Δεν είναι λίγα τα πιτσιρίκια που σιχαίνονται το ψάρι και γυρίζουν το κεφάλι αλλού και μόνο στη μυρωδιά του.
Το Infokids.cy βρήκε τρεις υπέροχες συνταγές με ψάρια και θαλασσινά… «κρυμμένα» με τέτοιο τρόπο, ώστε και τα πιτσιρίκια να τα φάνε, αλλά και να λατρέψουν τους πολύτιμους θησαυρούς της θάλασσας.
Θαλασσινά κεφτεδάκια
Τι θα χρειαστείτε:
200 γραμ. καθαρισμένα καλαμαράκια
200 γραμ. καθαρισμένες σουπιές
200 γραμ. καθαρισμένο χταπόδι
2 μέτρια κρεμμύδια καθαρισμένα
3-4 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
2 φλιτζ τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
200 γραμ ψωμί μουλιασμένο
1 φλιτζ τσαγιού κόκκινο κρασί
4 κουτ σούπας ξύδι
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ σούπας ρίγανη
Αλάτι
πιπέρι
Τριμμένη γαλέτα
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβετε σε μικρά κομμάτια το χταπόδι, τα καλαμαράκια και τις σουπιές. Τα ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, το μουλιασμένο ψωμί στυμένο και διαλυμένο, ρίχνετε τον μισό μαϊντανό, τις σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, το κόκκινο κρασί και το ξύδι, το λάδι και πασπαλίζετε με τη ρίγανη. Αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε καλά το μίγμα με τα χέρια και το βάζετε στο μπλέντερ του μίξερ σας λίγο-λίγο και το αλέθετε μέχρι να γίνει ένα πολτός. Τον αδειάζετε σε ένα άλλο μπολ.
Μόλις τελειώσει και η τελευταία δόση, αφήνετε τον πολτό να ηρεμήσει για 10 λεπτά. Του προσθέτετε σιγά-σιγά γαλέτα ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να σφίγγει απαλά. Του ρίχνετε από πάνω λίγο αλεύρι και τον αφήνετε στο ψυγείο για περίπου ½ ώρα.
Έχετε τη δυνατότητα να κάνετε τους κεφτέδες σας ή τηγανητούς ή ψητούς. Αν τους κάνετε τηγανητούς τους πλάθετε στρογγυλούς, τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε. Αν τους κάνετε ψητούς τους πλάθετε σε πλατιά μπιφτέκια, τα βάζετε σε ένα ταψί, προσθέτετε πατατούλες, αν θέλετε και ψήνετε στο φούρνο στους 180ο για περίπου 1 ώρα αφού περιχύσετε το ταψί σας με λίγο λάδι και αλατίσετε και πιπερώσετε χωριστά τις πατάτες.
Μπέργκερ Ψαριού
Τι θα χρειαστείτε:
400 γραμμάρια λευκού ψαριού (πέρκα ή μπακαλιάρο) φιλεταρισμένα
5 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Λίγο αλεύρι
3 ψωμάκια για μπέργκερ
Εκτέλεση:
Κόψτε το ψάρι και βάλτε το στο μπλέντερ στο μέτριο. Στη συνέχεια, προσθέστε τον βασιλικό, την κάπαρη, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Όταν τα υλικά αναμιχθούν, πιέστε το μίγμα με τα χέρια σας έτσι ώστε να φύγουν τα υγρά και το νερό και σχηματίστε τρία μπέργκερ ίσου μεγέθους.
Στη συνέχεια, βάλτε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και πασπαλίστε τα μπέργκερ με αλεύρι. Αφήστε να ψηθούν σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά σε κάθε μεριά- θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα όταν ροδίσουν.
Μόλις ετοιμαστούν, στρώστε λίγο χαρτί κουζίνας σε ένα πιάτο και αφήστε τα burger για λίγο εκεί έτσι ώστε να απομακρυνθεί το λάδι που περισσεύει. Κόψτε στη μέση το ψωμάκι για μπέργκερ, βάλτε μέσα το μπιφτέκι και σερβίρετε.
Σουβλάκια γαρίδας
Τι θα χρειαστείτε:
16 γαρίδες καθαρισμένες από κεφάλια και κέλυφη
Για την μαρινάδα
1 κουτ. σούπας μουστάρδα με μέλι
20 ml φρέσκος χυμός λεμονιού
40 ml ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένη γλυκιά πάπρικα
αλάτι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C στη λειτουργία του αέρα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν καλά από το μείγμα.Βάζουμε τις γαρίδες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε περίπου για 3 – 4 λεπτά (όχι περισσότερο, για να μη στεγνώσουν οι γαρίδες). Αποσύρουμε από το φούρνο και σερβίρουμε.