Και τα μωράκια μπορεί να έχουν ακμή: Τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Είναι δυνατόν ένα βρέφος να παρουσιάσει ακμή; Κι όμως, ναι! Η ακμή του μωρού είναι μια κοινή, συνήθως προσωρινή κατάσταση του δέρματος που αναπτύσσεται στο πρόσωπο ή το σώμα του μωρού.

Έχει ως αποτέλεσμα μικροσκοπικά κόκκινα ή λευκά εξογκώματα ή σπυράκια. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, η ακμή υποχωρεί μόνη της χωρίς θεραπεία.

Η ακμή του μωρού είναι επίσης γνωστή ως νεογνική ακμή. Εμφανίζεται σε περίπου 20 τοις εκατό των νεογέννητων.

Η ακμή του μωρού διαφέρει από τη βρεφική ακμή, καθώς οι ανοιχτοί πόροι ή τα μαύρα στίγματα δεν εμφανίζονται συνήθως στην ακμή του μωρού. Αυτά τα συμπτώματα είναι κοινά στη βρεφική ακμή. Η βρεφική ακμή μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως κύστες ή οζίδια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να αφήσει ουλές χωρίς θεραπεία.

Η ακμή του μωρού συμβαίνει μόνο στους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σας. Η βρεφική ακμή μπορεί να διαρκέσει έως ότου το παιδί σας γίνει 2 ετών. Η βρεφική ακμή είναι πολύ λιγότερο συχνή από την ακμή του μωρού.

Αίτια ακμής στα μωρά

Δεν είναι σαφές από τι προκαλείται η ακμή του μωρού. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι προκαλείται από μητρικές ή βρεφικές ορμόνες.

Συμπτώματα

Όπως και η ακμή σε εφήβους και ενήλικες, η βρεφική ακμή εμφανίζεται συνήθως ως κόκκινα εξογκώματα ή σπυράκια. Μπορεί επίσης να αναπτυχθούν λευκές φλύκταινες ή λευκοί στίγματα και κοκκινωπό δέρμα μπορεί να περιβάλλει τα εξογκώματα.

Τα μωρά μπορεί να εμφανίσουν ακμή οπουδήποτε στο πρόσωπό τους, αλλά είναι πιο συχνή στα μάγουλά τους. Ορισμένα μωρά μπορεί επίσης να έχουν ακμή στο πάνω μέρος της πλάτης ή του λαιμού τους.

Η ακμή μπορεί να γίνει πιο έντονη εάν το μωρό σας είναι ανήσυχο ή κλαίει. Τα τραχιά υφάσματα μπορούν να ερεθίσουν την ακμή, όπως και ο εμετός ή το σάλιο που μένει στο πρόσωπο.

Η ακμή του μωρού μπορεί περιστασιακά να υπάρχει κατά τη γέννηση. Αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσεται μέσα σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη γέννηση. Και μπορεί να διαρκέσει για μερικές ημέρες ή εβδομάδες, αν και ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν αρκετούς μήνες.

Πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Η ακμή του μωρού εξαφανίζεται συνήθως χωρίς θεραπεία.

Ορισμένα μωρά έχουν ακμή που παραμένει για μήνες αντί για εβδομάδες. Για τη θεραπεία αυτής της επίμονης μορφής ακμής του μωρού, ο παιδίατρος του μωρού σας μπορεί να συνταγογραφήσει φαρμακευτική κρέμα ή αλοιφή που βοηθά στην εκκαθάριση της ακμής.

Μην χρησιμοποιήσετε προϊόντα για ακμή στο μωρό. Το δέρμα του μωρού σας είναι πολύ ευαίσθητο σε αυτή τη νεαρή ηλικία. Μπορεί να κάνετε την ακμή χειρότερη ή να προκαλέσετε επιπλέον ερεθισμό του δέρματος χρησιμοποιώντας κάτι που είναι πολύ δυνατό.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Κρατήστε το πρόσωπο του μωρού σας καθαρό

Πλένετε καθημερινά το πρόσωπο του μωρού σας με ζεστό νερό. Η ώρα του μπάνιου είναι μια πολύ καλή στιγμή για να το κάνετε αυτό. Δεν χρειάζεται καν να χρησιμοποιήσετε τίποτα εκτός από νερό, αλλά αν θέλετε, αναζητήστε ένα ήπιο σαπούνι ή καθαριστικό χωρίς σαπούνι. Μη διστάσετε να ζητήσετε συστάσεις από τον παιδίατρο. Τα προϊόντα χωρίς άρωμα είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα του μωρού σας.

Μην χρησιμοποιείτε σκληρά προϊόντα

Τα προϊόντα με ρετινοειδή, που σχετίζονται με βιταμίνη Α ή ερυθρομυκίνη, χρησιμοποιούνται συνήθως για ακμή ενηλίκων. Ωστόσο, συνήθως δεν συνιστώνται για μωρά. Μην χρησιμοποιείτε αρωματικά σαπούνια, αφρόλουτρα ή άλλα είδη σαπουνιών που περιέχουν υπερβολική χημική ουσία.

Υπομονή!

Η ακμή του μωρού είναι συνήθως ακίνδυνη. Δεν είναι ενοχλητική ή επώδυνη για το μωρό σας. Κάντε υπομονή και το θέμα θα λυθεί γρήγορα από μόνο του.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ποσειδώνας, η φώκια σεργιανίζει τραυματισμένη στο λιμάνι Λεμεσού – Μάλλον μπλέχτηκε σε… καβγά! (vid)

Η Κύπρος ανοίγει την αγκαλιά της και χαρίζει αγάπη σε 55 παιδιά του πολέμου

Αφήστε το μωρό σας να περπατά ξυπόλητο: Ο παιδίατρος εξηγεί γιατί δεν είναι κακό