθείται αυτό που γίνεται στα ελληνικά μαιευτήρια όπου η μητέρα που νοσεί απομακρύνεται από το παιδί, ο θηλασμός αναστέλλεται, το παιδί σιτίζεται με ξένο γάλα και τελικά μετά από αυτή την ταλαιπωρία επιστρέφουν και οι δύο μετά από 5 μέρες στο ίδιο σπίτι για να μοιραστούν τελικά τον κορονοϊό εκεί . . .

Οι τρεις πρακτικές

Α) Απευθείας μητρικός θηλασμός, με χρήση μάσκας και τακτικό πλύσιμο χεριών, με τη μητέρα και το νεογέννητο σε συνδιαμονή (rooming in).

Β) Σίτιση με αντλημένο μητρικό γάλα με τη μητέρα σε ασφαλή απόσταση από το νεογέννητο και φροντίδα του νεογέννητου από μαία.

Γ) Απομόνωση του νεογέννητου από τη μητέρα. Αντλήσεις για διατήρηση γαλουχίας ή για αποθήκευση. Σίτιση νεογέννητου από γάλα δότριας ή γάλα φόρμουλα.