Η τραγωδία των παιδιών στην εμπόλεμη Ουκρανία – Δραματική η αύξηση των εξαφανισμένων

Η τραγωδία των παιδιών στην εμπόλεμη Ουκρανία - Δραματική η αύξηση των εξαφανισμένων

Περισσότερες από 2.100 περιπτώσεις εξαφανίσεων παιδιών κατά τους πρώτους δύο μήνες του πολέμου στην Ουκρανία κατέγραψε η Μη κυβερνητική Οργάνωση Magnolia, σύμφωνα με τον οργανισμό “Hope For Children” CRC Policy Center (HFC) .

Τα παιδιά εξαφανίστηκαν εντός της Ουκρανίας λόγω της κινητικότητας του πολέμου, σε σύγκριση με 182 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στη γραμμή σε περίοδο ειρήνης το 2020.

Σε ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών, στις 25 Μαΐου, διευκρινίζει ότι μεταξύ των περιπτώσεων αυτών, υπάρχουν 15 διασυνοριακές περιπτώσεις παιδιών που εξαφανίστηκαν αναζητώντας ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι μέρος των υποθέσεων αυτών οφείλεται στην προσωρινή απώλεια επαφής λόγω ζημιών σε διάφορες υποδομές, αλλά με ένα σημαντικό αριθμό υποθέσεων να παραμένει ανεξιχνίαστος.

Ο οργανισμός αναφέρει περαιτέρω ότι σύμφωνα με το Γραφείο της Ουκρανής Επιτρόπου Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 232 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 427 παιδιά τραυματίστηκαν από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Προσθέτει επίσης ότι το Missing Children Europe (MCE) δημοσιεύει έκθεση για τα παιδιά που αναφέρθηκαν ως εξαφανισμένα στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των πρώτων 60 ημερών του πολέμου και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη να παρέχουν υποστήριξη και προστασία σε όλα τα παιδιά και τις οικογένειες που βρίσκονται σε κίνδυνο να εξαφανιστούν, λόγω του πολέμου.

Αναφέρει τέλος ότι στην Κύπρο, η Ευρωπαϊκά εναρμονισμένη γραμμή 116 000 λειτουργεί από το HFC και τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), ως μέλη του MCE. Η γραμμή λειτουργεί 24ωρη βάση για την πρόληψη και τον χειρισμό εξαφανίσεων και για την πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης για τους συγγενείς εξαφανισμένων παιδιών.

Παρέχει επίσης συντονισμό με τις αρχές και ΜΚΟ σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο. Για τον σκοπό αυτό, HFC και ΣΠΑΒΟ έχουν υπογράψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως για τη λειτουργία της γραμμής βοήθειας.

Διαβάστε επίσης:

Απίθανη υπάλληλος fast food ηρέμησε με τον πιο γλυκό τρόπο ένα αυτιστικό κοριτσάκι

Σχεδόν το 1/3 των φρούτων που παράγονται στην Ευρώπη είναι μολυσμένα

Αυτοί είναι νεαροί Κύπριοι «χάκερ» που σάρωσαν στον Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας