Στο ημερολόγιο του Λυκείου Αραδίππου το σπουδαίο μήνυμα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη

Το Λύκειο Αραδίππου έφτιαξε το πιο συγκινητικό ημερολόγιο στη μνήμη του Αλέξανδρου Νικολαΐδη

Το μεγαλείο ψυχής του αδικοχαμένου Ολυμπιονίκη του τάε κβον ντο Αλέξανδρου Νικολαϊδη σημάδεψε τις ψυχές όλων, τόσο μέσα από την πορεία του στον αθλητισμό, όσο και μέσω της καθημερινότητάς του ως γιός, πατέρας, σύζυγος, φίλος και όχι μόνο.

Τα λόγια του μάλιστα στην τελευταία του ανάρτηση στα social media παρέδωσαν ένα σπουδαίο μάθημα ανθρωπιάς για όλους και μια παρακαταθήκη στα παιδιά του.

Το στίγμα του και τις σκέψεις που άφησε ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης και στο ημερολόγιο «Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα» που δημιούργησε το Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος», με στόχο την οικονομική στήριξη του Hope For Children CRC Policy Center.

Συγκεκριμένα στη σελίδα του ημερολογίου για τις 6 Απριλίου 2023 (Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη) ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης έγραψε «Κάποια παιδιά δεν κατάφεραν να την κόλαση του πολέμου και μετά της θάλασσας, όπως ο μικρός Αϊλάν.

Το συγκινητικό κείμενο του Λυκείου Αραδίππου

«Πώς να γράψεις για τον άνθρωπο αυτόν, που είναι τόσο τεράστιος κι εσύ τόσο μικρός; Πώς να μιλήσεις για τον άνθρωπο που είχε ως τελευταία έννοια του τα παιδιά όλου του κόσμου; Όχι τον εαυτό του. Όχι τον Γολγοθά του. Μα τον Γολγοθά των παιδιών όλου του κόσμου… Πώς;

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης έφυγε και δεν άφησε ένα φωτάκι αναμμένο, άφησε τον ήλιο ολόκληρο… Αυτόφωτος άνθρωπος, παγκόσμιος, που κοιτά στα μάτια λες και ψάχνει την ψυχή σου.

Συγκινητική διαπίστωση, μετά από ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμά του που έφερε δάκρυα, ότι δεν ζούμε μόνο ανάμεσα σε εσχατόψυχους, αλλά ζούμε ανάμεσα και σε ανθρώπους που σαν τον Αλέξανδρο, μοιράζουν απλόχερα το φως, την καλοσύνη, την ανθρωπιά τους στον καθένα, γνωστό και άγνωστο, ανάγοντάς μας όλους σε οικείους κι αγαπημένους.

Έτσι και σ´ εμάς, όταν στις αρχές του χρόνου, οι μαθητές του Λυκείου Αραδίππου έκαναν κάλεσμα σε ανθρώπους της μουσικής, της λογοτεχνίας και του αθλητισμού, να μας γράψουν μια σκέψη τους για το θέμα «αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα…» Οι σκέψεις αυτές ενώθηκαν κι έφτιαξαν ένα Ημερολόγιο, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για τις ανάγκες των ασυνόδευτων παιδιών που στηρίζει ο Οργανισμός Hope For Children CRC Policy Center.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης είδε το κάλεσμά μας μια μέρα προτού παραδώσουμε το ημερολόγιο για τύπωμα. Απρίλιος ήτανε… Ρώτησε με ευγένεια κι ανυπομονησία αν προλαβαίνει ακόμα να μας στείλει κείμενό του, γιατί θα ήθελε πολύ να στηρίξει τα παιδιά που τον κάλεσαν αλλά κι αυτά που θα ωφεληθούν από τη δράση. Ενθουσιασμός στην τάξη… Οι φωνές των παιδιών διαπερνούν τους τοίχους και τις κλειστές πόρτες…

Την επομένη το πρωί, έστειλε την σκέψη του. Η αγάπη του για τα παιδιά του κόσμου πιο μεγάλη απ´ την κούραση ή το παράπονο, που οποιοσδήποτε θα βίωνε στη θέση του. Μια σκέψη όλο αγάπη, όπως έζησε…

Προχθές διαβάσαμε το τελευταίο κείμενό του που απηύθυνε προς όλους μας. Ένα κείμενο που μας έκανε να σκεφτούμε πως στον κόσμο αυτόν πρέπει να παίρνεις θέση και να τάσσεσαι με το φως ή το σκοτάδι. Με την αγάπη ή το μίσος. Με τον άνθρωπο ή την κακοψυχιά. Ενδιάμεσο δεν έχει…

Ο Αλέξανδρος πήρε ξεκάθαρη θέση, που την είχε μοιραστεί μήνες πριν μαζί μας… Και φώτισε τα παιδιά μας. Φώτισε τον ουρανό τους και τους έδειξε πως μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Προχθές μας φώτισε όλους… Κι έφυγε σαν ήρωας, σαν άγγελος, σαν αιώνιο πρότυπο, σαν Άνθρωπος, σαν Ήλιος…

Αφήνω το κείμενό του εδώ, μήπως κάποτε η αγάπη το ταξιδέψει και φτάσει στους οικείους του… Ήτανε πιο μεγάλος απ´ όσο όλοι φανταζόμαστε… Κι εμείς τόσο τυχεροί κι ευλογημένοι που ζήσαμε στην εποχή του…»

Ο δύο φορές ασημένιος Ολυμπιονίκης (2004, 2008) του Τάε Κβο Ντο, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, έφυγε από τη ζωή στις 14 Οκτωβρίου, έπειτα από γενναία μάχη με σπάνιο καρκίνο. Ήταν 42 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Δωρεάν υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση – Στα πόσα χρόνια επεκτείνεται

Τι συμβαίνει στα μαιευτήρια της Βρετανίας; Τι είναι η «κουλτούρας άρνησης» που οδηγεί στον θάνατο νεογέννητα και μητέρες;

Τι βρέθηκε τελικά μέσα στα σιρόπια που σκότωσαν δεκάδες παιδιά