Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς έσωσε νεογέννητο – Ελπίδα και για άλλους ασθενείς

Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς έσωσε νεογέννητο - Ελπίδα και για άλλους ασθενείς

Ο μικρούλης Όουεν ήταν μόλις μερικών ημερών, όταν οι γονείς του πληροφορήθηκαν, πως πάσχει από μία καρδιακή πάθηση, που θα του στοίχιζε τη ζωή.

Ωστόσο, η ζωή και κυρίως η επιστήμη είχε άλλα σχέδια για το αγοράκι, και το ιατρικό θαύμα το άφησε να ζήσει.

Οι δύο γονείς ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια των υπερήχων εγκυμοσύνης ότι το μωρό τους είχε κάποια προβλήματα υγείας.

Οι γιατροί είπαν στο ζευγάρι ότι ο γιος τους είχε ένα σπάνιο γενετικό ελάττωμα στην καρδιά που ονομάζεται «κοινός αρτηριακός κορμός» και αρχικά οι γιατροί σχεδίαζαν να χειρουργήσουν το μωρό λίγες μέρες μετά τη γέννησή του.

Η απόφαση των γιατρών που έσωσε τη ζωή του μωρού

Αργότερα, έμαθαν ότι η κατάστασή του ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι περίμεναν. Ο επικεφαλής παιδοκαρδιοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Duke και χειρουργός του παιδιού, ανέφερε ότι οι γιατροί συζήτησαν πολλά διαφορετικά σενάρια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του Όουεν, με αυτό της μεταμόσχευσης να είναι το επικρατέστερο.

Ωστόσο, ο μικρός θα έπρεπε να μπει σε λίστα αναμονής και να περιμένει αρκετούς μήνες μέχρι να βρεθεί συμβατός δότης, αλλά δεν υπήρχε χρόνος. Η ζωή του κρεμόταν πραγματικά από μια κλωστή. Έτσι, κατέληξαν σε μια πρωτοποριακή μέθοδο που αποφάσισαν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά σε άνθρωπο: την μερική μεταμόσχευση καρδιάς.

΄Έτσι, ο Όουεν, σε ηλικία 17 ημερών, ήταν το πρώτο άτομο που έλαβε επιτυχώς μερική μεταμόσχευση καρδιάς και σήμερα σε ηλικία 5 μηνών, είναι ένα υγιέστατο μωράκι.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση άνοιξε τις πόρτες για να σωθούν κι άλλοι ασθενείς με παρόμοια προβλήματα υγείας.

«Η εγχείρηση πήγε πολύ καλά, ο Όουεν χαίρει άκρας υγείας και η καρδιά του λειτουργία τέλεια», ανέφεραν οι γιατροί που τον χειρούργησαν, τονίζοντας πως ο μικρούλης άνοιξε έναν νέο δρόμο στην επιστήμη που θα σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές.

Πηγή: cafemom.com

Διαβάστε επίσης:

Τα 4 λάθη που κάνουν οι γονείς την πρώτη ημέρα των παιδιών τους στο σχολείο

Συγκινεί η αντίδραση του μικρού πρίγκιπα Λούις, όταν έμαθε ότι πέθανε η προγιαγιά τους Ελισάβετ

Παιδιά χρειάζονται ρούχα, παπούτσια και σχολικά για να γυρίσουν στην τάξη χαρούμενα