Πώς έπιναν τα μωρά το γάλα τους πριν εμφανιστούν τα μπιμπερό; Απίθανες εικόνες!

Πώς έπιναν τα μωρά το γάλα τους πριν εμφανιστούν τα μπιμπερό; Απίθανες εικόνες!

Μέχρι τις αρχές του 1900 η υγεία και η επιβίωση ενός νεογέννητου εξαρτιόταν αποκλειστικά από το γάλα της μητέρας του. Οι παιδίατροι συνεχίζουν να συνιστούν το μητρικό γάλα ως την καλύτερη δυνατή τροφή για ένα μωρό. Ωστόσο, σήμερα υπάρχει και η εναλλακτική της φόρμουλας, η οποία το διάστημα της αποστείρωσης οφείλει να προσφέρεται στο μωρό σε πεντακάθαρα μπιμπερό. Στα ίδια αυτά μπιμπερό μπορεί να μπει και το μητρικό γάλα που αντλεί η μητέρα με το θήλαστρο.

Έχετε, όμως, ποτέ αναρωτηθεί τι γινόταν πριν την ανακάλυψη του μπιμπερό;

Λίγα είναι τα ντοκουμέντα που καταγράφουν στοιχεία για τη βρεφική διατροφή κατά τον Μεσαίωνα. Γνωρίζουμε, ότι από το 1500 έως τα τέλη του 1700 δεν ήταν “της μόδας” οι ευκατάστατες γυναίκες να θηλάζουν τα μωρά τους. Αυτή ήταν δουλειά που αναλάμβανε η μαμά ή η τροφός, την οποία η οικογένεια προσλάμβανε για τον σκοπό αυτό.

Όταν, όμως, δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα και όταν η μητέρα για κάποιον λόγο δεν μπορούσε να θηλάσει, επιστρατευόταν αναγκαστικά το γάλα αγελάδας, το οποίο οι γονείς έβραζαν καλά, και έδιναν – με αμφίβολα οφέλη – στα παιδιά τους. Αυτά στη συνέχεια το πρόσφεραν στο μωρό σε ειδικός σκεύος, συνήθως φτιαγμένο από πηλό (φωτό πάνω).

Κατά το δεύτερο μισό του 1800, οι γιατροί προσχώρησαν σε δύο ανακαλύψεις: Πρώτον ότι το μητρικό γάλα είναι εντελώς απαλλαγμένο από μικρόβια, καθώς προσφέρεται στα μωρά. Και δεύτερον, το γάλα από ζώα, το οποίο διδόταν στα μωρά είτε με κουτάλι είτε με ειδικά σκεύη (φωτο πάνω), μπορεί να είναι μολυσμένο. Επιπλέον, βρήκαν, ότι το γάλα αγελάδας, διαφέρει πολύ από αυτό της μητέρας, είναι λιγότερο νόστιμο και έχει μεγάλες ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, τα μωρά δεν μπορούν να το χωνέψουν εύκολα.

Έτσι, οι επιστήμονες προχώρησαν σε δύο καινοτομίες: Δημιούργησαν γυάλινα μπιμπερό, ώστε να μπορούν να αποστειρώνονται εύκολα. Και ξεκίνησαν να παρασκευάζουν το πρώτο εμπλουτισμένο γάλα αγελάδας, σε μορφή φόρμουλας, έτσι ώστε να πλησιάζει όσο γίνεται το μητρικό γάλα.

Με την πάροδο των ετών, αμέτρητες ήταν οι πατέντες που παρήχθησαν, προκειμένου να καθιερωθεί το πιο εύχρηστο και ασφαλές μπιμπερό. Τελικά, κατά την δεκαετία του 1950, εμφανίστηκαν τα γυάλινα μπουκάλια Pyrex. Ανθεκτικά στην θερμότητα, με στενό λαιμό, παρέμειναν πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών για τουλάχιστον μία δεκαετία, οπότε εμφανίστηκαν τα μπιμπερό με φαρδύ λαιμό και αργότερα τα πλαστικά.

Πηγές: ncpedia.org, motherhoodhq.com, e-daily.gr

Διαβάστε ακόμα:

Μαμά κατέληξε με «χέρι-καρχαρία» μετά από μόλυνση – Πώς καταφέρνει να το διασκεδάζει (video)

Φλογέρες με μαρμελάδα: Νηστίσιμο, λαχταριστό γλυκάκι με 4 μόνο υλικά!

25η Μαρτίου: Με test to stay οι μαθητές στην παρέλαση – Πότε θα γίνουν οι δειγματοληψίες