Δοκιμάστε, ένα ελαφρύ, νοστιμότατο και υγιεινό γεύμα, ιδανικό για τους καλοκαιρινούς μήνες και εξαιρετικά θρεπτικό για τα παιδιά μας. Οι σαρδέλες αποτελούν ένα από τα καλύτερα ψάρια, με οφέλη για την όραση, αλλά και πλούσιες σε σίδηρο. Τα δε βλίτα αποτελούν ένα εξαιρετικό φυλλώδες λαχανικό που το καλοκαίρι είναι στα καλύτερά του!
Υλικά που θα χρειαστούμε
1 κιλό σαρδέλες
1 κιλό βλίτα
10 αγγουράκια τουρσί
1 κ.σ. ρίγανη
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. φρυγανιά
Χυμό από 1 λεμόνι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σαρδέλες. Τις ανοίγουμε στη μέση και αφαιρούμε το κόκκαλο. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν. Σε μπολ αναμιγνύουμε ψιλοκομμένα τα αγγουράκια, το σκόρδα, το μαϊντανό και τη ρίγανη. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τη φρυγανιά. Τοποθετούμε τις σαρδέλες σε ταψάκι, γεμίζουμε μία μία με το μείγμα και ψήνουμε στο γκριλ για 15 λεπτά.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και βράζουμε τα βλίτα σε ελαφρά αλατισμένο νερό για 20 – 30 λεπτά. Όταν ετοιμαστούν τα σουρώνουμε καλά, χτυπάμε ελαιόλαδο, λεμόνι και πιπέρι. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με το λαδολέμονο. Σε ξεχωριστή πιατέλα σερβίρουμε τις σαρδέλες, με όποιον τρόπο προτιμούμε ή και με επιπλέον συνοδευτικά που μας αρέσουν.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
Οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε αμινοξέα, νιασίνη και σε βιταμίνη Β12, απαραίτητη για την αποφυγή της αναιμίας, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και σίδηρο. Παρέχουν επίσης άφθονα ω-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην υγεία του εγκεφάλου, των ματιών και του δέρματος. Τα βλίτα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες Ε, C, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Επίσης, και τα βλίτα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και ειδικότερα σε α-λινολενικό οξύ.
Διαβάστε ακόμα:
Κοχύλια γεμιστά με κοτόπουλο, ντοματίνια και πολύχρωμες πιπεριές: Μία καλοκαιρινή πανδαισία
Τι δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι;