Οι έγκυοι, οι λεχώνες και οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους είναι μερικές από τις πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες συνιστάται να γίνεται ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός, αλλά πολλές γυναίκες διστάζουν να εμβολιασθούν.
Τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ και το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εξηγούν γιατί οι έγκυοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη και πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια.
Γιατί συνιστάται οι έγκυοι να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη;
Η γρίπη είναι πιθανότερο να προκαλέσει σοβαρή νόσο και επιπλοκές στις εγκύους απ’ ό,τι στις υγιείς γυναίκες οι οποίες δεν είναι έγκυοι. Η εγκυμοσύνη επιφέρει αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην καρδιά και στους πνεύμονες οι οποίες καθιστούν τις εγκύους και τις γυναίκες που έχουν γεννήσει 2 εβδομάδες πριν νοσήσουν επιρρεπείς στη βαριά γρίπη για την οποία θα χρειασθούν νοσηλεία. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη μπορεί να προστατεύσει και το μωρό μετά τη γέννησή του από τη γρίπη, καθώς τα αντισώματα της μητέρας περνούν στο έμβρυο.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων του υπουργείου Υγείας της χώρας μας , οι έγκυοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη και μάλιστα σε οποιοδήποτε τρίμηνο της κυήσεως, ενώ εμβολιαστική κάλυψη χρειάζονται και οι λεχώνες και οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους.
Ιδανικά το εμβόλιο πρέπει να γίνεται τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, αλλά δεν απαγορεύεται να γίνει και αργότερα ή νωρίτερα (εφέτος, για παράδειγμα, έχουν καταγραφεί ήδη τα 5 πρώτα κρούσματα επιβεβαιωμένης βαριάς γρίπης με νοσηλεία στην εντατική).
Είναι ασφαλές το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη;
Ναι. Αυτό έχει τεκμηριωθεί σε πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες που εξέτασαν εκατοντάδες χιλιάδες εγκύους και τα μωρά τους, αλλά και από την ευρεία εφαρμογή των αντιγριπικών εμβολιασμών, στους οποίους υποβάλλονται ετησίως πολλά εκατομμύρια έγκυοι σε όλο τον κόσμο δίχως να υπάρξει πρόβλημα.
Μπορεί το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη να οδηγήσει στην αποβολή;
Αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αποβολής σε σύγκριση με τις ανεμβολίαστες. Σε μία πρόσφατη μελέτη των CDC, όμως, στην οποία συμμετείχαν γυναίκες οι οποίες ήσαν έγκυοι σε δύο συνεχόμενες εποχές γρίπης (την περίοδο 2010-2011 και 2011-2012), φάνηκε να διπλασιάζεται ο κίνδυνος αποβολής κατά τις 28 ημέρες έπειτα από τον δεύτερο εμβολιασμό. Αν και το εύρημα αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλες, αντίστοιχες μελέτες, τα CDC εξακολουθούν να παρακολουθούν το θέμα.
Ποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εκδηλώσουν οι έγκυοι;
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες στις εγκύους που κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη είναι ίδιες με εκείνες που μπορεί να εκδηλώσουν οι λοιπές πληθυσμιακές ομάδες. Οι παρενέργειες αυτές είναι ήπιες και συμπεριλαμβάνουν πόνο, κοκκίνισμα ή/και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, τάση λιποθυμίας ή λιποθυμία, πονοκέφαλο, πυρετό, πόνους στους μυς, ναυτία και κόπωση. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μέσα σε 1-2 μέρες, εάν εκδηλωθούν. Σε σπάνιες περιπτώσεις το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα, όπως μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Όποιος έχει κατά το παρελθόν εκδηλώσει αλλεργική αντίδραση σε συστατικό του εμβολίου, δεν πρέπει να το ξανακάνει.
Επιτρέπεται να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη, οι γυναίκες με αλλεργία στα αυγά;
Επειδή το αντιγριπικό εμβόλιο παράγεται σε αυγά, αντενδείκνυται σε όσους έχουν σοβαρή αλλεργία στην πρωτεΐνη των αυγών. Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι με ήπια αλλεργία στα αυγά μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια. Η έγκυος πρέπει να ενημερώνει τον γιατρό της για κάθε ήπια ή σοβαρή αλλεργία που τυχόν έχει παρουσιάσει στη ζωή της και να συζητά μαζί του την πιθανότητα να εμβολιαστεί.
Πόσο αποτελεσματικό είναι το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη;
Αναλόγως με την εποχή της γρίπης, η αποτελεσματικότητά του μπορεί να κυμανθεί από 70% έως 90%. Είναι όμως σημαντικό να τονιστεί πως «αποτελεσματικότητα» δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι δεν θα πάθει καθόλου γρίπη η έγκυος, αλλά ότι κι αν την πάθει, πιθανότατα θα είναι ήπια και δεν θα απειλήσει την ίδια και το αγέννητο μωρό της.
Γυναικολόγος – Μαιευτήρας WOMEN’S HEALTH CLINIC