Θυμάστε τα εννιαδυμάκια που κατάφεραν να επιβιώσουν; Σήμερα γίνονται 1 ετους!

Θυμάστε τα 9δυμάκια που κατάφεραν να επιβιώσουν; Σήμερα γίνονται 1 ετους!

Είναι τα μοναδικά εννιάδυμα που κατάφεραν να επιζήσουν μετά τη γέννησή τους. Άλλες δύο γεννήσεις εννιαδύμων έχουν καταγραφεί στα ιατρικά χρονικά, ωστόσο και στις δύο αυτές περιπτώσεις τα μωράκια δεν επιβίωσαν.

Σήμερα τα 9 μωρά που γεννήθηκαν σε κλινική του Μαρόκου από την 26χρονη Χαλίμα Σισέ από το Μαλί γιορτάζουν τα πρώτα τους γενέθλια και είναι καλά στην υγεία τους.

«Τώρα μπουσουλάνε. Κάποια κάθονται, άλλα περπατούν, αν κρατιούνται από κάπου», λέει στην υπηρεσία του BBC της Αφρικής περιχαρής ο μπαμπάς τους, ο οποίος εργάζεται στον Στρατό του Μαλί. 

«Δεν είναι εύκολη η ζωή μας, αλλά είναι υπέροχα. Ακόμη και όταν είμαστε πολύ κουρασμένοι, κοιτάμε τα μωράκια μας που είναι υγιέστατα και νιώθουμε μεγάλη χαρά. Ξεχνάμε τα πάντα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος γύρισε στο Μαρόκο για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες μαζί με τη μεγαλύτερη κόρη του, Souda, τριών ετών.

«Είμαι πανευτυχής που ξαναβλέπω την οικογένειά μου, τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου», συνεχίζει, τονίζοντας ότι θα κάνουν μία μικρή γιορτούλα για τα πρώτα γενέθλια των μωρών.

«Τίποτα δεν είναι πιο όμορφο από αυτόν τον πρώτο χρόνο. Θα θυμάμαι για πάντα αυτήν την υπέροχη στιγμή», λέει ο μπαμπάς.

Μπήκαν στο βιβλίο Γκίνες

Τα 9δυμα έσπασαν το Ρεκόρ Γκίνες για την πλέον πολύδυμη κύηση σε έναν τοκετό που κατάφεραν να επιβιώσουν όλα τα μωρά.

Οι πολύδυμες κυήσεις έχουν υψηλό βαθμό κινδύνου και στις μητέρες με περισσότερα από τέσσερα έμβρυα συστήνεται να τερματίζουν τις εγκυμοσύνες τους σε κάποιες χώρες, όπου η άμβλωση είναι νόμιμη. Κίνδυνος, επίσης, υπάρχει και για τα μωρά, καθώς μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλική παράλυση, λόγω της πρόωρης γέννησής τους.

Η 27χρονη σήμερα Χαλίμα και τα παιδιά τους ζουν αυτή τη στιγμή σε κάτι που όπως περιέγραψε ο πατέρας μοιάζει σαν «ιατρικό διαμέρισμα», το οποίο ανήκει στους ιδιοκτήτες της κλινικής Ain Borja στην Καζαμπλάνκα, όπου γεννήθηκαν τα μωρά, έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας τους. 

«Οι νοσοκόμες που είναι εδώ, μαζί με τη γυναίκα μου, βοηθούν στη φροντίζουν τα μωρά. Η κλινική τους έχει δώσει ένα μενού που λέει τι ακριβώς πρέπει να τρώνε πρωί και βράδυ», σημείωσε ο πατέρας. 

Τα μωρά, πέντε κοριτσάκια και τέσσερα αγοράκια, γεννήθηκαν με καισαρική τομή στις 4 Μαΐου 2021, στις 30 εβδομάδες κύησης και ζύγιζαν από 500 γραμμάρια έως 1 κιλό.

Τα ονόματά τους είναι Mohammed VI, Oumar, Elhadji, Bah, τα αγοράκια και τα κοριτσάκια έχουν ονομστεί: Kadidia, Fatouma, Hawa, Adama και Oumou.

«Όλα έχουν τη δική τους προσωπικότητα και χαρακτήρα. Άλλα είναι πιο ήσυχα, άλλα κάνουν περισσότερη φασαρία και κλαίνε πιο πολύ, άλλα θέλουν περισσότερη αγκαλιά», συμπληρώνει ο πατέρας,.

Δεν ξεχνά, τέλος, να ευχαριστήσει και την κυβέρνηση του Μαλί για την πολύτιμη βοήθεια που έχει προσφέρει στην οικογένειά του. 

«Το κράτος του Μαλί έχει προνοήσει για τα πάντα σχετικά με την φρονίδα των εννέα μωρών και της μαμάς τους. Δεν είναι όλα εύκολα, αλλά είναι άνετα», λέει.

Ο ίδιος έχει να στείλει ένα μήνυμα στα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά: «Ελπίζω ο Θεός να ευλογεί όλους εκείνους που δεν έχουν ακόμη παιδιά, ότι μπορούν να έχουν αυτό που έχουμε εμείς – ακόμη και εννιάδυμα. Είναι ένας αληθινός θησαυρός»

Πηγή: BBC

Διαβάστε επίσης:

Οι μοναδικές στιγμές της μητρότητας μέσα από τα φανταστικά σκίτσα μιας μαμάς

Να κάνω τρίτη δόση εμβολίου μετά τη μόλυνση με κορωνοϊό; Οι επιστήμονες θα σας εκπλήξουν με την απάντησή τους!

«Θέλω να σου κρατώ το χέρι»: Η παράσταση που πρέπει να δεις με τον άντρα σου έρχεται στην Κύπρο