Προεκλαμψία: Τα συμπτώματα που κάθε έγκυος πρέπει να γνωρίζει

Προεκλαμψία: Τα συμπτώματα που κάθε έγκυος πρέπει να γνωρίζει

Η προεκλαμψία είναι μια διαταραχή που μπορεί να εμφανιστεί κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, σε ποσοστό 3%-5% επί των κυήσεων. Μάλιστα, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να έχει σοβαρότατες επιπτώσεις τόσο στην ίδια την έγκυο όσο και στο έμβρυο.

Η προεκλαμψία είναι μια διαταραχή της εγκυμοσύνης που έχει ως βασικά χαρακτηριστικά την αυξημένη αρτηριακή πίεση (≥140/90 mm Hg) και την πρωτεϊνουρία. Εμφανίζεται συνήθως μετά την 20ή εβδομάδα της κύησης και μέχρι 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, ενώ η συχνότητα εμφάνισής της είναι 3%-5% των κυήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την έγκυο όσο και το έμβρυο.

Τα συμπτώματα

Είναι πολύ σημαντικό για την έγκαιρη διάγνωση να γνωρίζει η έγκυος τα πιθανά συμπτώματα της προεκλαμψίας, τα οποία είναι:

· Αυξημένη αρτηριακή πίεση και πρωτεϊνουρία, τα οποία όμως μπορεί να μη γίνουν αντιληπτά από την έγκυο.
· Έντονες και επίμονες κεφαλαλγίες.
· Διαταραχές της όρασης (προσωρινή απώλεια όρασης, θολερότητα).
· Οιδήματα και απότομη αύξηση βάρους.
· Ναυτία και εμετοί.
· Κοιλιακά άλγη (συνήθως στο στομάχι και κάτω από τις δεξιές πλευρές).
· Μειωμένη ποσότητα ούρων.
· Δυσκολία στην αναπνοή.

Δυστυχώς, πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και σε φυσιολογικές εγκυμοσύνες, που δεν σχετίζονται με προεκλαμψία. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει μια εγκυμονούσα να δίνει προσοχή σε οποιαδήποτε παραμικρή αλλαγή βιώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να υποεκτιμηθούν τα συμπτώματα.

Συνεπώς, η έγκυος θα πρέπει να έχει μια σωστή και τακτική παρακολούθηση από το γυναικολόγο της, ώστε με τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, τον έλεγχο του βάρους, τις βασικές εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων και τον υπερηχογραφικό έλεγχο του εμβρύου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της μη έγκαιρης διάγνωσης, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις επιπλοκές τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο.

Πηγή: www.registerednursern.com – Επιμέλεια/Μετάφραση: Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού & Μητρότητας

Διαβάστε ακόμα:

Η Κύπρος επιτέλους αποκτά τμήμα Πρώτων Βοηθειών ειδικά για παιδιά

Βρετανία: Ένα παιδί στη ΜΕΘ μεταξύ των 20 κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων

Κύβος του Ρούμπικ: Το παιχνίδι που υπόσχεται να συναρπάσει το παιδί σας