Φανταστείτε να μην μπορείτε να κάνετε όλα αυτά που αγαπάτε. Και να παίρνουν τη θέση τους ναυτία, αδιάλειπτοι εμετοί, αίσθηση απέχθειας σε μυρωδιές και φαγητά, κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό.
Και τώρα, σκεφτείτε όλα αυτά να σας συμβαίνουν, επειδή σας συμβαίνει αυτό που όλος ο κόσμος περιγράφει ως «την ομορφότερη στιγμή της ζωής σας», δηλαδή εγκυμοσύνη.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν συμπτώματα μίας επιπλοκής της εγκυμοσύνης που ονομάζεται Σύνδρομο Υπερέμεσης Κύησης και στην οποία η εγκυμονούσα βιώνει εξάρσεις ναυτίας και εμετών.
Μία μητέρα δύο παιδιών περιγράφει πώς βίωσε τις δύο εγκυμοσύνες της με αυτήν τη διαταραχή, λέγοντας ότι ήταν «η χειρότερη περίοδος της ζωής της»
«Δεν άντεχα τίποτα και η ψυχική μου υγεία είχε διαταραχτεί. Έκλαιγα υστερικά, παρακαλούσα τον σύζυγό μου να δώσει ένα τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη. Αρνούμουν να αποκαλέσω το αγέννητο μωρό μου με οποιαδήποτε άλλη λέξη παρά μόνον “παράσιτο”, καθώς δεν υπήρχε τίποτα καλό από το να είμαι έγκυος σε αυτό… Μόνο υπέφερα. Νοσηλεύτηκα 17 φορές, έχασα 15 κιλά και έπαιρνα έξι διαφορετικά είδη φαρμάκων για να βγάλω τη μέρα. Έκανα εμετούς τόσες πολλές φορές μέσα στην ημέρα που τραυμάτισα σοβαρά τον οισοφάγο και έσπασαν πολλά αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπό μου. Λιποθύμησα τέσσερις φορές σε δημόσιο χώρο.»», διηγείται η μητέρα.
Το χειρότερο από όλα, ωστόσο, ήταν ότι κανείς δεν την πίστευε και ποτέ δεν έλαβε μία επίσημη διάγνωση με το σύνδρομο αυτό. Αφότου άρχισε να εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα στις εννέα εβδομάδες της εγκυμοσύνης και μετά από κρίσεις εμετών και απώλεια βάρους, έκανε μία αναζήτηση στο διαδίκτυο, προκειμένου να έχει μία ιδέα περί τίνος επρόκειτο.
«Διάβασα κάποια λίγα πράγματα και μπόρεσα να καταλάβω. Την επόμενη μέρα πήγα στο νοσοκομείο και τους είπα τι υποπτεύομαι. Μία από τους επτά που συνομίλησα συμφώνησε ότι ήταν αυτό το σύνδρομο», σημείωσε.
Ο σύζυγός της δούλευε απ’ το πρωί έως το βράδυ, κι έτσι η μέλλουσα μαμά έπρεπε να μείνει με τους γονείς της καθώς ήταν επικίνδυνο να μένει μόνη της για πολλές ώρες.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αναγκάστηκε ακόμα και να κλείσει την επιχείρησή της, αφού στον τέταρτο μήνα πλέον δεν μπορούσε ούτε να σηκωθεί απ’ το κρεβάτι.
Η κατάστασή της χειροτέρευε καθημερινά και δεν μπορούσε να απολαύσει καμιά στιγμή της εγκυμοσύνης. Μέχρι και για το μωρό της είχε αρχίσει να νιώθει αρνητικά συναισθήματα.
«Έκανα σκοτεινές σκέψεις. Εκτός από το σώμα είχε στραφεί εναντίον μου και το μυαλό μου. Δεν ήθελα να υπάρχω. Σκεφτόμουν ότι θα ήμουν πολύ καλύτερα αν δεν ήμουν έγκυος. Μέχρι σήμερα, κοιτάζω τα πανέμορφα παιδιά μου και απορώ πώς είχα σκεφτεί κάτι τόσο απαίσιο».
Τι είναι το σύνδρομο υπερέμεσης κύησης
Το σύνδρομο της υπερέμεσης κύησης θεωρείται ότι προκαλείται από τα αυξημένα επίπεδα της «ορμόνης της εγκυμοσύνης» HCG, ή αλλιώς της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης, η οποία αυξάνεται μετά τη σύλληψη.
Συνήθως το σύνδρομο αυτό αρχίζει να επηρεάζει τις εγκύους από την έκτη εβδομάδα μέχρι την 12η, ενώ κάποιες, λιγότερες μεν μπορεί να υποφέρουν μέχρι και την 24η εβδομάδα.
Οι έγκυες που υποφέρουν από το εν λόγω σύνδρομο κάνουν πολλαπλούς εμετούς, ορισμένες μέχρι και 30 την ημέρα, κάτι το οποίο μπορεί να αφυδατώσει τον οργανισμό τους και να έχει ως συνέπεια τη στέρηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών από το έμβρυο. Συνήθως οι έγκυες που έχουν το σύνδρομο δεν μπορούν να φάνε ή να πιούνε τίποτα και καταλήγουν να χάνουν το 10% του βάρους τους.
Πέραν τον προαναφερθέντων σε ακραίες περιπτώσεις η υπερέμεση κύηση μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση τοξινών στο αίμα ή στα ούρα, καθώς το σώμα προσπαθεί να αντισταθμίσει την έλλειψη τροφής. Επίσης, οι γυναίκες με υπερέμεση κύηση διατρέχουν κατά 20% περισσότερες πιθανότητες από τις υπόλοιπες εγκύους να πάθουν προεκλαμψία.
Για τις γυναίκες που έχουν το σύνδρομο, η νοσοκομειακή περίθαλψη κρίνεται απαραίτητη, καθώς χωρίς ενδοφλέβια σίτιση και ενυδάτωση εκτίθενται στον κίνδυνο της αφυδάτωσης. Επίσης, συχνά τους χορηγούνται φάρμακα για την αντιμετώπιση των ναυτιών αλλά και για την πρόληψη από τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα.
Μετά την νοσηλεία τους, στις γυναίκες με υπερέμεση κύηση συστήνεται διατροφή με τοστ, μπανάνες και πουρέ πατάτας και αποφυγή των πικάντικων φαγητών.
Μία διάσημη μαμά, η οποία έχει υποφέρει από το εν λόγω σύνδρομο είναι η Κέιτ Μίντλετον. Και στις τρεις εγκυμοσύνες της παρέμενε κλινήρης στο παλάτι καθώς η αδιαθεσία και η ζαλάδα σε έντονο βαθμό δεν της επέτρεπαν να εκπληρώσει τα καθήκοντά της.
Διαβάστε επίσης:
Ανείπωτη τραγωδία: Μητέρα πέθανε μετά τη γέννα ενώ θήλαζε – Η μοιραία πτώση με το μωρό
Αυτές είναι οι παραλίες της Κύπρου που είναι προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρίες