Το Hope for children στην μάχη κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο

Το Hope for children στην μάχη κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο

Σε πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία που καλεί τα κράτη-μέλη να υποστηρίξουν τον της ΕΕ για πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στο διαδίκτυο, συμμετέχει το “Hope For Children”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το “Hope For Children” CRC Policy Center συμμετέχει σε μια συμμαχία 60+ οργανισμών που εργάζονται σε όλη την Ευρώπη για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση, και καλούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουν τον Κανονισμό για την πρόληψη και την καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2022.

Ο αριθμός του υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που εντοπίστηκε στο διαδίκτυο αυξήθηκε από 1 εκατομμύριο το 2014, σε πάνω από 20 εκατομμύρια το 2021.

Κάθε μέρα, τα δικαιώματα των παιδιών για προστασία από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση στο διαδίκτυο, παραβιάζονται.

Το National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) αναφέρει πως καταγράφηκαν περισσότερες από 85 εκατομμύρια εικόνες και βίντεο παγκοσμίως το 2021, ενώ σύμφωνα με το Internet Watch Foundation (IWF), περισσότερο από το 62% του υλικού αυτού εντοπίζεται στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποτελεσματικές, μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο βρίσκονται ενώπιων κυβερνητικών ρυθμίσεων.

Οι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων της ΕΕ έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν υπέρ του προτεινόμενου Κανονισμού για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης των Παιδιών στο Διαδίκτυο και να θέσουν ένα ιστορικό παγκόσμιο προηγούμενο για την εξάλειψη της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης παιδιών.

«Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη εισέρχονται στην ενηλικίωση έχοντας υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο. Αυτό είναι ένα επιδημιολογικό φαινόμενο στο οποίο η ΕΕ είναι στο επίκεντρό του. Είναι καιρός για τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αναλάβουν δράση, να είναι γενναία και να προστατεύσουν τα παιδιά από αυτό το φρικαλέο έγκλημα. Γι’ αυτό τον λόγο απευθυνθήκαμε ήδη και σε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία στην Κύπρο ζητώντας τους να υποστηρίξουν αυτόν τον Κανονισμό», δήλωσε η Άντρια Νεοκλέους, Εκτελεστική Διευθύντρια του “Hope For Children” CRC Policy Center.

«Ο Κανονισμός της ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών είναι καθοριστικός για την προστασία των δικαιωμάτων τους να είναι ασφαλή στο διαδίκτυο και για τη διασφάλιση ότι η ψηφιακή σφαίρα δεν αποτελεί χώρο ατιμωρησίας. Χρειαζόμαστε ισχυρά μέτρα για την προστασία των παιδιών μας από την κακοποίηση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κάθε φορά που υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων (CSAM) διαμοιράζεται ή προβάλλεται στο διαδίκτυο, τα θύματα ξαναζούν το τραύμα τους.

Οι επιζώντες συνήθως νιώθουν φόβο και ντροπή. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις διαδικτυακές πλατφόρμες εντελώς, ζώντας σε φόβο για να μην ξαναζήσουν τον τραυματισμό κάθε φορά που το όνομά τους εμφανίζεται σε αναζητήσεις ή ακόμα και όταν κάνουν μια βόλτα στο δρόμο, από φόβο να αναγνωριστούν.

«Όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών, των νηπίων και των παιδιών με αναπηρίες, τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας, αφήνονται στα χέρια των δραστών τους. Χρειαζόμαστε επειγόντως τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών θα εντοπίζουν, θα αναφέρουν και θα αφαιρούν πάντα υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και κάθε μορφή σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Είναι καιρός η ΕΕ να βάλει τέλος στην ατιμωρησία των δραστών και να ψηφίσει αυτόν τον πρωτοφανή κανονισμό για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο βίντεο: Η στιγμή που άστεγη γυναίκα γεννάει το μωρό της στο πεζοδρόμιο

Μάνα κέρδισε λαχείο 2 εκατομμυρίων δολαρίων αφού είχε ξοδέψει ό,τι είχε και δεν είχε για τη θεραπεία της κόρης της!

Υπ. Παιδείας: Εμπλοκή με τις κυβερνητικές ιστοσελίδες – Πού αναρτήθηκε η ύλη για τις εξετάσεις β’ τετραμήνου