Η εγκυμοσύνη κατατάσσει τις γυναίκες στις πλέον ευάλωτες ομάδες έναντι του κορωνοϊού ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου στη χθεσινή ενημέρωση του ελληνικού υπ. Υγείας. Όπως συμπλήρωσε ο Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του ΕΚΠΑ Γεώργιος Δασκαλάκης, είναι τριπλάσιος ο κίνδυνος εισαγωγής τους σε ΜΕΘ.
Χαμηλός ο εμβολιασμός των εγκύων
«Ο εμβολιασμός στην κύηση προστατεύει και τη μητέρα και το κύημα ή νεογνό» κατέληξε η Πρόεδρος. Αντιπαρέβαλλε, μάλιστα, τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν σε περίπτωση λοίμωξης. Όπως είχε σχολιάσει ο Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Α´ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», Γεώργιος Δασκαλάκης, κατά την τοποθέτησή του στο 30 Webinar του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ) με θέμα «Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον», αναμένεται αύξηση νοσηλειών εγκύων λόγω COVID-19 με την έκρηξη της διασποράς της μετάλλαξης. Δεδομένου ότι ο εμβολιασμός της ομάδας παραμένει σε χαμηλά ποσοστά στην Ελλάδα. Mικρότερα από το 75% στις ΗΠΑ και 68% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αιτία ο φόβος των ίδιων αλλά και πολλών ιατρών σχετικά με ανεπιθύμητες ενέργειες για το έμβρυο. Παρόλο που «το εμβόλιο δεν περιέχει ζώντα αναπαραγώγιμο μικροοργανισμό», σχολίασε η κ. Θεοδωρίδου.
Ο κορωνοϊός απειλεί την εγκυμοσύνη
Στον μεγάλο κίνδυνο για την έγκυο, το κύημα και το νεογνό έπειτα εστίασε η κ. Θεοδωρίδου, υπενθυμίζοντας πως η εγκυμοσύνη κατατάσσει τις γυναίκες στις ευάλωτες ομάδες έναντι του κορωνοϊού, λόγω των μεταβολών που επιφέρει στο ανοσοποιητικό και αναπνευστικό σύστημα.
Η καθηγήτρια παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα που έχει εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού και η νόσηση με COVID-19 στη γέννηση πρόωρων νεογνών -σε ηλικία κύησης μικρότερη των 37 εβδομάδων- όπως και λιποβαρών -κάτω από τη 10η εκατοστιαία θέση-, καθώς και στην περιγεννητική θνησιμότητα -τη θνησιμότητα των εμβρύων από την 22η εβδομάδα κύησης μέχρι μια εβδομάδα μετά την γέννηση.
Ειδικότερα:
-Για τα πρόωρα και λιποβαρή νεογνά, ο εμβολιασμός δεν έδειξε να επηρεάζει τα ποσοστά τους παρά κυμάνθηκαν στην αναλογία του γενικού πληθυσμού, ήτοι 6,6 και 8,2 περιπτώσεις αντίστοιχα ανά 100 γεννήσεις ζώντων νεογνών. Τα ευρήματα που δημοσιεύετηκαν στις 6 Ιανουαρίου στο Morbidity and Mortality Weekly Report, ανήκουν σε αμερικανική κλινική μελέτη με 46.000 εγκυμονούσες. 10.064 (21,8%) εκ τω οποίων είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου. Αυτό έγινε μεταξύ δευτέρου και τρίτου τριμήνου για 98% με mRNA εμβόλια. Κυρίως και με Johsnon & Johnson για το 4,5%.
-Για την περιγεννητική θνησιμότητα, η νόσηση με κορωνοϊό υπερτετραπλασίασε την επίπτωσή της σε ανεμβολίαστες εγκύους συγκριτικά με εμβολιασμένες. Αυξήθηκαν έτσι οι περιπτώσεις σε 22,6 ανά 1.000 γεννήσεις για τις πρώτες από 4,3 ανά 1.000 για τις δεύτερες. Πρόκειται για τα συμπεράσματα μελέτης από τη Σκωτία που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine προ τριημέρου σχετικά με την έκβαση 4.950 εγκύων που νόσησαν στο τέλος της κύησης. 28 μέρες προ του τοκετού ή λίγο νωρίτερα, από μια βάση δεδομένων 87.694 κυήσεων.
Σχετικά με τους κινδύνους της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 στις εγκύους, αξίζει να παρατεθούν τα δεδομένα που παρουσίασε ο κ. Δασκαλάκης στο Webinar του ΕΚΠΑ. Αυτά καταδεικνύουν τριπλάσιο κίνδυνο εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και διασωλήνωσης. 70% περισσότερες πιθανότητες θανάτου. Υπερδιπλάσιο κίνδυνο τοποθέτησης EMCO (κύκλωμα εξωσωματικής οξυγόνωσης της κυκλοφορίας για την υποκατάσταση της καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας σε περίπτωση ανεπάρκειας).
Διαβάστε ακόμα:
4χρονο παιδί βρέθηκε νεκρό σε νησάκι – Το είχε απαγάγει ο μπέιμπι σίτερ
Γιόλου: Υπό την απειλή του κορωνοϊού μητέρα έξι μικρών παιδιών – Η ανταπόκριση του υπ. Υγείας
Τι μας δείχνουν τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την πορεία της πανδημίας;