Τι είναι το έργο «Αριστοτέλης–CyFIT» που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Frederick στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης;

Τι είναι το έργο «Αριστοτέλης–CyFIT» που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Frederick στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης;

Το Πανεπιστήμιο Frederick υλοποιεί το έργο «Αριστοτέλης – CyFIT», το Εθνικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης της φυσικής κατάστασης μαθητών/τριών, στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, αναφέρει δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο.

Με την εκπαίδευση 25 καθηγητών Φυσικής Αγωγής από επιστήμονες του Προγράμματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Frederick, ολοκληρώθηκαν οι δράσεις επιμόρφωσης που περιλαμβάνονται στο έργο Αριστοτέλης – CyFIT. Πρόκειται για πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) που στοχεύει στην αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης μαθητών και μαθητριών στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου, με απώτερο στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Πώς συμβάλλει το Πανεπιστήμιο Frederick

To Πανεπιστήμιο Frederick εξασφάλισε την επιστημονική υποστήριξη και υλοποίηση του έργου με τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά από διαδικασία ανοιχτής ευρωπαϊκής προσφοράς, αναφέρει το δελτίο Τύπου. Στο πλαίσιο του έργου, το Πανεπιστήμιο θα αναπτύξει μια έγκυρη βάση δεδομένων για το επίπεδο φυσικής κατάστασης των παιδιών της Κύπρου καθώς και τη σύνδεση με τις διατροφικές συνήθειες και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας των παιδιών.

Επισημαίνεται ότι για την υλοποίηση του έργου συνεργάζονται τρία τμήματα του Πανεπιστημίου Frederick: το Τμήμα  Επιστημών της Αγωγής μέσω του Προγράμματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής μέσω του Εργαστηρίου Κινητών Συσκευών (Mobile Devices Laboratory – MDL) και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από πλευράς ΥΠΑΝ, την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και το Γραφείο Επιθεώρησης Φυσικής Αγωγής.

Η έναρξη της Α’ πιλοτικής φάσης του έργου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, σε εγκαταστάσεις του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού στη Λευκωσία.

Το θεωρητικό μέρος της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών Φυσικής από επτά σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΚΟΑ και το πρακτικό μέρος στο Πολυπροπονητήριο Ευάγγελος Φλωράκης. Επιστρέφοντας στο σχολείο, οι εκπαιδευτικοί θα μετρήσουν και θα αξιολογήσουν τη φυσική κατάσταση των παιδιών και οι αξιολογήσεις τους, υπό μορφή δεδομένων, θα συλλέγονται και θα καταγράφονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που ανέλαβε να αναπτύξει το Εργαστήριο Κινητών Συσκευών (MDL) του Πανεπιστημίου.

Στη συνέχεια, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου θα επεξεργάζεται τα αποτελέσματα με σκοπό τη δημιουργία εύχρηστων προτύπων για κάθε παράμετρο της φυσικής κατάστασης.

Υπογραμμίζεται ότι το έργο Αριστοτέλης – CyFIT επιτρέπει για πρώτη φορά τη σύγκριση της φυσικής κατάστασης παιδιών σχολικής ηλικίας 12-18 ετών της Κυπριακής Δημοκρατίας με παιδιά των ίδιων ηλικιών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύγκριση παρόμοιων προγραμμάτων φυσικής κατάστασης, διατροφικών συνηθειών και επιπέδων φυσικής δραστηριότητας και σύγκριση με άλλα διεθνή δεδομένα. Επιπλέον, η αξιολόγηση των δεδομένων θα οδηγήσει στη δημιουργία ατομικών και εθνικών παρεμβάσεων για μείωση της παχυσαρκίας και της υποκινητικότητας.

Χτυπούν καμπανάκι οι ειδικοί για την παχυσαρκία στην Κύπρο

«Η παχυσαρκία στην Κύπρο, ειδικά στα παιδιά και έφηβους/ες, είναι ένα φαινόμενο που παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και συνδέεται άμεσα με δύο παράγοντες: την κακή διατροφή και την απουσία της άσκησης και φυσικής δραστηριότητας» σχολιάζει η Δρ Έλενα Παπακώστα, Επίκουρη Καθηγήτρια Εργοφυσιολογίας και συντονίστρια του Προγράμματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Frederick.

«Σε αυτό το πρόγραμμα αντανακλάται η πεποίθησή μας πως για έναν πιο υγιή κόσμο χρειαζόμαστε δραστήριους ανθρώπους. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι όλοι και όλες έχουν πρόσβαση σε ποικίλες ευκαιρίες σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά τους, να προάγουμε την ευρωστία και να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες για έναν πιο υγιή, ποιοτικό τρόπο ζωής.»

Σημειώνεται πως στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί, μαθητές/τριες και γονείς θα έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση, θα μπορούν να βλέπουν τις ατομικές επιδόσεις του παιδιού, να θέτουν και να παρακολουθούν τους στόχους τους και να λαμβάνουν συμβουλές για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης του. Πρόσβαση θα έχουν, επίσης, εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, ενώ εθνικοί φορείς και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα ενημερώνονται για παρεμβατικές δράσεις με σκοπό την προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας και τη μείωση της παχυσαρκίας.

Μετά τον πρώτο κύκλο συλλογής δεδομένων ο οποίος θα πραγματοποιηθεί εντός Οκτωβρίου και Νοεμβρίου για την πιλοτική φάση, θα ακολουθήσει η πρώτη επιστημονική ανάλυση των αποτελεσμάτων η οποία αναμένεται στις αρχές του 2023. Το έργο θα υλοποιηθεί σταδιακά σε όλα τα σχολεία και στο σύνολο των μαθητών/τριών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Κύπρου, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Διαβάστε ακόμα:

Έρχεται το Nicosia Book Fest με ένα απίθανο πρόγραμμα για τους μικρούς επισκέπτες (22-23/10)

Το καναρινί ποδήλατο: Γιατί πρέπει κάθε δάσκαλος και μαθητής να δει αυτήν την ταινία (video)

Φρίκη δίχως τέλος στο Παρίσι: Βασάνισε τη 12χρονη πριν τη σκοτώσει – Εκδίκηση τα κίνητρα;