Πρώτη στις καισαρικές η Κύπρος: Στόχος του υπ. Υγείας να τις μειώσει

Πρώτη στις καισαρικές η Κύπρος: Στόχος του υπ. Υγείας να τις μειώσει

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ παρουσίασε πριν από μερικές ώρες το Omega News αναφορικά με τα ποσοστά καισαρικών στην Κύπρο, τα οποία παραμένουν ανησυχητικά υψηλά. Τόσο που η Κύπρος βρίσκεται αυτή τη στιγμή πρώτη στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών με το υψηλότερο ποσοστό καισαρικών τομών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ρεπορτάζ, στην Κύπρο οι γεννήσεις ετησίως ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 9,500 με τις 6,000 εξ αυτών – ποσοστό έως 60% να γίνονται δια της καισαρικής διαδικασίας, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας οριοθετεί ως ασφαλές ποσοστό το 15%.

Στόχος να μειωθούν οι καισαρικές στην Κύπρο

Στόχος του Υπουργείου Υγείας, όσο και της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής είναι η μείωση των μη αναγκαίων καισαρικών τομών, και προς τούτο η σχετική συζήτηση έχει ήδη πυροδοτηθεί.

«Η επιτροπή έχει δεσμευτεί για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ανάμεσα σ’αυτούς περιλαμβάνεται η διασφάλιση της καλής υγείας, η προώθηση της ευημερίας, διασφαλίζοντας την καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής κι αναπαραγωγικής περίθαλψης, η ενημέρωση, εκπαίδευση και η ενσωμάτωση της αναπαραγωγικής υγείας στις εθνικές στρατηγικές», λέει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Γιατί οι γυναίκες επιλέγουν καισαρική

Οι λόγοι για τους οποίους η καισαρική αποτελεί πρώτη επιλογή ποικίλουν, με πρώτιστο για τις γυναίκες το φόβο, και το μειωμένο ρίσκο για τους γυναικολόγους οι οποίοι προχωρούν στην αμυντική και πιο γρήγορη ιατρική, αποφεύγοντας τις αυξημένες πιθανότητες λάθους.

«Πριν μερικά χρόνια η επιθυμία της γυναίκας για καισαρική δεν ήταν λόγος για καισαρική. Έπρεπε να υπάρχει ιατρικός λόγος. Τώρα αν κάτι πάει λάθος στον τοκετό και κάνει αγωγή, μιλάμε για αποζημιώσεις εκατομμυρίων. Στην Κύπρο υπάρχουν τώρα υποθέσεις με αγωγές που ζητούν 1,5 εκατομμύριο ευρώ και ως αποζημίωση. Θα είναι αμυντική ιατρική για να αποφύγουν τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις και αγωγή», δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Γυναικολογικής – Μαιευτικής Εταιρείας, Δρ Γαβριήλ Καλακουτής.

Το οικονομικό, προσθέτει, δεν συνιστά κίνητρο.

«Ζητήσαμε από τον ΟΑΥ να αμείβεται ο γυναικολόγος παραπάνω για φυσιολογικό τοκετό αντί για καισαρική. Ο ΟΑΥ δεν το δέχτηκε, είπε να αυξηθεί η αμοιβή των γιατρών για φυσιολογικό τοκετό αλλά να μειωθεί για καισαρική. Κι αυτό δεν το δεχθήκαμε. Ένας γυναικολόγος τίμιος που κάνει επείγουσα καισαρική για ιατρικούς λόγους, μετά θα τιμωρείται επειδή κάνει καισαρική τομή», πρόσθεσε ο Δρ Καλακουτής.

Πάντως, παρά τις προσπάθειες για μείωση των καισαρικών τομών, αυτές το αμέσως επόμενο διάστημα προβλέπεται να αυξηθούν.

Διαβάστε ακόμα:

Ο 11χρονος Κυριάκος Σπάου δίνει ξανά τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του – θα τον βοηθήσουμε να κερδίσει;

«Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες» ξεκινά από την Κύπρο και περιμένει όλα τα παιδιά!

Οι τραυματισμοί των παιδιών στο κεφάλι συνδέονται με μαθησιακές δυσκολίες