Τι είναι οι εισέχουσες θηλές και 6 τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος

Τι είναι οι εισέχουσες θηλές και 6 τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος

Εισέχουσες λέγονται οι θηλές που δεν προεξέχουν από το δέρμα της θηλαίας άλω. Συνήθως με την κατάλληλη βοήθεια οι θηλές είναι δυνατό να εξέλθουν και τελικά η μητέρα να θηλάσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ποιες μέθοδοι μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα αυτό

1) Επιμονή για να πιάσει το μωρό τη θηλή

Με τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες που κάνει το νεογνό για να θηλάσει και την αρνητική πίεση που δημιουργείται μεταξύ θηλής-στόματος, οι σύνδεσμοι που κρατούν τις θηλές προς τα έσω επιμηκύνονται. Με την επιμονή για να θηλάσουμε, και καθώς το μωρό καταφέρνει να πιάνει τη θηλή όλο και καλύτερα, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα η θηλή βγαίνει έξω και μένει πλέον μόνιμα στη θέση αυτή.

Υπενθυμίζουμε ότι το βρέφος πρέπει να θηλάζει τη θηλαία άλω και όχι τη θηλή, οπότε η επίπεδη ή εισέχουσα θηλή δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει !! Το καλύτερο είναι να πιάσει βαθιά το μωρό (υπάρχει υλικό στο YouTube για deep latch)

2) Χρήση Ψευδοθηλών

Το να προσπαθήσουμε είτε με σύριγγα είτε με θήλαστρο να βγάλουμε τη θηλή έξω μπορεί να βοηθήσει. Αν όμως το μωρό δυσκολεύεται πάρα πολύ και εκνευρίζεται στο στήθος, οι θηλές σιλικόνης είναι μια λύση για αρχή. Καθώς το μωρό μεγαλώνει και ωριμάζει, μπορεί η μαμά να δοκιμάσει να τις βγάζει προς το τέλος του θηλασμού.

Χρησιμοποιώντας τις ψευδοθηλές, η θηλή διατείνεται και εξέρχεται μέσα σ’ αυτές. Αφού το μωρό θηλάσει αρχικά με τη ψευδοθηλή, την αφαιρούμε για να προσπαθήσει το μωρό να πιάσει την κανονική θηλή. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία σε κάθε θηλασμό.

Αν καταφύγουμε στις τεχνητές θηλές καλό να αντλούμε έστω 1 φορά τη μέρα για να μη μειωθεί η παραγωγή μας.

3) Κοχύλια θηλασμού

Τα κοχύλια θηλασμού τοποθετούνται μέσα από στηθόδεσμο (αντί για απλά επιθέματα). Επιτρέπουν στις θηλές να αναπνέουν και χρησιμοποιούνται συχνά και για την επούλωση τραυματισμένων θηλών. Επιπλέον προσαρμόζονται πάνω στο στήθος και λειτουργούν και ως διαμορφωτές θηλής, έτσι το στήθος μένει έτοιμο (σε σχήμα) για να το πιάσει το μωρό ευκολότερα.

Τα κοχύλια θηλασμού δημιουργούν μια ελαφρά αρνητική πίεση στη θηλή. Εάν τοποθετούνται για πολλές ώρες, οι θηλές θα αρχίσουν να προεξέχουν.

4) Τεχνική Hoffman στη θηλή

Πριν από το θηλασμό κάντε την έξης άσκηση στη θηλή: Στη φορά ενός νοητού σταυρού, πιάστε τη θηλή με τον αντίχειρα και το δείκτη και τραβήξτε την προς τα έξω. Επαναλάβετε στον άλλο άξονα του σταυρού για 1-2 λεπτά (για όσο δεν είναι επώδυνο). Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε φορά πριν το θηλασμό και όσο πιο συχνά είναι εφικτό ενδιάμεσα.

5) Χρήση θήλαστρου πριν από το θηλασμό

Χρησιμοποιώντας για λίγα λεπτά ηλεκτρικό θήλαστρο πριν θηλάσετε, η θηλή θα βγει προς τα έξω και το μωρό θα την πιάσει πιο εύκολα.

6) Το παλιό κόλπο με τη σύριγγα! (για τους λάτρεις των παραδοσιακών μεθόδων)

Χρησιμοποιούμε μία σύριγγα των 20 ml πριν από το θηλασμό για να δημιουργήσουμε αρνητική πίεση και να βγάλουμε τη θηλή. Η σύριγγα κόβεται στην πλευρά που βρίσκεται το λεπτό στόμιο. Το έμβολο τοποθετείται από την κομμένη πλευρά (δηλαδή ανάποδα).

Η λεία επιφάνεια ακουμπάει στη βάση της θηλής, με τη θηλή να βρίσκεται στο κέντρο της σύριγγας (μη βάλετε την κομμένη πλευρά πάνω στο στήθος και τραυματιστείτε!). Το έμβολο τραβιέται αργά προς τα έξω και ασκεί αρνητική πίεση για μισό περίπου λεπτό.

Πηγή: Η παιδιατρική είναι τέχνη – Κυριάκος Δουλγέρης

Διαβάστε επίσης:

Οσμή σώματος και θηλασμός: Μην πανικοβληθείτε, δεν σημαίνει έλλειψη υγιεινής

Το πρώτο παγκάκι δημόσιου θηλασμού στο Βέλγιο είναι γεγονός και σπάει όλα τα ταμπού

«Stream of Lactation»: Η αλήθεια του θηλασμού η πιο «δυνατή» στιγμή στις Χρυσές Σφαίρες (video)